Yahya al-Qàdir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Yahya Al-Qadir)
Infotaula de personaYahya al-Qàdir
Biografia
Naixement1038 Modifica el valor a Wikidata
Mort28 octubre 1092 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
València Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata
Emir de l'emirat de Balànsiya emirat de Balànsiya
1086 – 1092
Emir of Tulaytula (en) Tradueix Emirat de Tulàytula
1075 – 1085 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaBanu Dhi-n-Nun Modifica el valor a Wikidata
ParentsYahya ibn Ismaïl al-Mamun (avi) Modifica el valor a Wikidata

Yahya ibn Hixam ibn Dhi-n-Nun al-Qàdir bi-L·lah (àrab: يحيى بن هشام بن ذي النون القادر بالله, Yaḥya b. Hixām b. Ḏi n-Nūn al-Qādir bi-Llāh), més conegut simplement com Yahya al-Qàdir o al-Qàdir, va ser l'últim rei de l'emirat de Tulàytula. Va donar protecció a Alfons VI, quan va fugir del seu germà Sanç II. Sanç havia empresonat a Alfons perquè volia aconseguir les terres que el seu pare (Ferran I) havia entregat als seus germans (Sanç, Alfons, García, Elvira i Urraca).

Posteriorment, va anar a governar a l'emirat de Balànsiya, ja que el seu poble de Toledo estava dividit en dues parts: els simpatitzants del seu poder i els que estaven en contra, ell patia per la seva vida i va ser llavors quan Alfons va tornar-li el favor de ser refugiat: Alfons va conquerir València amb les tropes d'Álvar Fáñez el febrer de 1086,[1] i es quedà encarregat de la defensa perquè al-Qàdir hi pogués governar i així Alfons quedar-se amb la ciutat de Tulàytula.

Quan els almoràvits van iniciar la conquesta de la península i derrotaren als castellans a la batalla de Sagrajas, Álvar Fáñez va deixar la ciutat i al-Qàdir va creure que la seva ciutat estava en perill de caure en mans d'Àhmad ibn Yússuf al-Mustaín, emir de Saraqusta i d'al-Múndir Imad-ad-Dawla, de l'emirat de Turtuixa i Dàniyya[2] i dels almoràvits. L'expedició d'al-Múndhir Imad-ad-Dawla va fracassar i Àhmad ibn Yússuf al-Mustaín i Rodrigo Díaz de Vivar van enviar una expedició conjunta, que es va apoderar de la ciutat, i com els cristians eren superiors en nombre, l'emir de Saraqusta es va retirar i el Cid va establir un protectorat sobre la ciutat.

El novembre de 1092, Abu-Issa Lubbun ibn Lubbun, visir de Yahya al-Qàdir, es va revoltar a Morvedre en desacord amb la seva política d'acords amb els cristians i cedeix la seva ciutat a Abd-al-Màlik ibn Hudhayl, l'emir d'Albarrasí a canvi d'una pensió i el dret de viure en Albarrasí.[3] Abd-al-Màlik ibn Hudhayl, per a no molestar el Cid el va prestar vassallatge immediatament. El Cid va poder avituallar les seves tropes en els pobles i castells d'Albarrasí mentre respectava els dominis d'Abd-al-Màlik ibn Hudhayl.


Precedit per:
Yahya ibn Ismaïl al-Mamun
Emir de Tulaytula
1075-1085
Succeït per:
Alfons VI de Lleó
Rei de Lleó i Castella
Precedit per:
Uthman ibn Abi-Bakr
Emir de Balansiya
1086-1092
Succeït per:
Jàfar ibn Abd-Al·lah ibn Jahhaf

Referències[modifica]

  1. Coscollá, Vicente. La Valencia musulmana (en castellà). Carena Editors, 2003, p.35. ISBN 8487398758. 
  2. Guichard, Pierre. Al-Andalus frente a la conquista cristiana: los musulmanes de València (en castellà). Universitat de València, 2001, p.66. ISBN 8470308521. 
  3. Guichard, Pierre. Al-Andalus Frente a la Conquista Cristiana: Los Musulmanes de Valencia, Siglos XI-XIII (en castellà). Universitat de València, 2001, p.443. ISBN 8470308521. 

Enllaços externs[modifica]