Xu Wei

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXu Wei

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1521 Modifica el valor a Wikidata
Shaoxing (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1593 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Activitat
Lloc de treball Xina Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, dramaturg, escriptor, poeta, cal·lígraf Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugePan Si (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsXu Mei (en) Tradueix, Xu Du (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareXu Cong (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Advertiment: Existeix un Xu Wei que és un cantant de rock xinès.

Xu Wei (xinès: 徐渭; pinyin: Xú Wèi) fou un pintor, poeta i escriptor durant la dinastia Ming. Va néixer el 1521 a Shanying, actualment Shaoxing (província de Zhejiang) i va morir, el 1593 en la pobresa. Fou un nen prodigi que va quedar orfe de mare als 14 anys. Als 21 anys es va casar però als pocs anys va quedar vidu. Després de diversos intents per a ser funcionari va estar al servei del governador Hu Zongxian. Arran d'un intent d'assassinat de la seva esposa (hi ha dubtes sobre si va arribar a matar-la), per una suposada infidelitat, li va ocasionar anar a la presó però gràcies a l'amistat amb Zhang Yuanbian (張元忭), de l'Acadèmia Imperial de Hanlin va poder sortir de la presó als 53 anys. Amb el temps va mostrar problemes mentals greus encara que alguns biògrafs indiquen que, per escapar de la caiguda en desgràcia de Hu Zongxian va simular estar boig, autolesionant-se, per evitar ésser detingut.

Com a escriptor, ha passat a la posteritat amb la llegenda de Hua Mulan obra “L'heroïna Mulan va a la guerra en comptes del seu pare”, versió Ming d'una balada de la dinastia Tang. També va ser autor d'obres de teatre.

Obra pictòrica[modifica]

Bambús
Crisantems i bambús (菊竹图), Xu Wei, Liaoning Museum.
Raïms (葡萄), Xu Wei, Museu del Palau de Pequín.

És considerat el més important dels pintors del denominat Xie Yi (estil lliure). Com a artista va ser un innovador. Les seves pintures, amb tinta i aquarel·les, mostren unes pinzellades ràpides i expressives. La seva influència és palpable en pintors posteriors com Zhu Da, els Vuit Excèntrics de Yangzhou i Qi Baishi, autor contemporani.

Bibliografia[modifica]

  • “Paintings and Calligraphy” de Xu Wei.Editorial Beijing Arts and Crafts Press, 2005.ISBN 7-80526-537-2
  • “Pintura china tradicional: historia cantada en poemas sin voz “ de Jiayi Zhang, Chongzheng Nie. China Inetercontimnental Press. Pàgs. 109,112,114 i 169.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xu Wei