Yamasee

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els yamasee eren una tribu índia de grup lingüístic en disputa, ja que hom la considera propera al yuchi, d'altres als muskogi i altres l'inclouen vagament dins el grup hoka-sioux.

Vivien al sud de Geòrgia, entre el riu Okmulgee i la ciutat de Savannah. Sembla que no passaren mai dels 2.000 individus. El 1715 només en quedaven 1.200 i la seva llengua s'extingí el 1825. La seva cultura era agrícola, molt semblant a la dels hitchiti, mikasuki, creek i choctaw, pobles dels voltants.

Contactaren amb els blancs per primer cop el 1521, amb l'expedició de Ponce de León, però es van veure lliures de la seva influència fins al segle XVII, quan decidiren marxar cap a San Agustín, Florida, i així es van veure involucrats en els guerres entre espanyols i anglesos per tal de dominar la regió.

Encara que inicialment ajudaren als espanyols, el 1687 es revoltaren contar ells i permeteren als anglesos que expulsessin els espanyols de les Carolines, a canvi d'un establiment a la zona, però el seu nombre declinà.

Protagonitzaren del 1711 al 1715 la Guerra Yamasee contra els anglesos. El 15 d'abril del 1715 mataren 90 comerciants blancs i els seves famílies, i aconseguiren el suport de toes les tribus del voltant llevat creek i cherokee. Però la perderen i foren obligats a tornar a Florida.

Segurament desaparegueren com a unitat quan la banda Okhawala, juntament amb els Isty-seminole, formats per esclaus negres fugits, s'integraren en els seminola després de la guerra del 1835-1842.