Xarxa ferroviària de la Catalunya del Nord

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre xarxa ferroviària de la Catalunya Nord. Si cerqueu la xarxa de la Catalunya Sud, vegeu «Xarxa ferroviària de Catalunya».

La xarxa ferroviària de la Catalunya Nord està composta per trens operats per l'empresa estatal espanyola Renfe i l'empresa estatal francesa SNCF. Hi ha dos trens turístics operats per la SNCF. El primer travessa l'Alta Cerdanya i el Conflent, mentre que el segon travessa les Corberes, la Fenolleda i el País de Salt. A més existeixen diverses línies d'alta velocitat, i també línies regionals que travessen la frontera franco-espanyola (en concret el tros entre Catalunya [del Sud] i la del Nord). A més, existeixen línies que tenen únicament el propòsit del transport de les mercaderies. Totes les línies descrites en aquest article es tracten només i únicament de línies contínues, sense la necessitat de fer cap típus de transbordament.

Línies operades per la SNCF[modifica]

Logo de la SNCF
El tren groc de la línia de Cerdanya

Les línies operades per la empresa estatal francesa SNCF (abreviació de Societat Nacional dels Ferrocarrils Francesos, francès: Société nationale des chemins de fer français) ocupen la gran majoria del territori de la Catalunya del Nord. A continuació es mostren les línies TER (Transport express régional) que passen pel territori de la Catalunya de Nord, inclosa la comarca de Fenolleda.

Línies regulars[modifica]

Línies de mercaderies[modifica]

A la Catalunya Nord hi ha dos ramals de mercaderies, sobre les quals no circula cap tren de passatgers: Entre Perpinyà i Tuïr, i un altre ramal entre Elna, El Voló i Ceret.

Línies turístiques[modifica]

Els trens túristics són aquells que tenen una baixa freqüència de pas. Aquest és el cas del Tren Groc a l'alta vall de Tet (Alt Conflent i Alta Cerdanya) i el Tren del País Càtar i de la Fenolleda a la vall de l'Aglí (Alt Rosselló i la Fenolleda), el primer operat per TER d'Occitània (SNCF) i el segon per una iniciativa privada anomenada TCPF, part del grup UNECTO, la federació francesa de trens turístics.[1]

Línies operades per la Renfe[modifica]

Logo de la Renfe Operadora

Les línies operades per la empresa estatal espanyola Renfe Operadora serveixen només com a enllaços entre Espanya i França per travessar la frontera. Les dues línies espanyoles inclouen:

Línies d'alta velocitat[modifica]

Logo de Renfe-SNCF en Cooperació
Mapa esquemàtic de les línies d'alta velocitat entre Espanya i França

Les línies d'alta velocitat estan operades conjuntament entre els trens l'Alta Velocitat Espanyola i els trens d'Alta Velocitat Francesa, per l'empresa espanyola Elipsos amb el nom comercial de Renfe-SNCF en Cooperació. Aquestes línies serveixen per connectar els dos països i fer més ràpid el tràfic de passatgers. Aquestes línies són:

A més, existeix la proposta de creació de la línia Perpinyà-Montpeller que uniria les ciutats de Perpinyà, Narbona, Besiers i Montpeller.

Connexió[modifica]

La xarxa de la Catalunya Nord connecta amb la de Catalunya del Sud per dos llocs diferents:

La connexió de Cervera de la Marenda - Portbou es produeix a Portbou mitjançant un canviador d'ample sistema Talgo i travessa la frontera ja en ample estàndard mentre que la connexió la Tor de Querol - Puigcerdà és en ample ibèric i a la Tor de Querol s'ha de fer transbord per enllaçar amb el tren groc i altres línies del TER d'Occitània.

Estacions[modifica]

Estacions ferroviàries de les línies de la xarxa nacional[modifica]

Estacions obertes al trànsit dels viatgers:

Estacions ferroviàries de via estreta[modifica]

Estacions obertes al trànsit dels viatgers:

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]