Wu-sun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Wu-suen)
Infotaula de grup humàWu-sun
Tipusgrup humà extingit Modifica el valor a Wikidata

Els wu-sun (o wu-suen, wusun, segons grafies) foren una horda depenent dels xiongnu, establerta a la regió de l'Ili fins al llac Balkhash.

Al segle iii aC i segurament ja abans haurien viscut al nord-est de la Xina, en un lloc no ben determinat. Als primers anys del segle ii aC van ser empesos pels xiongnu cap a la vall de l'Ili i s'hi van establir. Vers la meitat del segle ii aC es van enfrontar amb els yuezhi, que havien iniciat la seva emigració també empesos pels xiongnu, i els van rebutjar i encara que finalment els yuezhi van establir el seu domini a la zona els wu-san no van tardar a expulsar-los, mercès a l'ajut que els van donar els xiongnu. Això va empènyer als yuezhi cap al Sirdarià (el clàssic Iaxartes, i pels xinesos Ta-yuan).[1] Aquests fets es poden situar vers el 160 aC i abans del 150 aC.

El 83 es van aliar al general xinès Ban Chao i van quedar sota influència xinesa. El 155 els xiongnu septentrionals foren sotmesos pels sienpei dirigits per un cap que els xinesos anomenaven Tan-xe-huai, que van arribar fins als dominis dels wu-suen, però no hi van restar i els wu-suen van romandre aliats de la Xina.

Els escriptors xinesos els presenten com gent d'ulls blaus i barba rossa.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències i notes[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wu-sun
  1. l'arribada dels yuezhi a aquesta zona es assenyalada pel Ts'ien-Han xou
  2. Jarl Charpentier, segon Die ethnographische Stelling der Tocharer, 1917, pensa que els wu-sun serien el poble esmentat a les fonts clàssiques com asiani, i que aquestos serien el poble sàrmata dels alans, moderns ossets; com que wu-sun es pronuncia ousun, i asiani en grec era asioi, la tesi sembla acceptable