Xu Zhi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
En aquest nom xinès, el cognom és Xu.
Infotaula de personaXu Zhi
Biografia
Mort254 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócap militar Modifica el valor a Wikidata

Xu Zhi (mort el 254 EC) va ser un general militar de Cao Wei durant el període dels Tres Regnes de la història xinesa.

Biografia[modifica]

En el 254, Xu va participar en la batalla contra l'exèrcit invasor de l'estat rival de Shu Han, el qual era dirigit per Jiang Wei. Es va enfrontar a les forces de Jiang Wei a Nan'an (南安) com a part de la defensa local. Durant la consegüent batalla, ell va derrotar els generals de Shu Han Liao Hua i Zhang Yi (張翼) i va matar a Zhang Yi (張嶷).[1] Això no obstant, la desesperada lluita de Zhang Yi també infligí un dany devastador sobre l'exèrcit de Xu, per la qual cosa aquest es va veure obligat a retirar-se i a esperar reforços. Les forces de Shu així doncs es van afermar a la regió de Xiangwu i les batalles es foren succeint de manera intermitent fins que Jiang finalment va patir una derrota catastròfica a mans de Deng Ai.[2][3] A diferència del que representa la novel·la, el Romanç dels Tres Regnes, està registrat que Xu va resistir-hi a Jiang Wei, i suposadament va expulsar de la zona a aquest últim juntament amb els reforços, en comptes de ser mort per les forces invasores.

En la ficció[modifica]

En la novel·la històrica del Romanç dels Tres Regnes de Luo Guanzhong, Xu es va oferir voluntari per enfrontar-se a l'exèrcit de Jiang Wei i va ser nomenat general de l'avantguarda. Els dos exèrcits es van topar-hi a Dongting (董亭) i es van endinsar respectives en les seves formacions. Xu carregà fora de la formació de Cao Wei i es va batre a duel amb el general de Shu Han Liao Hua. Poc després, Liao es va aprofitar d'una feta d'acció i es va retirar. Zhang Yi (張翼) continuà el duel contra Xu, però es va veure obligat a retirar-se després d'unes quantes rondes. Xu llavors va conduir a les seves tropes en una càrrega i va derrotar a l'enemic.

Més tard, Xu Zhi va veure's atrapat a un atac sorpresa dirigit per Liao Hua i Zhang Yi. Malgrat que la seva força va ser anihilada, Xu n'aconseguí escapar amb vida; encara que ell finalment va caure en una emboscada dirigida per Jiang Wei, on va ser assassinat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Anotacions[modifica]

  1. (軍前與魏將徐質交鋒,,嶷臨陣隕身,,然其所殺傷亦過倍). SGZ. Biografia de Zhang Yi.
  2. (汉晋春秋曰:是时姜维亦出围狄道...姜维闻淮进兵,军食少,乃退屯陇西界。)Annals Primaveres i Tardors de les Dinasties Han i Jin.
  3. (進圍襄武,與魏將徐質交鋒,斬首破敵,魏軍敗退...維為魏大將鄧艾所破於段谷,星散流離,死者甚眾。) SGZ. Biografia de Jiang Wei.