Volèmia sanguínia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La volèmia sanguínia[1] es pot definir com el volum total de sang d'un individu. La sang humana està constituïda per una porció cel·lular, en la qual es troben amb un 45% els glòbuls vermells (eritròcits), en un percentatge inferior els glòbuls blancs (leucòcits) i plaquetes que representen el 0,5% i 1% respectivament, i per una porció líquida anomenada plasma que forma el 55% restant de la sang. Aquestes dades es poden modificar segons l'edat, el sexe i altres factors de la persona. El plasma és una solució aquosa de color groguenc que conté aigua, sals minerals, molècules orgàniques (glucosa, aminoàcids, àcids grassos), proteïnes (com albúmines i globulines), electròlits (predominen el sodi i el clor), lípids (colesterol), i hormones.

La volèmia [2] normal en adults representa una mitjana del 8% del pes corporal total, per tant, la volèmia corresponent a un individu de 70 kg de pes, serà de 5.600 ml dels quals 3.000 ml representaran el plasma, i 2.600, els eritròcits.

Referències[modifica]

  1. Monografia sobre la sang (castellà)
  2. [«Estudi de la volèmia (castellà)». Arxivat de l'original el 2008-05-01. [Consulta: 24 abril 2008]. Estudi de la volèmia (castellà)]