Xant de Sardes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXant de Sardes
Biografia
Naixementmil·lenni I aC Modifica el valor a Wikidata
Sardes Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriador, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Activitat(Floruit: segle V aC Modifica el valor a Wikidata)

Xant de Sardes o també Xant de Lídia (en llatí Xanthus, en grec antic Ξάνθος) fou un historiador o més aviat un logògraf, nascut probablement a Sardes, a Lídia, anterior a Heròdot, que es diu que el va tenir com a referència, segons explica Èfor de Cumes.

Suides el fa fill de Candaules de Sardes, però això no és gaire segur, ja que Estrabó diu que ell no sap si era de Sardes. No se sap quan va néixer. Suides diu que durant la "presa de Sardes pels jonis" i això seria cap al 499 aC, però és una data massa antiga per conciliar-la amb el que diu Dionís d'Halicarnàs, que el fa molt poc més vell que la Guerra del Peloponès, iniciada el 431 aC i encara viu a l'època de Tucídides.

Se li atribueixen quatre llibres sobre la Historia de Lídia (Λυδιακὰ βιβλία δ́), que es va conservar en un epítom fet per un tal Menip del qual en queden importants fragments, encara que segurament modificats al llarg dels temps. Dionís d'Halicarnàs, que l'elogia, i altres autors mencionen l'obra i diuen que a més de la història del seu país feia referència a la gent i als costums, però massa barrejat amb aspectes mítics i meravellosos.

Va escriure també un llibre sobre la religió màgica (μαγικά), segons Climent d'Alexandria i Diògenes Laerci. Un altre llibre sobre la vida d'Empèdocles li és atribuït per Diògenes Laerci, però podria correspondre a un altre escriptor del mateix nom.[1]

Referències[modifica]

  1. 2.Xanthus a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Vol. III Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 1287-1288