Periccíone

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPericcíone
Biografia
Naixementsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Atenes (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle IV aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòsofa, escriptora Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAristó d'Atenes
Pyrilampes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsAdimant de Còl·lit
 ( Aristó d'Atenes)
Potone
 ( Aristó d'Atenes)
Glaucó
 ( Aristó d'Atenes)
Plató
 ( Aristó d'Atenes)
Antifont
 ( Pyrilampes (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
PareGlaucon (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansCàrmides d'Atenes Modifica el valor a Wikidata

Periccíone[1] (Περικτιόνη, Περικτυόνη Periktione) va ser suposadament la mare de Plató. Es considera que va viure al segle v aC. El Suides l'anomena també Potone, que era el nom d'una germana de Plató. Periccíone era descendent del legislador Soló segons Diògenes Laerci, però de Codros segons Olimpiòdor de Tebes. Va estar casada amb Aristó d'Atenes amb el que va tenir quatre fills: Adimantos, Glaucó, Plató i Potone. Quan va morir Aristó, es va casar amb Pirilampes, que era oncle seu, un polític atenenc. Amb ell va tenir el cinquè fill, Antifont, que va ser un orador conegut, a més de filòsof i matemàtic.

Periccíone va escriure dos llibres: Sobre l'harmonia femenina i Sobre la saviesa, però els fragments reproduïts per Estobeu es consideren espuris degut a incoherències cronològiques. Se la inclou dins de l'escola pitagòrica.[2]

Referències[modifica]

  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC (en grec - català). Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015. ISBN 9788441224223. 
  2. Wolf, J. Ch.. Prosistas griegas: testimonios y fragmentos. Oviedo: KRK Ediciones, 2011, p. 183-188. ISBN 9788483673386.