Wilhelm Dörpfeld

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilhelm Dörpfeld

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 desembre 1853 Modifica el valor a Wikidata
Barmen Modifica el valor a Wikidata
Mort25 abril 1940 Modifica el valor a Wikidata (86 anys)
Lèucada (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNydri (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Catedràtic
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióBauakademie (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballArqueologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióantropòleg, arqueòleg, historiador de l'arquitectura, historiador de l'art, arquitecte, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Jena Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Família
PareFriedrich Wilhelm Dörpfeld Modifica el valor a Wikidata
Premis

Wilhelm Dörpfeld (1853 - 1940) fou un arquitecte i arqueòleg alemany que participà en les excavacions dutes a terme entre 1877 i 1881 a Olímpia, i posteriorment, juntament amb Heinrich Schliemann, a Troia.

A Troia participà en les excavacions des del 1882 i desenvolupà plenament la tècnica de l'estratigrafia. En el curs de l'excavació de 1890 trobà restes d'un edifici que contenien ceràmiques similars a altres fragments trobats a Micenes i Tirint, pel que va deduir que l'estrat que contenie les restes, anomenat Troia VI, era el contemporani amb el major auge de la civilització micènica, i per tant es podria identificar amb la ciutat cantada per Homer a la Ilíada, refutant així l'opinió de Schliemann que Troia II era la Troia homèrica.

Després de la mort de Schliemann, Dörpfeld va prosseguir les excavacions a Troia el 1893 i 1894, desenterrant gran part de l'estrat corresponent a la ciutadella de Troia VI, i observant que la ciutat havia estat violentment cremada. No arribà a trobar la ciutat inferior que fou descoberta per Manfred Korfmann a partir de 1988, però ja havia suposat que aquesta ciutat inferior s'arribaria a descobrir, ja que alguns sondeigs que encarregà a diversos especialistes hi havien trobat indicis d'això.

El 1902 publicà "Troia und Ilion", que conté les seves conclusions sobre les excavacions de Troia.