Witaj

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logotip del projecte Witaj

Witaj (sòrab benvingut) és un projecte que per a l'ensenyament bilingüe en alt sòrab/baix sòrab i alemany a les llars d'infants i escoles primàries a Lusàcia.

El primer grup d'ensenyament Witaj es va formar l'1 de març de 1998 a Sielow (Cottbus), amb dotze alumnes. La idea era basada en l'ensenyament bilingüe al Canadà i amb èxit pel sistema d'immersió lingüística de la Bretanya (el servei Div Yezh). L'ensenyament es fa en sòrab pel sistema d'immersió, i els nens han de parlar tant en sòrab com en alemany i anar a la llar d'infants de Witaj. Els primers alumnes del sistema Witaj han continuat l'ensenyament secundari a l'Institut Sòrab de Cottbus el 2006, i des d'aleshores ha continuat l'ensenyament especial en sòrab. Algunes escoles primàries s'han unit al projecte, i d'altres tenen un professor per a ensenyar matemàtiques, història regional, música, arts i esport en sòrab.

Situació actual[modifica]

En l'actualitat,[Quan?] només hi ha al voltant de deu escoles bressol en sòrab, que sovint en mans de l'església a la qual hi assisteixen uns 600 nens, i cinc jardins d'infants Witaj:

Endemés, el 2009 també hi havia set escoles bressol Witaj a Brandenburg i onze a Saxònia. També ofereixen el programa Witaj:

  • Guarderia sòrab de Crostwitz (Saxònia)
  • Guarderia sòrab Ralbitz (Saxònia)
  • Guarderia sòrab Ostro (Saxònia)

Vegeu també[modifica]

Fonts[modifica]

  • www.witaj.de
  • Ludmila Budar (Hrsg.): Witaj a 2plus – wužadanje za přichod / Witaj und 2plus – eine Herausforderung für die Zukunft, Bautzen: Sorbischer Schulverein e. V. 2009

Enllaços externs[modifica]