William Wilde

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam Wilde

Sir William Wilde
Biografia
NaixementWilliam Robert Wills Wilde
març 1815 Modifica el valor a Wikidata
comtat de Roscommon Modifica el valor a Wikidata
Mort19 abril 1876 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Irlanda Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMount Jerome Cemetery Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatIrlanda Irlanda
FormacióRoyal College of Surgeons in Ireland Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócirurgià - Literat
Família
CònjugeJane Wilde (1851–) Modifica el valor a Wikidata
FillsOscar Wilde
ParesThomas Wills Wilde (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Amelia Flynn (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

William Wilde (1815 - 19 d'abril de 1876) va ser un cirurgià otorrinolaringòleg - oftalmòleg irlandès, a més a més de l'autor d'importants obres sobre medicina, arqueologia i folklore, especialment amb relació a la seva Irlanda natal. És conegut per ésser el pare d'Oscar Wilde.

Biografia[modifica]

William Wilde va néixer a Kilkeevin, a la vora de Castlerea, al Comtat de Roscommon i va començar la seva educació en l'Escola Diocesana d'Elphin, al comtat de Roscommon i posteriorment, el 1837, va aconseguir la seva titulació en medicina al Royal College de Cirurgians d'Irlanda. Li va ser atorgat el títol de cavaller el 1864 per la seva contribució a la medicina i la seva implicació en l'elaboració del cens a Irlanda -havia estat nomenat comissari mèdic del cens irlandès de 1841. Va dirigir el seu propi hospital l'Hospital Oftalmològic de Sant Marc per a Malalties de l'ull i l'oïda- a Dublín i va ser elegit per exercir la funció d'oculista de la reina Victòria. En un moment donat, Wilde operaria el pare d'un altre famós dramaturg irlandès, George Bernard Shaw.

Wilde va tenir molt d'èxit a l'exercici de la medicina, sent ajudat pel seu fill il·legítim, Henry Wilson, que havia estudiat a Dublín, Viena, Heidelberg, Berlín, i París. La presència de Wilson va donar a Wilde l'oportunitat de viatjar, arribant a visitar Escandinàvia. A Uppsala va rebre un grau honorífic, i va ser rebut a Estocolm per Retzius, entre d'altres. Carles XV de Suècia li va atorgar la Nordstjärneorden (Order of the North Star).

Wilde va contreure matrimoni amb la poetessa Jane Frances Agnes Elgee el 1851, que escrivia i publicava sota el pseudònim de «Speranza». La parella va tenir dos fills: Willie i Oscar Wilde, i una filla, Isola Francesca, que va morir durant la infantesa. A més a més de Henry Wilson, William Wilde va tenir d'altres dues filles il·legítimes de relacions anteriors, Emily i Mary Wilde, les quals van morir en un tràgic incendi accidental el 1871.[1] Va morir a l'edat de 61 anys.[2]

Publicacions[modifica]

  • The Narrative of a Voyage to Madeira, Teneriffe, and Along the Shores of the Mediterranean, 1840.
  • The beauties of the Boyne and the Blackwater, 1849
  • Lough Corrib, its Shores and Islands, publicat per primera vegada el 1867.
  • The closing years of the life of Dean Swift.
  • The Epidemics of Ireland.

Referències[modifica]

  1. Richard Ellmann, ‘Oscar Wilde’, Vintage Books, New York, 1988 ISBN 978-0-394-75984-5
  2. Terence de Vere White, 'The Parents of Oscar Wilde' London: Hodder & Stoughton (1967)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: William Wilde