Yves Boisset

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYves Boisset

(2010) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Yves Félix Claude Boisset Modifica el valor a Wikidata
14 març 1939 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
5è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióInstitut des hautes études cinématographiques
Lycée Voltaire
La Fémis Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, guionista, actor Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0092372 Allocine: 5699 Allmovie: p82318 TV.com: people/749055 TMDB.org: 32940
Discogs: 3183468 Modifica el valor a Wikidata

Yves Boisset (París, 14 de març de 1939) és un director de cinema francès.

Biografia[modifica]

Col·labora en un cert nombre de revistes especialitzades (Cinéma, Midi Minuit Fantastique ), així com al setmanari Les Lettres françaises , i treballa amb Jean-Pierre Coursodon i Bertrand Tavernier a la primera edició (1960) de «Vint Anys de Cinema Americà».

En els anys 1970, encarna un cinema d'esquerra, inspirant-se sovint en esdeveniments reals: la policia (Un con), l'assumpte Ben Barka (L'atemptat), el racisme (Crònica d'una violació) per la qual demanarà una coescriptura del guió amb Jean-Pierre Bastid i Michel Martens, la intrusió de la política en el món judicial ( El jutge Fayard anomenat el xèrif). És igualment el primer a abordar la guerra d'Algèria (R.A.S.). Adapta o coadapta d'altra banda diversos autors reconeguts: Michel Déon i el seu Taxi malva, Maria Cardenal amb André Weinfeld per a La Clé à la porte, Jean-Patrick Manchette amb Folle à tuer, Philippe Djian i Bleu comme l'enfer.

A partir de mitjans dels anys 1980, es dedica quasi exclusivament a la televisió (el seu últim llargmetratge al cinema és La Tribu el 1990), amb realitzacions històriques: L'Affaire Seznec, L'Affaire Dreyfus, ``Le pantalon (affaire Lucien Bersot, afusellat), Jean Moulin, L'Affaire Salengro. Havent investigat sobre les massacres de membres de l'Ordre du Temple solaire per a la seva pel·lícula Les Mystères sanglants de l'OTS, ha estat cridat com a testimoni de la defensa en el procés del director d'orquestra franco-suís Michel Tabachnik.[1]

El 2011, publica la seva autobiografia La Vie és un choix (Edicions Plon). Convidat per Ràdio-Courtoise l'1 de desembre a comentar la seva obra, torna sobre el conjunt de la seva carrera i conta en aquesta ocasió com France-Télévision l'hauria impedit de posar certes imatges d'arxiu de la Segona Guerra Mundial en el seu 12 balles a la peau per Pierre Laval.[2]

Filmografia[modifica]

Les seves pel·lícules més destacades són:[3]

Ajudant de director[modifica]

Director[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • 2011: La vie és un choix, (mémoire i témoignage), aux éditions Plon

Referències[modifica]

  1. AFP, 26 octubre de 2006: «El cineasta Yves Boisset ha afirmat divendres davant el tribunal d'apel·lació de Grenoble que els investigadors que treballaven a l'Ordre del temple solar (OTS) i la «matança-suïcidi» el 1995 de setze adeptes d'aquesta secta en un bosc del Vercors havien negligit el costat « politico-mafiós » de l'assumpte »Prevensectes.com.
  2. «biografia d' Yves Boisset». The New York Times.
  3. «filmografia d' Yves Boisset». The New York Times.

Enllaços externs[modifica]