Zagazig

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 05:06, 27 ago 2016 amb l'última edició de 188.79.235.160 (discussió). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Vista de la mesquita de Zagazig

Zagazig o Zaqaziq (en àrab الزقازيق, az-Zaqāzīq, en àrab egipci Zazí [zaʔaziːʔ] o Zagzig [zaɡaziːɡ], segons els dialectes) és una ciutat d'Egipte, capital de la governació de Xarqiya, a uns 60 km al nord-est del Caire. La seva població al cens del 2006 era de 302.611 habitants.[1] Es troba al canal Muwis[2] i és centre del comerç del cotó.

Fou fundada poc després de 1820 com a campament pels treballadors de les preses de la branca oriental del Nil; la construcció de sis embassaments fou encarregada per Muhammad Ali Pasha al seu enginyer especialista en hidràulica Ahmad al-Barudi, i buscava assegurar el reg de tota la província; l'embassament principal fou el de Kanatir al-Tisa entre els canals Muwis i Mashtut. Els treballs de construcció van durar de 1827 a 1832. El nom li hauria estat donat per un personatge de nom Ahmed Zakzuk la família del qual s'havia establert al final del segle XVIII a mig km al nord de l'establiment, i el poblet sorgit allí s'hauria dit Kafr al-Zakazik (que es tradueix com "vila de la família Zakzuk"), nom després traslladat a l'establiment pels treballadors pels treballadors d'aquest lloc, que li van dir Nazlat al-Zakazik; aquest nom fou adoptat per l'ingenyer al-Barudi en els seus informes i oficialitzat per Muhammad Ali quan va visitar el lloc el 1832. Van circular altres etimologies (un peix, el zakzak, plural zakazik, abundant al canal Muwis, o del nom del refilo dels ocells abundants als arbres de la vila que deriva de l'arrel zakzaka). El trasllat de les oficines de reg des de Bilbeis a Zagazig va fer créixer aquesta ciutat i al cap d'un any fou declarada capital provincial en perjudici de Bilbeis (Bilbays), ja que Muhammad Ali la considerava en posició més central a la província i per tant més adequada. Es van construir dos mesquites: la gran obra de Muhammad Ali Pasha i l'anomenada Mesquita Petita, construïda per un alt funcionari de nom Amir Yusuf. S'hi van instal·lar comerciants i funcionaris i va adquirir més importància quan hi va arribar el ferrocarril. Una tercera mesquita la va construior el ric mercader Sulayman al-Sharbini. El 1911 va arribar a 40.000 habitants. Entre els que s'hi van instal·lar la família copta de Salama Musa originària d'Asyut. Modernament el cantant Abd al-Halim Hafiz va fer construir una mesquita nova que és la principal. Els sants tutelars de la ciutat són Abu Khalil i Abu Amir.

Les seves produccions principals són el moresc, el blat i el cotó. Algunes europeus (francesos, anglesos i grecs) van fundar fàbriques de cotó i filats, però l'establiment d'estrangers va provocar incidents amb la població local als anys 1870. A la ciutat hi ha un petit museu (Museu Arabí) amb objectes arqueològics interessants. També té una universitat que és una branca de la d'Al-Azhar, la Universitat del Caire.

A uns 3 km al sud-est es troben les ruïnes de Bubastis (avui Tell Basta), que fou capital d'Egipte durant les dinasties XXII i XXIII. També a la rodalia es troben temples erigits per Osorkon II i Nectabeu II, i un cementiri de gats sagrats darrere de les restes d'una capella del temps de Pepi I.

El seu personatge més famós és el coronel Ahmed al-Arabí (conegut per Arabí Pasha), líder de la revolta egípcia de 1882. També és important el periodista, crític social i filòsof copte Salama Musa (1887-1958).

Notes

  1. http://www.geohive.com/cntry/egypt.aspx Estadístiques amb cens de 1999 i 2006
  2. el Bahr Muwis repren l'antic curs de la branca tanítica del Nil

Referències i enllaços externs

  • Zagazig
  • Enciclopèdia de l'Islam, XI, 457-458
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zagazig