Xuclamel japonès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuXuclamel japonès
Lonicera japonica Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font deLonicerae Folium Cum Caulis Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreDipsacales
FamíliaCaprifoliaceae
GènereLonicera
EspècieLonicera japonica Modifica el valor a Wikidata
Thunb., 1784

El xuclamel o lligabosc japonès (Lonicera japonica) és una espècie de xuclamel que és una planta nativa de l'est d'Àsia incloent Xina, Japó i Corea. Es fa servir com planta ornamental en jardineria. És una espècie invasora a Catalunya i altres regions d'Espanya i del món.

Descripció[modifica]

És una liana que pot enfilar-se fins a uns deu metres. Les seves fulles, de tres a vuit centimetre de llargada, són de forma oval i disposades oposadament. Les flors són de doble llengua (bífides) i són flairoses amb olor de vainilla. Els seus colors varien entre el blanc i el groc. El fruit és una baia negrosa globular de 5 a 8 mm de diàmetre.

Distribució[modifica]

És natural de l'est d'Àsia, incloent el Japó, la Xina i Corea. Es va introduir a Europa el 1805 per usos ornamentals i per a recobrir tanques. Van citar-la per primera vegada a Espanya el 1961 a les províncies de Barcelona i Girona.[1]

Observacions[modifica]

Es tracta d'una espècie que s'estén ràpidament i una vegada ha colonitzat un indret és molt difícil erradicar-la.[2] És especialment favorable a les zones de sòl profund i humit, per la qual cosa pot alterar greument els ecosistemes fluvials.[2] Es considera una de les espècies invasores més perjudicials a diversos països d'Amèrica i a Nova Zelanda.[2]

Referències[modifica]

  1. Sanz et. al, 2004, p. 204.
  2. 2,0 2,1 2,2 Salvat, Andreu; Enèriz, Jordi Plantes exòtiques invasores: guia d'identificació i substitució en jardineria. Parc Natural del Montseny, pàg. 18.

Bibliografia[modifica]

  • Elorza, Mario; D. Dana Sánchez, Elías; Sobrino Vesprinas, Eduardo «Lonicera japonica Thunb.». Atlas de las Plantas Alóctonas Invasoras en España. Ministerio de Medio Ambiente [Madrid], 2004, pàg. 204. Arxivat de l'original el 2020-11-28 [Consulta: 6 juny 2020].

Enllaços externs[modifica]