Xanthoria

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuXanthoria Modifica el valor a Wikidata

Xanthoria elegans
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseLecanoromycetes
OrdreTeloschistales
FamíliaTeloschistaceae
GènereXanthoria Modifica el valor a Wikidata
(Fr.)Th. Fr., 1860
Tipus taxonòmicXanthoria parietina Modifica el valor a Wikidata

Xanthoria és un dels gèneres de líquens més grans de la família Telochistaceae.[1] Té una distribució molt àmplia, i se'n poden trobar espècies a tots els continents del món, a excepció de les zones polars.[2] El fotobiont (alga simbiont) associat al gènere Xanthoria és sempre una alga del gènere Trebouxia.[3] Les espècies d'aquest gènere presenten una coloració groguenca o ataronjada (normalment els apotecis són d'un color molt semblant al del tal·lus, però més intens). Aquesta coloració és deguda a una substància anomenada parietina, que té com a funció principal protegir les algues de la radiació solar excessiva.[3] Mostren preferència pels espais oberts i rics en nutrients. Aquest gènere de líquens es troba normalment sobre roques (epilític) i arbres (epífit), i té el tal·lus de biotipus foliaci.[4] Presenten espores polariloculars i és comú trobar-hi picnidis, però la quantitat varia segons l'espècie. Un tret distintiu usat per reconèixer el gènere Xanthoria és la coloració púrpura que prenen el tal·lus dels líquens d'aquest gènere en aplicar-hi una solució aquosa d'hidròxid de potassi (conegut com el test químic "K" en liquenologia).[5] Això és degut a la reacció entre la parietina, una substància present en tot el gènere Xanthoria, i l'hidròxid de potassi.[3] El reconeixement a simple vista de les diferents espècies d'aquest gènere és dificultós, amb l'excepció d'alguns casos, com Xanthoria parietina o Xanthoria polycarpa.[6]

Llista d'espècies[1][modifica]

Diverses espècies d'aquest gènere es poden trobar a Catalunya, com Xanthoria parietina, Xanthoria elegans o Xanthoria calcicola.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Catalogue of life».(anglès)(07-02-2021)
  2. «The genus Xanthoria (Fr.) Th. Fr. in North America». Journal- Hattori Botanical Laboratory, 1997.(anglès)
  3. 3,0 3,1 3,2 Fiorentino, Jennifer «the genus xanthoria (teloschistaceae, lichenised ascomycota) in the maltese islands» (en anglès). The central mediterranean naturalist, 2011-2012 [Consulta: 27 octubre 2018].
  4. Manojlovic et al., N.T. «Isolation and antimicrobial activity of anthraquinones from some species of the lichen genus Xanthoria» (en anglès). Journal of the Serbian Chemical Society, 2000 [Consulta: 17 desembre 2016].
  5. Calatayud,V., Sanz, M.J., Sánchez. Guía de líquenes epífitos. Organismo Autónomo de Parques Nacionales. 1991 (castellà)
  6. «Bulletin of the California Lichen Society 7(1), 2000». The California Lichen Society, Estiu 2000. Arxivat de l'original el 2008-09-08. [Consulta: 2 gener 2011].(anglès)