Wounaans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàWounaan
kággabba
Tipusètnia i poble Modifica el valor a Wikidata
Població totalPanamà Panamà 6.882 (2001)[1]
Colòmbia Colòmbia 14.200[2]
LlenguaWounaan, castellà
Religióreligió tradicional
Grups relacionatsemberà
Geografia
EstatColòmbia i Panamà Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Panamà Emberá-Wounaan

Woun, Wauna, Wounaan, Chanco o Noanamá és un poble indígena que habita en la conca del baix San Juan, municipis d'Istmina i Pizarro; el riu Curiche, municipi de Juradó, a Colòmbia; i a la comarca Emberá-Wounaan, a Panamà. Són unes 21 mil persones, de les quals 14.200 se situen a Colòmbia i 6.800 a Panamà, que parlen una llengua anomenada maach meu, de la família chocó. però de moment es troben en una mena de crisi que els amenaça amb l'extinció.

Economia i tradicions[modifica]

L'economia wounaan es basa en l'agricultura itinerant; els principals cultius són el blat de moro, plàtan i canya de sucre i a més produeixen yuca, mafafa, frijol i arròs. Es practica el sistema de tomba i podreix per preparar el terreny, labor que correspon als homes, mentre que la cura de la xacra i la recol·lecció de les collites és realitzat per les dones, que també practiquen la cistelleria. La pesca en una quantitat important i la recol·lecció, complementen la dieta.

L'habitatge tradicional és el "tambo" (dichaar dí), construcció circular de sostre cònic, coberta de palla de fulles de palmells, en la qual viu una família extensa, agrupada entorn del cap de família, les seves filles casades i llurs esposos. Actualment molts construeixen cases rectangulars de fusta, que com els tambos es construeixen sobre pilotis a una altura convenient per evitar les inundacions i tendeixen a allotjar separadament a cada parella amb els seus fills.

El bënk'^^n (xaman) compleix un paper important, guiant la relació amb éssers espirituals que es conceben lligats a la naturalesa i que poden controlar la salut i la malaltia.

Referències[modifica]

  1. Panamà al web del SIPIA de la UNAM
  2. Lenguas indígenas de Colombia.

Bibliografia[modifica]

  • Barragán Pardo, Julio Mario. 1983. El espacio de las contradicciones (la casa waunana, promiscuidad y armonía). Bogotá: Universidad de los Andes.
  • Suárez Sandoval, Bertha. 1977. Los noanamá o waunana del Chocó. Descripción socio-económica y cultural. Bogotá: Universidad Nacional.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wounaans