Deficiència de vitamina B₁₂

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaDeficiència de vitamina B₁₂
Tipustrastorn metabòlic de les vitamines, carència de vitamina B i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatendocrinologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica
Símptomesanèmia, hiperpigmentació, glossitis, osteoporosi, miocardiopatia, disfunció cognitiva, pèrdua de memòria i pèrdua sensorial Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-115B5F Modifica el valor a Wikidata
CIM-10E53.8
CIM-9266.2
Recursos externs
DiseasesDB13905
MedlinePlus000574 Modifica el valor a Wikidata
Patient UKpernicious-anaemia-and-b12-deficiency Modifica el valor a Wikidata
MeSHD014806 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0042847 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:0050731 Modifica el valor a Wikidata

La carència o deficiència de vitamina B₁₂ és una reducció de la vitamina B₁₂ de la ingesta inadequada o una absorció reduïda. La condició és sovint asimptomàtica, però també pot presentar-se com anèmia caracteritzada per glòbuls ampliada amb canvis característics en els neutròfils, coneguda com l'anèmia megaloblàstica.

La deficiència dels casos greus poden potencialment causar dany greu i irreversible al sistema nerviós, incloent la degeneració subaguda combinada de la medul·la espinal.

L'anèmia es creu que és deguda a problemes en la síntesi d'ADN, en particular en la síntesi de timina, que és dependent dels productes de la reacció de MTR. Altres tipus de cèl·lules de la sang com els glòbuls blancs i plaquetes sovint són també baixos. Examen de la medul·la òssia pot mostrar l'hemopoesi megaloblàstica. L'anèmia respon completament a la vitamina B₁₂, els símptomes neurològics (si s'escau) responen en part o totalment, depenent de la severitat i la durada prèvia.

Signes i símptomes[modifica]

La deficiència de vitamina B₁₂ pot conduir a l'anèmia per deficiència de vitamina B₁₂ i a una disfunció neurològica.[1] Una deficiència lleu pot no causar cap símptoma perceptible, però a mesura que la deficiència es fa més significativa poden aparèixer símptomes d'anèmia com, per exemple, debilitat, fatiga, marejos, batec ràpid del cor, respiració ràpida i color pàl·lid de la pell. També pot causar blaus o sagnat fàcil, incloent sagnat de les genives. Efectes secundaris gastrointestinals, incloent dolor en la llengua, malestar estomacal, pèrdua de pes i diarrea o restrenyiment. Si la deficiència no es corregeix, poden aparèixer danys en les cèl·lules nervioses. Si això succeeix, la deficiència de vitamina B₁₂ pot causar formigueig o entumiment de les mans i els peus, dificultat per caminar, canvis d'humor, depressió, pèrdua de memòria, desorientació i, en casos greus, demència.

El principal síndrome de deficiència de vitamina B₁₂ és l'anèmia perniciosa. Es caracteritza per una tríada de símptomes:

  • Anèmia amb promegaloblastosi de la medul·la òssia (anèmia megaloblàstica). Això és degut a la inhibició de la síntesi d'ADN (específicament de purines i timidina)
  • Símptomes gastrointestinals: alteració de la motilitat intestinal, com diarrea lleu o restrenyiment, i pèrdua del control de la bufeta o dels intestins.[2] Aquests es creu que són a causa de la síntesi d'ADN defectuós que inhibeixen la replicació en un lloc amb una alta rotació cel·lular. Això també pot ser a causa de l'atac autoimmune sobre les cèl·lules parietals de l'estómac en l'anèmia perniciosa. Hi ha una associació amb la síndrome l'èctasi vascular antral gàstrica i l'anèmia perniciosa.[3]
  • Símptomes neurològics: Deficiències sensorials o motores (absència de reflexos, disminució de vibració o de sensació de tacte suau), la degeneració combinada subaguda de la medul·la espinal, convulsions,[4][5][6][7] o fins i tot poden estar presents símptomes de demència[8] i/o altres símptomes psiquiàtrics. La presència de símptomes sensorials-motors perifèrics o degeneració combinada subaguda de la medul·la espinal suggereix fortament la presència d'una deficiència de B₁₂ en lloc de la deficiència de folat. L'àcid metilmalònic, si no es manegen correctament B₁₂, roman en la beina de mielina, causant fragilitat. Demència i la depressió s'han associat amb aquesta deficiència, així, possiblement de la subproducció de metionina a causa de la incapacitat per convertir l'homocisteïna en aquest producte. La metionina és un cofactor necessari en la producció de diversos neurotransmissors.

Cada un d'aquests símptomes pot ocórrer ja sigui sol o juntament amb d'altres. El complex neurològic, definit com a mielosi funicular, consta dels següents símptomes:

  • Alteració de la percepció del tacte profund, pressió i vibració, la pèrdua del sentit del tacte, parestèsies molt molestes i persistents
  • Atàxia de tipus dorsal d'acord
  • Disminució o pèrdua dels reflexos tendinosos profunds dels músculs
  • Aparició de reflexos patològics - Babinski, Rossolimo i altres, també parèsia severa

La deficiència de vitamina B₁₂ pot causar danys greus i irreversibles, especialment en el cervell i el sistema nerviós. Aquests símptomes de dany neuronal poden no revertir després de la correcció de les anormalitats hematològiques, i la possibilitat de reversió completa de la clínica disminueix amb la durada de la presència del símptomes neurològics.

