Vyuntspakhkita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 13:33, 14 ago 2016 amb l'última edició de Yuanga (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de mineralVyuntspakhkita-(Y)

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula química(Y,Yb)₄Al₂.₅-₁.₅(Si,Al)₁.₅-₂.₅(SiO₄)₄O(OH)₇ Modifica el valor a Wikidata
EpònimMount Vyuntspakhk (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmont Ploskaya, massís Western Keivy, Península de Kola, Província de Múrmansk, Rússia
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.BG.40
Nickel-Strunz 9a ed.9.BG.40 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/E.13 Modifica el valor a Wikidata
Dana61.1.18.1
Heys16.13.1
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Grup espacialgrup espacial P2₁/c Modifica el valor a Wikidata
Colorincolor
Duresa6 a 7
Diafanitattransparent
Angle 2Vmesurat: 68°, calculat: 68°
Més informació
Estatus IMAmineral reanomenat (Rn) i aprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1982-040
SímbolVyu-Y Modifica el valor a Wikidata

La vyuntspakhkita-(Y) és un mineral de la classe dels silicats. Rep el seu nom de la muntanya més alta a la regió de la localitat tipus, el mont Vyuntspakhk.

Característiques

La vyuntspakhkita-(Y) és un silicat de fórmula química (Y,Yb)4Al2,5-1,5(Si,Al)1,5-2,5(SiO4)4O(OH)7. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1982. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Es troba en forma de cristalls prismàtics esvelts, de fins a 0,7 mil·límetres, com a microinclusions en itriofluorita, una varietat de fluorita. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 6 i 7.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la vyuntspakhkita-(Y) pertany a "09.B - Estructures de sorosilicats amb grups barrejats de SiO4 i Si2O7; cations en coordinació octaèdrica [6] i major coordinació" juntament amb els següents minerals: al·lanita-(Ce), al·lanita-(La), al·lanita-(Y), clinozoisita, dissakisita-(Ce), dollaseïta-(Ce), epidota, epidota-(Pb), khristovita-(Ce), mukhinita, piemontita, piemontita-(Sr), manganiandrosita-(La), tawmawita, manganipiemontita-(Sr), ferrial·lanita-(Ce), clinozoisita-(Sr), manganiandrosita-(Ce), dissakisita-(La), vanadoandrosita-(Ce), uedaïta-(Ce), epidota-(Sr), al·lanita-(Nd), ferrial·lanita-(La), åskagenita-(Nd), zoisita, macfallita, sursassita, julgoldita-(Fe2+), okhotskita, pumpellyita-(Fe2+), pumpellyita-(Fe3+), pumpellyita-(Mg), pumpellyita-(Mn2+), shuiskita, julgoldita-(Fe3+), pumpellyita-(Al), poppiïta, julgoldita-(Mg), ganomalita, rustumita, vesuvianita, wiluïta, manganovesuvianita, fluorvesuvianita, dellaïta, gatelita-(Ce) i västmanlandita-(Ce).

Formació i jaciments

Va ser descoberta al mont Ploskaya, al massís Western Keivy, a la Península de Kola (Província de Múrmansk, Rússia). També ha estat descrita a Finnbo, Falun (Dalarna, Suècia), i tant a la pedrera Øvre Lapplægeret com a la pegmatita Stetind, a Tysfjord (Noruega). Sol trobar-se associada a altres minerals com: fluorita, gadolinita, xenotima i bastnäsita.

Referències