William Wrede

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Wilhelm Wrede)
Infotaula de personaWilliam Wrede

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(de) Georg Friedrich Eduard William Wrede Modifica el valor a Wikidata
10 maig 1859 Modifica el valor a Wikidata
Bücken Modifica el valor a Wikidata
Mort23 novembre 1906 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Breslau Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióteòleg, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Breslau Modifica el valor a Wikidata

Georg Friedrich Eduard William Wrede (1859 - 1906) va ser un teòleg alemany.

Important autor del moviment de recerca del Jesús històric. En la seua obra El secret messiànic en l'evangeli de Marcos (1901) fa veure que aquest evangeli segueix una estructura segons un interès teològic i catequètic. Per tant no és de caràcter històric, en el sentit modern de la paraula. Segons la seua tesi, Jesús no tenia la consciència messiànica que li atribueix la comunitat cristiana de l'entorn de Marc, per aquest motiu recorren al recurs literari del "secret messiànic" pel qual Jesús prohibia als seus deixebles dir que era el messies.

Aquesta obra elimina la possibilitat de tractar l'evangeli de Marc com una font històrica, igual que havia ocorregut anteriorment amb els altres tres evangelis. Aquest fet va ser determinant al deixar a l'Escola Liberal (Ernest Renan, Bernhard Weiss, Adolf von Harnack) sense eines en la reconstrucció del Jesús històric. Va marcar les bases per al desenvolupament de l'escepticisme que va tenir lloc en els últims anys de l'antiga recerca del Jesús històric.

Obra[modifica]

  • El secret messiànic en l'evangeli de Marc (Göttingen, 1901)

«William Wrede» (en castellà). Enciclopedia Libre Universal. «El contingut d'aquest article incorpora material adaptat d'una entrada de la Enciclopedia Libre Universal, publicada sota llicència GFDL