També s'ha relacionat la deficiència de vitamina B₁₂ amb el tinnitus.[9][10][11]

Psicològics[modifica]

La deficiència de vitamina B₁₂ també pot causar símptomes de mania i psicosi, fatiga, pèrdua de memòria, canvis irritabilitat, depressió, atàxia, i canvis en la personalitat.[12][13][14] En els nens els símptomes inclouen irritabilitat, falta de creixement, apatia, anorèxia, i regressió del desenvolupament.[15][16]

Causes[modifica]

  • Ingesta inadequada de vitamina B₁₂. La vitamina B₁₂ es produeix en productes d'origen animal (ous, carn, llet) i les investigacions recents indiquen que també pot ocórrer en algunes algues, com ara Chlorella[17][18][19] i Susabi-nori (Porphyra yezoensis).[20][21] La B₁₂ aïllada de cultius bacterians també s'afegeix a molts aliments fortificats, i està disponible com un suplement dietètic.[22] Els vegans, així com els vegetarians, però en un grau menor, poden estar en risc de deficiència de vitamina B₁₂ a causa d'una ingesta inadequada de vitamina B₁₂, si no es complementen. No obstant això, la deficiència de vitamina B₁₂ pot ocórrer fins i tot en persones que consumeixen carn, aus i peix.[23] Els nens corren un major risc de deficiència de vitamina B₁₂ a causa d'una ingesta dietètica inadequada, ja que tenen una menor reserva de la vitamina i una necessitat relativament més gran per caloria de vitamina.
  • Mala absorció selectiva de vitamina B₁₂ a causa de la deficiència de factor intrínsec. Això pot ser causat per la pèrdua de cèl·lules parietals gàstriques en la gastritis atròfica crònica (en aquest cas, l'anèmia megaloblàstica resultant porta el nom de "anèmia perniciosa"), o pot ser resultat de la resecció quirúrgica àmplia d'estómac (per qualsevol raó), o per causes hereditàries rares de la síntesi defectuosa del factor intrínsec.
  • L'alteració de l'absorció de la vitamina B₁₂ en el context d'una síndrome de malabsorció o de mala digestió. Això inclou qualsevol forma de dany estructural o de resecció quirúrgica àmplia de l'ili terminal (el lloc principal d'absorció de la vitamina B₁₂).
  • Formes de aclorhídria (incloent la induïda artificialment per fàrmacs com els inhibidors de la bomba de protons i antagonistes dels receptors d'histamina 2) poden causar problemes d'absorció de B₁₂ dels aliments, ja que es necessita l'àcid per separar la B₁₂ de les proteïnes dels aliments i de les proteïnes d'unió salivals.[24] Es creu que aquest procés va sent la causa més comuna d'una B₁₂ baixa en la gent gran, que sovint tenen algun grau de aclorhídria sense ser formalment baix el factor intrínsec. Aquest procés no afecta l'absorció de petites quantitats de B₁₂ en suplements com multivitaminas, ja que no s'uneix a proteïnes, com és la vitamina B₁₂ en els aliments.[25]
  • L'extirpació quirúrgica de l'intestí prim (per exemple en la malaltia de Crohn), de manera que el pacient es presenta amb síndrome de l'intestí curt i és incapaç d'absorbir la vitamina B₁₂. Això pot ser tractat amb injeccions regulars de vitamina B₁₂.
  • L'ús a llarg termini de ranitidina pot contribuir a la deficiència de vitamina B₁₂.
  • La metformina per a la diabetis pot interferir en l'absorció dietètica de vitamina B₁₂.[26]
  • La desnutrició de l'alcoholisme.

Referències[modifica]

