Whitby

Plantilla:Infotaula geografia políticaWhitby
Imatge

Localització
Map
 54° 29′ 09″ N, 0° 37′ 14″ O / 54.4858°N,0.6206°O / 54.4858; -0.6206
EstatRegne Unit
PaísAnglaterra
RegióNorth East England
Comtat cerimonialYorkshire del Nord
Comtat administratiuNorth Yorkshire (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població13.594 (2001) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Prefix telefònic01947 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webwhitby.co.uk Modifica el valor a Wikidata
Whitby a la desembocadura de l'Esk.
El riu Esk a Whitby.

Whitby és una ciutat anglesa a la costa nord-est, a la província de Scarborough, North Yorkshire. La ciutat és a 76 km de York (Anglaterra), i s'estén per ambdues ribes de la desembocadura del riu Esk, al llarg de l'estreta vall que hi ha excavada. En aquesta latitud la costa oriental anglesa cedeix l'entrada a la mar del Nord, de mode que la ciutat de Whitby, més que al llevant marí, mira al septentrió.

L'economia actual de Whitby es basa en la pesca i el turisme. A l'àmbit públic la comunicació amb la resta de Yorkshire i tot el nord-est d'Anglaterra es duu a terme mitjançant el tren i les línies d'autobusos. Whitby ha estat l'escenari de diverses històries de cinema i televisió, i d'obres literàries com per exemple la famosa Dràcula.

Història[modifica]

L'any 655, quan Oswiu, rei cristià de Northúmbria, combatia contra Penda; el rei de Mèrcia, que comptava amb forces superiors; demanà a Déu que li procurés la victòria i li prometé a canvi posar al servei seu la seva filla Alfleda i dedicar terres a la construcció de monestirs.

Un d'aquests monestirs fou fundat l'any 656 ó 657 a la hisenda de Streanæshealh i fou conegut després com l'Abadia de Whitby. Allà hi ingressà com a novícia Alfleda, que més endavant es convertiria en abadessa, però la primera fou Hilda, que àdhuc fou venerada com a santa. Amb Alfleda l'abadia esdevingué un important centre d'estudis.

Ciutats agermanades[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Whitby