Espatlla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula anatomiaEspatlla
Diagrama de l'espatlla humana.
Vista anterior de la càpsula de l'articulació glenohumeral.
Detalls
Llatíarticulatio humeri
Part demembre superior Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD012782 Modifica el valor a Wikidata
TAA01.1.00.020 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 25202 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.313
EB Onlinescience/shoulder Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

En anatomia, l'espatlla o espatla designa la zona de l'extremitat superior que connecta aquesta amb el tronc. Per consegüent, es pot parlar de l'espatla dreta i de l'espatla esquerra, i de 'les espatles', en plural, si hom es refereix a totes dues alhora. Antigament, el vocable espat(l)la s'usava amb el mateix significat que muscle, però no s'ha usat mai amb el significat d'esquena pels éssers humans, ni tampoc com a equivalent de la part superior de l'esquena. Inclou l'articulació escapulohumeral així com els músculs, la pell.

Estructura[modifica]

Està formada per tres ossos, que es mantenen en el seu lloc a causa de la intervenció de músculs, tendons i lligaments:

Les articulació principal és l'articulació glenohumeral, normalment dita «articulació del muscle» té forma de «cap» i "casquet" per a permetre a l'espatlla la rotació i el moviment en totes direccions separant-la del cos (Aquest "cap" és la part superior arrodonida de l'húmer; el "casquet" o glenoide, és la part en forma de disc de la vora externa de l'escàpula en la qual encaixa el cap). La càpsula és un embolcall de teixit tou que circumda l'articulació glenohumeral i està revestida per una prima i fina membrana sinovial.

L'articulació acromiclavicular, està situada entre l'acromi (part de l'escàpula que forma el punt més alt de l'espatlla) i la clavícula.

El manegot dels rotatoris és una estructura de tendons que, associada als músculs, manté el cap de l'húmer dins del disc glenoïdal, proporcionant mobilitat i força a l'articulació.

Diferents bosses permeten el lliscament suau d'ossos, músculs i tendons, al mateix temps que esmorteïxen i protegeixen el manegot dels rotatoris de l'arc ossi de l'acromi.

Funció[modifica]

El moviment del braç, facilitat per la capacitat de l'escàpula per a lliscar-se tant vertical com lateralment al llarg de la caixa toràcica.

Rellevància clínica[modifica]

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espatlla