Yakan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàYakan
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata

Els yakan són els habitants de Basilan, antigament anomenats tanguina. Són quasi tots musulmans i viuen a Basilan i alguns a Zamboanga del Sud. Els espanyols els van anomenar Sameacas. Són al tomb de dos-cents mil.

Els yakan són hospitalaris i amistosos. La seva llengua està emparentada a la dels badjaos i samas i s'anomena bahasa yakan.

Vesteixen robes multicolors i generalment no porten sabates. La seva activitat principal és la pagesia i ramaderia; cultiven especialment arròs i també cocos. Toquen un instrument musical anomenat kulintang, i tambors. Les seves cases es construeixen sobre pilars i són rectangulars i s'ajuden uns als altres per la seva construcció. La família està formada per pare, mare i fills no casats. Tots els fills tenen el mateix dret d'herència. Les seves comunitats són dirigides per imans.

Els yakan no disposen de ciutats importants i es consideren afiliats de la seva mesquita.

Vivien a l'interior de l'illa i eren hostils als espanyols i als pobladors de la costa. El 1842 el castellà Pedro Cuevas es va escapar de Cavite i es va refugiar a Basilan on va lluitar i matar a un cap anomenat Datu Kalun; llavors fou reconegut com a cap i va agafar el nom de Datu Kalun adoptant la religió dels yakan i casant-se amb una de les seves dones. Va introduir canvis importants en la vida social. Va rebutjar invasions procedents de Jolo i de pirates d'altres llocs incloent la mateixa illa. El 1844 el govern francès va voler ocupar Basilan per establir una estació com a protecció pel comerç francès a la zona, però durant un any foren atacats pels yakan fins que es van retirar el 5 d'agost de 1845.

El 1895 el sultà de Jolo, nominal sobirà de Basilan, va enviar al seu general Datu Julkanayin per recuperar l'illa però fou derrotat per Datu Kalun; la pau que va seguir va portar alguns cristians a l'illa, i els espanyols van considerar a Cuevas (Datu Kalun) com un aliat i li van perdonar els seus delictes passats.

La guerra de la independència no va afectar a Basilan. La base naval espanyola d'Isabela a Basilan fou ocupada pels americans dirigits pel coronel James S. Petit (sense lluita) el desembre del 1899. Cuevas va acceptar als nous conqueridors. Progressivament es van introduir a l'època moderna.