Yazidi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bandera nacional yazidi

Els yazidis o yezidis (Kurd: ئێزیدی Êzidî) són els membres d'una religió d'arrels indoeuropees, generalment kurds d'origen, que viuen a l'Iraq a la regió de Mossul amb algunes comunitats a Armènia, Geòrgia, Turquia i Síria en regressió, i a Europa (especialment Alemanya). La religió dels yazidis és el yazidisme, branca del yazdanisme, i és considerada una religió sincrètica entre les antigues creences kurdes i l'islam sufita introduït al segle XII. Creuen en Deu com a creador del món el qual està posat sota custòdia de set éssers, de tipus àngels, dirigits per Melek Taus, l'àngel gall d'indi.

El gruix dels yezidis viu a l'Iraq i el seu nombre s'estima entre 70.000 i 500.000, però probablement no arriben als 200.000. Les principals comunitats són Shekhan, al nord-est de Mossul, i Sindjar, a al frontera siriana a l'oest de Mossul. Les comunitats de Shekhan i de Sindjar han disputat la preeminència al segle XX (la de Sindjar era més conservadora). A Síria viuen a la comarca d'al-Djazira i a les muntanyes Kurd-Dagh i es creu que podrien ser uns deu o quinze mil sense comptar els yazidis refugiats de l'Iraq. A Turquia el 1982 ja només hi havia uns 30.000 yezidis i el 2009 en queden menys de 500, havent emigrat quasi tots a Europa; els que queden viuen a Tur Abdin. També estan en regressió les comunitats de Geòrgia (de 30.000 el 1980 a 5000 el 2000) i Armènia (uns 40.000 actualment xifra similar a la dels darrers anys); a Rússia el cens del 2002 donava 31.273 yazidis, la major part procedents de Geòrgia i Armènia emigrats als darrers anys. A Alemanya s'estima que hi viuen 40.000 yazidis procedents la majoria de Turquia; A Suècia hi viuen 4000 yazidis; altres països europeus tenen comunitats d'uns centenars, així com Estats Units, Canadà i Austràlia, i en total serien uns 5.000. En tot el món es creu que són menys de 300.000.

Els yezidis parlen kurd i eren kurds que van adherir a una branca del yazdanisme que incloïa elements del mitraisme amb tradicions religioses mesopotàmiques preislàmiques, cristianes i islàmiques. El centre de culte principal és Lalish al nord-est de Mossul. El seu nom podria derivar del califa omeia Yazid o del persa "yazata" (esser diví) però ells mateixos consideren que el nom deriva de Ezid (Deu) i el nom que es donen a si mateixos és Êzidî o Êzîdî. Les pràctiques culturals són kurdes i parlen el dialecte kurd kumanji (només en dos pobles es parla l'àrab, a Bashiqa i Bahazane.

La religió es sincrètica amb influència sufita i de la mitologia preislàmica; la cosmogènesis té afinitats amb les antigues religions perses. El seu origen sembla ser un complex procés de sincretisme en què pràctiques locals van influir notablement en els adherents de l'orde sufita del Adawiyya que vivien a les muntanyes kurdes i que es van desviar de l'ortodòxia islàmica ben aviat, després de la mort del fundador xeic ˤAdī ibn Musafir (Kurdish Şêx Adî), suposat descendent dels omeies, que s'havia establert a la vall de Lalis, a més de 50 kms al nord-est de Mossul al segle XII i va morir el 1162; la seva tomba és lloc de pelegrinatge dels yazidis. Al segle XIV importants tribus de la moderna Turquia oriental, van abraçar les creences yazidites incloent els emirs de la Djazira. Encara era una religió molt difosa entre els kurds al segle XIX.

A la segona meitat del segle XX una part dels yazidis va donar suport a la lluita dels kurds. A la revolució de 1991 es va poder veure algun grup yazidi amb una bandera amb els colors kurds: verd, vermell i groc (horitzontal, de dalt a baix). Però en general, després es van considerar no sols un grup religiós, sinó un grup ètnic separat dels kurds. Com altres pobles del Kurdistan els yazidis, com a col·lectiu, va adoptar una bandera nacional, vermella i blanca vertical amb un gran sol de 24 rajos (12 llargs i 12 més curts, alternativament) al centre. El vermell representa la sang dels màrtirs; el blanc la pau i la igualtat i el groc la font de la vida i la llum del poble.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yazidi