World Geographical Scheme for Recording Plant Distributions

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

World Geographical Scheme for Recording Plant Distributions (en català sistema geogràfic mundial per a l' enregistrament de la distribució de les plantes) és un sistema biogeogràfic desenvolupat per Biodiversity Information Standards—TDWG, anteriorment, The International Working Group on Taxonomic Databases. El desenvolupament d'aquests estàndards per a bases de dades botàniques es va dur a terme per promoure la difusió més àmplia i efectiva d'informació sobre el patrimoni mundial dels organismes biològics en benefici de tothom en el món dels organismes vius.

Escales de distribució de les plantes[modifica | modifica el codi]

L'esquema estableix els criteris d'escala a utilitzar per descriure la distribució de les plantes, aproximadament des dels continents fins al nivell de països. S'hi defineixen els llocs geogràfics en quatre escales:

 1. Continental - continents botànics
 2. Regional o subcontinental
 3. "País botànic" - generalment equival a un país polític, però pot dividir països grans o ometre zones perifèriques o allunyades.
 4. "Unitats bàsiques d'enregistrament" - serveixen únicament per a països molt grans, per subdividir en estats o províncies, per motius purament polítics.

Escala continental

Es defineixen nou continents botànics:

 1. Europa
 2. Àfrica
 3. Àsia-temperada
 4. Àsia-tropical
 5. Australàsia
 6. Pacífic
 7. Amèrica del Nord
 8. Amèrica del Sud
 9. Antàrtida

Principis d'organització[modifica | modifica el codi]

El sistema està dirigit especialment a bases de dades taxonòmiques. Això representa un compromís entre les divisions polítiques i botàniques. Tots els límits o bé segueixen una frontera política (frontera de país, límits de província, etc.), o línies de costa. El sistema té com a objectiu seguir la tradició botànica, en termes de les categories d'obres com Flora Europaea, Flora Malesiana o Med-Checklist.

El sistema enllaça amb les les regions florístiques de Armen Takhtajan.

Ús[modifica | modifica el codi]

Obres que utilitzen l'esquema: Unió Mundial per a la Natura-UICN; Germplasm Resources Information Network—GRIN i World Checklist of Selected Plant Families, publicat per Kew Gardens

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. Brummitt, R. K. (2001). World Geographical Scheme for Recording Plant Distributions: Edition 2. Biodiversity Information Standards—TDWG.