Zelimkhan Iandarbíiev

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Yelikam Iandarbiev)
Infotaula de personaZelimkhan Iandarbíiev

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 setembre 1952 Modifica el valor a Wikidata
Vidrikha (Unió Soviètica) Modifica el valor a Wikidata
Mort13 febrer 2004 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Doha (Qatar) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortHomicidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
2n President de la República Txetxena d'Itxkèria
21 abril 1996 – 12 febrer 1997
← Djokhar DudàievAslan Maskhàdov → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Estatal Txetxena Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, escriptor de literatura infantil, escriptor, polític Modifica el valor a Wikidata
PartitAll-National Congress of the Chechen People (en) Tradueix
Partit Comunista de la Unió Soviètica
Vainakh Democratic Party (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Comandant de (OBSOLET)Guàrdia Nacional Txetxena Modifica el valor a Wikidata
ConflictePrimera guerra de Txetxènia, crisi d'entreguerres d'Itxkèria, invasió del Daguestan, segona guerra de Txetxènia i Ataque a Gudermes (es) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Zelimkhan Iandarbíiev (Vidrikha, 12 de setembre de 1952 - Doha, 13 de febrer de 2004) fou president de la República Txetxena d'Itxkèria, el govern rebel de Txetxènia, entre el 21 d'abril de 1996 i el 12 de febrer de 1997.

Originalment erudit literari i poeta, Iandarbíiev es convertí en un líder del moviment nacionalista txetxè durant la dissolució de la Unió Soviètica. El maig de 1990 va fundar el Partit Democràtic Vainakh (VDV), el primer partit txetxè que defensava obertament una Txetxènia independent. El novembre de 1990 es convertia en representant polític seguint Djokhar Dudàiev, el líder txetxè que comandava el país en l'era postsoviètica. Junt amb Dudàiev, signà l'acord amb líders ingúixos pel qual Txetxènia i Ingúixia esdevenien dos territoris separats. El 1991 es convertí en vicepresident de la República Txetxena d'Itxkèria. Durant la Primera Guerra de Txetxènia, Iandarbíiev no s'ocupà d'afers militars, i es dedicà a escriure per a la defensa de la independència. L'abril de 1996, després de l'assassinat de Djokhar Dudàiev, assumí la presidència de manera transitòria,[1] tot i que formà part de la delegació el 27 de maig visità Borís Ieltsin i va propiciar la declaració de l'alto el foc i la signatura de l'acord de pau a Khassaviurt.

Iandarbíiev es presentà a les eleccions presidencials del febrer de 1997, avalades per l'OSCE, però fou derrotat per Aslan Maskhàdov, aconseguint només un 10 per cent dels vots. S'inicià una mala relació entre els dos líders, i Iandarbíiev fou acusat d'un intent d'assassinat de Maskhàdov. El setembre de 1998, Maskhàdov acusà públicament Iandarbíiev d'importar la filosofia islàmica radical del wahhabisme i de realitzar activitats antiestat incloent l'organització de grups armats il·legals. El cert és que Iandarbíiev s'alineà finalment amb els grups islamistes oposats a Maskhàdov.

Referències[modifica]

  1. «Qui és qui en el conflicte de Txetxènia». DCIDOB. CIDOB, 65, març 1998, pàg. 27. ISSN: 1132-6107 [Consulta: 18 abril 2020].



Precedit per:
Djokhar Dudàiev
President de la República Txetxena d'Itxkèria
1996-1997
Succeït per:
Aslan Maskhàdov