Walden, o la vida als boscos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tapa original del llibre dibuixada per la germana de Thoreau, Sophia

Walden, o la vida als boscos (títol original Walden; or, Life in the woods) de l'escriptor i pensador Henry David Thoreau és un dels relats basat en fets reals més coneguts que hagin estat escrits per un nord-americà.[Quan?]

Publicat el 1854, conta la vida que Thoreau va passar en una cabana durant dos anys, dos mesos i dos dies, al bosc que pertanyia al seu amic i mentor Ralph Waldo Emerson, davant l'Estany de Walden (Walden Pond), no lluny dels seus amics i de la seva família, que residien a Concord, a Massachusetts. Walden està escrit de manera que el temps sembla que dura només un any, i en què destaquen els canvis d'estacions.

No és ni una novel·la ni una veritable autobiografia, sinó una crítica del món occidental; cada capítol aborda un aspecte de la humanitat sota l'estil del pamflet o de l'elogi. Dedica també l'atenció a la pròpia naturalesa de l'estany de Walden, descrivint els animals i la manera com la gent el considera en resposta al seu aïllament, tot desprenent-ne conclusions filosòfiques. Aquests llargs passatges en relació amb la natura han estat sovint interpretats com a part de l'ensenyament que transcendentalistes com Thoreau o Emerson predicaven.

Més d'un segle més tard, Walden continua sent una peça important d'un cert moviment de tornada a la natura. És igualment una referència cultural important, que serveix per donar nom a fundacions.

L'estany de Walden ha esdevingut una atracció turística i el desenvolupament que han conegut els seus voltants està sotmès a controvèrsia.[Quan?] Il·lustra així el conflicte que hi ha entre la natura i l'ociositat humana, punt que Thoreau explora al seu llibre.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]