Zoonosi

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una zoonosi és una malaltia contagiosa que pot transmetre a través d'un vector des d'animals, tant salvatges com domèstics, fins a humans o des d'humans fins a animals aquesta darrera s'acostuma a anomenar zoonosi inversa. La paraula deriva del grec zòon (animal) i nosos (malament). Diverses malalties greus són d'aquest tipus.

Tècnicament és una malaltia que existeix normalment en animals, però també infecta humans. El reservori de la malaltia solen ser vertebrats, però també se'n poden trobar en insectes i altres animals paràsits.

La salut ambiental, que en gran part s'ocupen de les zoonosis, ha emergit en els darrers anys com un camp interdisciplinari dins de la salut pública, que integra la medicina humana i veterinària, i les ciències mediambientals.

Evolució de les malalties zoonòtiques[modifica | modifica el codi]

Durant bona part de la prehistòria la humanitat era formada per petites comunitats de caçadors i recol·lectors. aquestes bandes rarament eren més grans de 150 individus i no entraven gaire sovint en contacte amb altres grups. A causa d'això, les malalties epidèmiques o pandèmiques, que depenen d'una afluència constant d'humans que no han desenvolupat una resposta immunitària, tendien a extingir-se després del primer contacte amb una població. Per sobreviure, un patogen biològic havia de causar una infecció crònica, restant en l'hoste durant molt de temps o bé tenia un reservori no humà on perviu de forma natural. De fet, per a moltes malalties humanes, l'humà és de fet una "víctima accidental" i un amfitrió final. Aquest és el cas la ràbia (malaltia), àntrax, tularèmia, virus del Nil Occidental. Així molt de desenvolupament humà ha estat en relació amb malalties zoonòtiques no epidèmiques.

Moltes malalties modernes, fins i tot malalties epidèmiques, començaren com a malalties zoonòtiques. És difícil assegurar quines malalties saltaren des dels animals fins als humans, però existeix bona evidència que el xarampió, la verola, la grip, el VIH i la diftèria arribaren a l'ésser humà d'aquesta manera. El refredat comú i la tuberculosi també poden haver començat en unes altres espècies.

En dies moderns, les zoonosis són d'interès pràctic perquè sovint són prèviament malalties desconegudes o han augmentat la seva virulència en poblacions a les que manca la immunitat. El virus del Nil Occidental aparegué als Estats Units el 1999 en l'àrea de Ciutat de Nova York i es dispersà a través del país a l'estiu de 2002, provocant força alarma social. La pesta bubònica és una malaltia zoonòtica, com ho són la salmonel·la, la febre de les muntanyes rocalloses i la malaltia de Lyme.

El factor essencial que contribueix a l'aparició de patògens zoonòtics nous en poblacions humanes augmenta a mesura que s'incrementa el contacte entre humans i la fauna autòctona.[1] Això pot ser provocat bé per la intrusió de l'activitat humana en àrees deshabitades bé pel moviment d'animals salvatges a àrees d'activitat humana a causa de disturbis antropològics o mediambientals. Un exemple d'això és el brot de virus Nipah a la Malàisia peninsular el 1999, quan la ramaderia de porcs intensiva s'havia desenvolupat en l'hàbitat natural de ratpenats frugívors que duien el virus. Els esdeveniments d'emergència inidentificats provocaren la infecció de la població de porcs que actuava com a amfitrió amplificador, finalment transmetent el virus als pagesos i ocasionant 105 morts humanes.[2]

Similarment, en temps recents la grip aviària i el virus del Nil Occidental han aparegut en poblacions humanes probablement a causa d'interaccions entre l'amfitrió de transportista i animals domèstics. Els animals altament mòbils com ratpenats i ocells poden representar un risc més gran de transmissió zoonòtica que d'altres animals a causa de la facilitat amb què poden moure a àrees d'habitatge humà, així com molts hemeròfils.

Les malalties com la malària, l'esquistosomiasi, l'oncocercosi i l'elefantiasi no són zoonòtiques, tot i que poden ser transmeses per insectes o altres vectors, perquè depenen de l'amfitrió humà per a completar el seu cicle vital.

Contribució de patògens zoonòtics en les malalties hídriques[modifica | modifica el codi]

Els patogens zoonòtics més significatius que provoquen les malalties de transmissió hídrica són Escherichia coli O157:H7, Campylobacter, Caliciviridae i Salmonel·la.[3][4]

El 2006, una conferència celebrada a Berlín s'estava centrada en l'assumpte d'efectes patògens zoonòtics sobre seguretat alimentària, governs que insten per intervenir el problema, i el públic per ser vigilant cap als riscs d'agafar malalties aguantades de menjar via la ruta de farm-to-dining table.[5]

Agents zoonòtics en humans[modifica | modifica el codi]

Inclou una llista parcial d'agents que poden portar organismes contagiosos. En general tot el bestiar i els animals domèstics són agent zoonòtics potencials.

Llista d'agents contagiosos[modifica | modifica el codi]

Les zoonosis es poden llistar segons l'agent contagiós:

Llista parcial de zoonosis[modifica | modifica el codi]

Aquesta llista no és exhaustiva. El virus de la grip és un exemple interessant: Contínuament recombina gens entre pressions trobades en humans, porcs i aus, produint noves pressions amb característiques canviants i ocasionalment, com el 1918, que maten milions a escala mundial.

El SARS Podien ser unes altres zoonosis possiblement; els gats de civet poden estendre la malaltia, o poden agafar la malaltia d'humans.)

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Daszak, P., Cunningham, A.A., Hyatt, A.D. (2001). Anthropogenic environmental change and the emergence of infectious diseases in wildlife. Acta Trop. 78(2), 103–116.
  2. Field, H., Young, P., Yob, J. M., Mills, J., Hall, L., Mackenzie, J. (2001). The natural history of Hendra and Nipah viruses. Microbes and Infection 3, 307–314.
  3. Humphrey, Tom et al.. «Campylobacters as zoonotic pathogens: A food production perspective». International Journal of Food Microbiology, 117, 3, 2007, pàg. 237–257. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2007.01.006 [Consulta: 25 de novembre].
  4. Cloeckaert, Axel. «Introduction: emerging antimicrobial resistance mechanisms in the zoonotic foodborne pathogens Salmonella and Campylobacter». Microbes and Infection, 8, 7, 2006, pàg. 1889–1890. DOI: 10.1016/j.micinf.2005.12.024 [Consulta: 25 de novembre].
  5. Med-Vet-Net. «Priority Setting for Foodborne and Zoonotic Pathogens» (PDF). [Consulta: 25 de novembre].

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • H. Krauss, A. Weber, M. Appel, B. Enders, A. v. Graevenitz, H. D. Isenberg, H. G. Schiefer, W. Slenczka, H. Zahner: Zoonoses. Infectious Diseases Transmissible from Animals to Humans. 3rd Edition, 456 pages. ASM Press. American Society for Microbiology, Washington DC., USA. 2003. ISBN 1-55581-236-8
  • Florence Desachy. Las zoonosis. Ed. De Vecchi. ISBN 84-315-3356-0 (castellà)

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zoonosi Modifica l'enllaç a Wikidata