Zara (marca)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Zara Kids)
Infotaula d'organitzacióZara
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusMarca creada per Inditex
Indústriaindústria tèxtil, indústria tèxtil i comerç al detall Modifica el valor a Wikidata
Camp de treballTèxtil
Forma jurídicaempresa cotitzada Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1975la Corunya Modifica el valor a Wikidata
FundadorAmancio Ortega Gaona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ProdueixRoba, calçat, roba de carrer i formal, perfums, complements i abrics.
Governança corporativa
Seu 
Entitat matriuInditex Modifica el valor a Wikidata
Indicador econòmic
Benefici netAscens 6.264.000.000 (2007)

Lloc webPàgina web oficial de Zara
Facebook: zara Twitter (X): ZARA Instagram: zara Youtube: UCa8RD6FJLllG4nBskvhOGZw Pinterest: zaraofficial TikTok: zara Modifica el valor a Wikidata

Zara és una cadena de botigues de moda presta pertanyent al grup Inditex fundada per Amancio Ortega Gaona. És la cadena insígnia de l'empresa i està representada en Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia amb 1.412 botigues a 69 països, 500 d'elles a Espanya. Cal dir que algunes botigues de Zara també alberguen les botigues Zara Kids i Zara Home. Durant el 2007 es van obrir 560 botigues de tot el grup. Algunes de les seves botigues operen sota la marcaLeftiesiZara Reduced, orientades a vendre roba molt barata i restes sobrants de temporada.

El 2004, la seva xifra de negoci era de 3.819,6 milions d'euros i representava el 67,8% de les vendes de Inditex. Compta amb quatre centres logístics, el principal situat a Arteixo, (Espanya), on va obrir el primer magatzem el 1975 i tres a Saragossa, Madrid i Tordera (Catalunya). Recentment va obrir la primera botiga a la Xina continental, a la ciutat de Xangai.

Història[modifica]

Botiga Zara a Brussel·les, Bèlgica.

El 1975 s'obre la primera botiga Zara, a La Corunya, prop de les fàbriques d'Arteixo, al nord d'Espanya. S'uneix al negoci José María Castellano, professor d'una escola de negocis i amant de la tecnologia, com a mà dreta de Amancio Ortega Gaona, convertint a l'empresa com un model de logístic. El 1988 Zara obre la seva primera botiga fora d'Espanya, a Portugal. El 1994 obre botiga a Suècia, llar del seu competidor més proper, H&M. El 2005, Pablo Isla substitueix al president executiu José Maria Castellano i comença una reestructuració de la logística, a la recerca d'eficiència.

Crítiques[modifica]

Al llarg dels anys Zara ha estat objecte de repetides recerques judicials per l'explotació dels treballadors en condicions similars a l'esclavitud. [1][2]

El 2013, a Dacca, Bangladesh, es va produir l'esfondrament de l'edifici Rana Plaza, on hi havia una de les fàbriques tèxtils que treballen per Zara (controlada pel grup Inditex) i on van morir almenys 381 treballadors. L'associació "Clean Clothes Campaign" (Campanya de Roba Neta) ha acusat Inditex de no controlar les condicions de seguretat de les empreses a les quals confia la gestió dels seus productes.

Model de negoci[modifica]

Botiga de Zara a Hong Kong

Zara ofereix roba de tendència de qualitat mitjana a un públic femení, adolescent, masculí i infantil Zara Kids. D'aquesta mateixa marca deriva una línia d'articles per a la llar Zara Home. Les seves filials ofereixen més roba per a totes les edats, (Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Bershka, Stradivarius Uterqüe.

Zara Kids[modifica]

La majoria de botigues Zara compten amb una secció per a nens i nenes. L'edat d'aquesta secció és des d'un any fins als catorze.

Botigues[modifica]

Hi ha més de 2000 botigues de Zara en 88 estats. Algunes d'aquestes botigues operen com a botigues Lefties en comptes de Zara, una marca de roba de baix cost. Aquest és el nombre de botigues de Zara a cada estat, a data de 31 de juliol de 2014:[1][2]

Àfrica

Amèrica

Àsia-Oceania

Europa

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zara
  1. «Presencia internacional». inditex.com, 30-04-2014. Arxivat de l'original el 6 de juny 2017. [Consulta: 22 juny 2014].
  2. «Localizador de tiendas» (en castellà). Zara.com. [Consulta: 22 juny 2014].