  1. Reynolds, E.H. «The neurology of folic acid deficiency». Handb Clin Neurol., 120, 2014, pàg. 927–43. DOI: 10.1016/B978-0-7020-4087-0.00061-9. PMID: 24365361.
  2. «Cobalamin Deficiency: Clinical Picture and Radiological Findings». Nutrients, 5, 11, 2013, pàg. 4521–4539. DOI: 10.3390/nu5114521. ISSN: 2072-6643. PMC: 3847746. PMID: 24248213.
  3. «Gastric Antral Vascular Ectasia Syndrome». Journal of The Association of Physcians of India, 52, setembre 2004, pàg. 757.
  4. «Encephalomyelopathy due to vitamin B12 deficiency with seizures as a predominant symptom». Rinshō Shinkeigaku = Clinical Neurology, 49, 4, Apr 2009, pàg. 179–85. DOI: 10.5692/clinicalneurol.49.179. PMID: 19462816.
  5. «Recurrent seizures: an unusual manifestation of vitamin B12 deficiency». Neurology India. Neurologyindia.com, 52, 1, Mar 2004, pàg. 122–123. PMID: 15069260.
  6. «Neurological presentations of nutritional vitamin B12 deficiency in 42 breastfed infants in Southeast Turkey». Turk J Med Sci, 41, 6, pàg. 1091–1096. Arxivat de l'original el 2013-12-14 [Consulta: 29 desembre 2013]. Arxivat 2013-12-14 a Wayback Machine.
  7. «'Vitamin B12 deficiency and seizures'». Developmental Medicine and Child Neurology, 50, 9, Sep 2008, pàg. 720. DOI: 10.1111/j.1469-8749.2008.03083.x. PMID: 18754925.
  8. «Reversible dementia in young persons due to cobalamin deficiency». The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences, 25, 2013, pàg. E62–E63. DOI: 10.1176/appi.neuropsych.12040083.
  9. Singh, Charu; Kawatra, Rahul; Gupta, Jaya; Awasthi, Vishnu; Dungana, Homnath «Therapeutic role of Vitamin B12 in patients of chronic tinnitus: A pilot study». Noise & Health, 18, 81, 2016-04, pàg. 93–97. DOI: 10.4103/1463-1741.178485. ISSN: 1463-1741. PMID: 26960786.
  10. Lasisi, A. O.; Fehintola, F. A.; Lasisi, T. J. «The role of plasma melatonin and vitamins C and B12 in the development of idiopathic tinnitus in the elderly». Ghana Medical Journal, 46, 3, 2012-09, pàg. 152–157. ISSN: 0016-9560. PMC: 3645155. PMID: 23661829.
  11. Shemesh Z1, Attias J, Ornan M, Shapira N, Shahar A. «Vitamin B12 deficiency in patients with chronic-tinnitus and noise-induced hearing loss». Am J Otolaryngol. [Consulta: 5 juliol 2016].
  12. «Neurological Manifestations Of Vitamin B-12 Deficiency». The Internet Journal of Nutrition and Wellness, 2, 1, 2005. DOI: 10.5580/5a9.
  13. «Cobalamin-responsive psychosis as the sole manifestation of vitamin B12 deficiency». The Israel Medical Association Journal, 3, 9, Sep 2001, pàg. 701–703. PMID: 11574992.
  14. «Pernicious anemia: MedlinePlus Medical Encyclopedia». Nlm.nih.gov. [Consulta: 29 desembre 2013].
  15. «Effect of vitamin B12 deficiency on neurodevelopment in infants: current knowledge and possible mechanisms». Nutrition Reviews, 66, 5, maig 2008, pàg. 250–5. DOI: 10.1111/j.1753-4887.2008.00031.x. PMID: 18454811.
  16. «Effects of vitamin B12 and folate deficiency on brain development in children». Food and Nutrition Bulletin, 29, 2 Suppl, Jun 2008, pàg. S126-31. PMC: 3137939. PMID: 18709887.
  17. «Purification and characterization of a corrinoid compound from Chlorella tablets as an algal health food». Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 17, Aug 2002, pàg. 4994–7. DOI: 10.1021/jf020345w. PMID: 12166996.
  18. «Characterization and bioavailability of vitamin B12-compounds from edible algae». Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 48, 5, Oct 2002, pàg. 325–31. DOI: 10.3177/jnsv.48.325. PMID: 12656203.
  19. «Chlorella pyrenoidosa supplementation reduces the risk of anemia, proteinuria and edema in pregnant women». Plant Foods for Human Nutrition, 65, 1, Mar 2010, pàg. 25–30. DOI: 10.1007/s11130-009-0145-9. PMID: 20013055.
  20. «Characterization of a vitamin B12 compound in the edible purple laver, Porphyra yezoensis». Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 64, 12, Dec 2000, pàg. 2712–5. DOI: 10.1271/bbb.64.2712. PMID: 11210144.
  21. «Algae acquire vitamin B12 through a symbiotic relationship with bacteria». Nature, 438, 7064, Nov 2005, pàg. 90–3. DOI: 10.1038/nature04056. PMID: 16267554.
  22. «Microbial production of vitamin B12». Applied Microbiology and Biotechnology, 58, 3, Mar 2002, pàg. 275–85. DOI: 10.1007/s00253-001-0902-7. PMID: 11935176.
  23. McBride, Judy. «B12 Deficiency May Be More Widespread Than Thought». Agricultural Research Service. United States Department of Agriculture, 02-08-2000. Arxivat de l'original el 20 de juny 2012. [Consulta: 2 juliol 2012].
  24. «Proton pump inhibitor and histamine 2 receptor antagonist use and vitamin B12 deficiency». JAMA, 310, 22, Dec 2013, pàg. 2435–2442. DOI: 10.1001/jama.2013.280490. PMID: 24327038.
  25. Baik, H.W.; Russell, R.M. «Vitamin B12 deficiency in the elderly». Annu Rev Nutr., 19, 1999, pàg. 357–377. DOI: 10.1146/annurev.nutr.19.1.357. PMID: 10448529.
  26. «Risk factors of vitamin B(12) deficiency in patients receiving metformin». Archives of Internal Medicine, 166, 18, Oct 2006, pàg. 1975–9. DOI: 10.1001/archinte.166.18.1975. PMID: 17030830.