Wilusa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Wilusa o Wiluša fou un regne de la regió de la Troade sovint confederat a Arzawa (que era una regió formada per almenys cinc regnes de vegades confederats i altres no: Arzawa pròpia, Mira, Hapalla, Riu Seha, i Wilusa). Fou l'homèrica Ilios o Ílios, probablement la regió de la Troade però sense incloure Troia que devia ser un estat separat (Troia en hitita = Taruisa o Taruiša o *Tarhuisa pel nom del déu hitita Taru/Tarhui).

Arzawa fou sotmesa temporalmente pel rei hitita Hattusilis I a la segona meitat del segle XVII aC, però no va tardar a recuperar la independència però Wilusa, també sotmesa seguramente al mateix temps, va romandre aliada als hitites com es testimonia pels regals enviats periòdicament des Wilusa al rei hitita. El governant en temps de Subiluliuma I era Kukkuni, identificat com el grec Kyknos, rei de Colones a la Troade i heroi de la guerra de Troia, fill de Posidó, que segons la llegenda fou mort per Aquil·les, amb el que es van mantenir bones relacions.

Wilusa fou casualment aliada a Arzawa en els darrers moments d'aquest regne. Al final de la guerra, extingit el regne d'Arzawa, el rei hitita Mursilis II va fer un tractat amb el governant de Wilusa anomenat Alaksandu (Alexandre) que havia estat adoptat com a successor per Kukkuni, i es va restablir l'amistat entre els dos estats.

La guerra civil entre Mursilis III i Hattusilis III va produir de fet la independència de Wilusa, però al final del regnat d'Hattusilis III ja tornava a ser aliada del regne hitita.