Woody Harrelson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWoody Harrelson

(2019) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Woodrow Tracy Harrelson Modifica el valor a Wikidata
23 juliol 1961 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Midland (Texas) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióHanover College - Grau en Arts (–1983)
Lebanon High School (en) Tradueix
The Briarwood School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de televisió, guionista, director de cinema, productor de cinema, actor de veu, ambientalista, director de teatre, actor de teatre, productor, actor de cinema, dramaturg, actor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1985 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorKings Island (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Sigma Chi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
CònjugeNancy Simon (1985-1986)
Laura Louie (1998-present)
PareCharles Harrelson Modifica el valor a Wikidata
GermansBrett Harrelson Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000437 Allocine: 4062 Rottentomatoes: celebrity/woody_harrelson Allmovie: p30548 TCM: 81515 Metacritic: person/woody-harrelson TV.com: people/woody-harrelson IBDB: 44190 AFI: 233984 TMDB.org: 57755
Facebook: woodyharrelson Twitter (X): WoodyHarrelson Instagram: woodyharrelson Musicbrainz: 19857f51-ef8b-4455-9e67-a066ae340034 Songkick: 3034506 Discogs: 1432631 Modifica el valor a Wikidata

Woodrow Tracy Harrelson, més conegut artísticament com a Woody Harrelson (Midland, Texas, 23 de juliol de 1961) és un actor estatunidenc.

Biografia[modifica]

Fill de l'assassí a sou Charles Harrelson (1938-2007), empresonat a perpetuïtat el 1979 al ADX Florence per l'homicidi d'un jutge federal a San Antonio, viurà des de 1973 (9 anys després del divorci dels seus pares) amb la seva mare Diane Lou (nascuda Oswald) a Lebanon (Ohio), ciutat natal d'aquesta última.

Després d'haver-se diplomat en anglès i art dramàtic a l'Hanover College a Indiana, Woody Harrelson comença la seva carrera a la pantalla petita. El 1982, forma part del repartiment de la reeixida sèrie estatunidenca Cheers. Després debuta en el cinema interpretant un estudiant i jugador de futbol americà, en la comèdia Wildcats (1986).

En aquesta primera pel·lícula, Woody Harrelson té com a company Wesley Snipes, a qui donarà de nou la rèplica a White Men Can't Jump i la pel·lícula policíaca Money Train. Es casa llavors amb Demi Moore a Una proposició indecent el 1993.

L'èxit li arriba després d'haver ocupat el cap de cartell de dues pel·lícules polèmiques: Nascuts per matar d'Oliver Stone, on encarna Mickey Knox, un assassí en sèrie, adepte a l'ultraviolència gratuïta, i L'escàndol de Larry Flynt de Milos Forman. La seva interpretació de nabab del porno americà li val una nominació a l'Oscar al millor actor.

Gaudint gràcies a aquestes dues pel·lícules d'un prestigi creixent, Woody Harrelson es gira cap a papers més «sensats»: periodista britànic commovedor fa causa per a una adolescent bòsnia a Welcome to Sarajevo, petit granger reivindicant la seva independència a The Hi-Lo Country, germà cornut de Matthew McConaughey a Edtv o boxejador, company d'Antonio Banderas a Play It to the Bone. Paral·lelament, no vacil·la a conformar-se amb petits papers o amb simples aparicions a La cortina de fum, Self Control, on interpreta un transvestit, i She Hate Me de Spike Lee.

El 2005, dona la rèplica a Charlize Theron a North Country, després l'última pel·lícula de Robert Altman, The Last Show, així com A Scanner Darkly de Richard Linklater, al costat de Keanu Reeves i Robert Downey Jr.. Membre de l'obra orquestrada per Joel i Ethan Coen el 2007, No Country for Old Men, Woody Harrelson fa un salt, passant d'un drama centrat en les manifestacions contra l'OMC de 1999 a Batalla a Seattle de Stuart Townsend a una comèdia sobre el basquet amb Will Ferrell en Semi-pro.

El 2008, actua a 2012, inspirada en una profecia Maia que dataria la fi de les nostres civilitzacions el 21 de desembre de 2012. El 2009, actua a la pel·lícula Benvinguts a Zombieland en el paper d'un dels supervivents, Tallahassee.

El 2021 va participar en la pel·lícula Triangle of Sadness, protagonitzant el paper del capità Thomas Smith en la pel·lícula dirigida per Ruben Östlund que va gunyar la Palma d'Or del Festival de Cinema de Cannes de l'any 2022.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Woody Harrelson