Biotina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Vitamina B7)
Infotaula de compost químicBiotina
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular244,088 Da Modifica el valor a Wikidata
Trobat en el tàxon
Rolvitamina B i metabòlit primari Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₁₀H₁₆N₂O₃S Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C1C2C(C(S1)CCCCC(=O)O)NC(=O)N2 Modifica el valor a Wikidata
SMILES isomèric

C1[C@H]2[C@@H]([C@@H](S1)CCCCC(=O)O)NC(=O)N2 Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Punt de fusió230 °C Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Altres
Higroscopicitat Modifica el valor a Wikidata

La biotina, vitamina H, vitamina B₇; (Biotina deriva del grec bios: vida)és una vitamina termoestable, soluble en l'aigua, i també en alcohol i susceptible a l'oxidació, intervé en el metabolisme dels glúcids, lípids, aminoàcids purines. La biotina és important com un cofactor en la catàlisi de reaccions metabòliques essencials per sintetitzar àcids grassos, en la gluconeogènesi i en el metabolisme de la leucina.

Està composta d'un anell ureid (imidazolínic) fusionat amb un anell tetrahidrotiofè. Un àcid valèric substitut és unit a un dels àtoms de carboni de l'anell tetrahidrotiofè.

Va ser descobert a partir de 1916 per les observacions de Bateman dels canvis de salut en rates alimentades amb clara d'ou crua.

Funció[modifica]

La biotina es troba en la cèl·lula unida amb la lisina (un aminoàcid) formant la biocitina; la biocitina s'uneix covalentment a determinats enzims relacionats amb la formació o la utilització del diòxid de carboni, i exerceix funció de coenzim: actua en la transferència (acceptor i donador) de diòxid de carboni en nombroses carboxilases:

Tots aquests enzims són essencials en els processos de duplicació cel·lular.

Carència[modifica]

Pot ser deficitària en individus que reben alimentació parenteral total durant diversos anys. Els símptomes provoquen èczema, dermatitis seca i descamativa, pal·lidesa, nàusea, vòmits, gran cansament i depressió.

La carència de biotina és rara, ja que aquesta vitamina es troba en els aliments i els requeriments diaris són baixos, entre 200 i 300 μg per dia.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biotina
  • Campbell, R. Keith (Nov 2006). "A Critical Review of Chromium Picolinate and Biotin". U.S. Pharmacist 31 (11).
  • Holmberg A, Blomstergren A, Nord O et al. (2005). "The biotin-streptavidin interaction can be reversibly broken using water at elevated temperatures". Electrophoresis 26 (3): 501-10. doi:10.1002/elps.200410070. PMID: 15690449.
  • Jane Higdon, "Biotin", Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute
  • Biotin - Biocytin (Brewer's YeastBiotin Complex)
  • Clercq, Pierre J. De (1997). "Biotin: A Timeless Challenge for Total Synthesis". Chemical Review 97: 1755-1792. doi:10.1021/cr950073e.