William Dieterle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam Dieterle

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 juliol 1893 Modifica el valor a Wikidata
Ludwigshafen (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 desembre 1972 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Ottobrunn (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Alemanya Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector de cinema, actor de cinema, actor de teatre, guionista, productor de cinema, col·leccionista d'art Modifica el valor a Wikidata
Activitat1911 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeCharlotte Hagenbruch Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0226189 Allocine: 2432 Rottentomatoes: celebrity/wilhelm_dieterle Allmovie: p87782 TV.com: people/william-dieterle AFI: 155462 TMDB.org: 49214
Find a Grave: 7719662 Modifica el valor a Wikidata

William Dieterle (Ludwigshafen am Rhein, Alemanya, 15 de juliol de 1893 - Ottobrunn, Alemanya, 9 de desembre de 1972) fou un director de cinema i actor alemany, nacionalitzat estatunidenc el 1937.[1][2][3]

Biografia[modifica]

Dieterle va néixer a Ludwigshafen am Rhein (Alemanya), va ser un dels nou fills de Jacob i Berthe Dieterle. De nen, la seva família va tenir considerables problemes econòmics, el que el va obligar a treballar com a fuster i venedor de ferralla. Aviat Dieterle va començar a interessar-se pel teatre, i als 16 anys ja s'havia unit a una companyia de teatre ambulant. La seva aparença i ambició el van ajudar a aconseguir papers de galant en produccions teatrals. El 1919 va atreure l'atenció de Max Reinhardt a Berlín, el qual el va contractar com a actor per a les seves pel·lícules. Dieterle va començar a actuar en films alemanys el 1921 per guanyar més diners i ràpidament es va convertir en un popular actor de caràcter. Poc després es va cansar d'interpretar i va voler començar a dirigir.

Va dirigir la seva primera pel·lícula el 1923, Der Mensch am Wege, protagonitzada per una jove Marlene Dietrich. Després d'aquest film, Dieterle va continuar actuant durant diversos anys a notables pel·lícules alemanyes com Das Wachsfigurenkabinett i Faust, aquesta última dirigida per F.W. Murnau. El 1927, Dieterle i la seva esposa, Charlotte Hagenbruch, van crear la seva pròpia productora, la qual cosa li va permetre dirigir més pel·lícules, com Geschlecht in Fesseln, en la qual també va interpretar el paper protagonista.

El 1930, Dieterle va emigrar als Estats Units després que li oferissin un treball a Hollywood per fer versions alemanyes de pel·lícules estatunidenques. Dieterle es va adaptar ràpidament a l'estil de Hollywood i aviat va estar dirigint pel·lícules originals. La primera d'aquestes, The Last Flight, va ser un èxit. Altres pel·lícules que va dirigir durant els anys 1930 inclouen Jewel Robbery, Adorable, A Midsummer Night's Dream, The Story of Louis Pasteur, The Life of Emile Zola, Juarez i El geperut de Notre-Dame. Dieterle va adquirir la ciutadania estatunidenca el 1937.

Durant els anys 1940 els treballs de Dieterle van estar dotats d'un caràcter més romàntic i exuberant. Algunes d'aquestes pel·lícules són The Devil and Daniel Webster, Love Letters i Retrat de Jennie.

La carrera de Dieterle va decaure durant els anys 50 a conseqüència del macarthisme. Encara que mai no va ser inclòs en cap llista negra, el seu film llibertari Bloqueig, així com alguns dels seus col·laboradors habituals, eren considerats sospitosos.

Dieterle va continuar realitzant pel·lícules als Estats Units durant els anys 1950, entre els que es compten el film noir The Turning Point, Salomé amb Rita Hayworth, Elephant Walk amb Elizabeth Taylor i la pel·lícula biogràfica Magic Fire. També va realitzar diverses pel·lícules a Alemanya i Itàlia, a més del fracàs de taquilla The Confession, protagonitzada per Ginger Rogers.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: William Dieterle
  1. Pinto, Alfonso; Rialp, Francisco «The Films of William Dieterle». Films in Review [USA], Vol. XIX, Núm. 8, 01-10-1968, pàg. 64.
  2. «William Dieterle». IMDb. [Consulta: 10 maig 2016].
  3. Lyon, Christopher. Macmillan Dictionary of Films and Filmmakers: Directors. Palgrave Macmillan UK, 30 desembre 2015, p. 139. ISBN 978-1-349-06423-6.