Mas de Serra (la Selva del Camp)

(S'ha redirigit des de: Mas de la Serra (la Selva del Camp))
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Mas de Serra
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII, XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Selva del Camp (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPartida del Mas de Serra. La Selva del Camp (Baix Camp)
Map
 41° 13′ 26″ N, 1° 05′ 02″ E / 41.224°N,1.084°E / 41.224; 1.084
BCIL
Data13/10/1982
IdentificadorIPAC: 9693

Mas de Serra és una masia a mig camí dels nuclis de Vilaplana i la Selva del Camp (el Baix Camp) protegida com a bé cultural d'interès local.

Arquitectura[modifica]

És una casa rectangular amb la porta centrada amb arc de mig punt dovellat, sense decorar. El pis principal és amb grans finestres amb llindes i el pis alt és transformat. L'obra és de paredat i carreu, amb façana arrebossada i decorada amb esgrafiats. Als costats de les finestres hi ha pilastres amb capitells (caps, i frontons triangulars), i conserven esgrafiats. Al costat sud hi ha un rellotge de sol policrom.

Història[modifica]

La masia data probablement del 1600, amb reformes al segle xix. Al rellotge de sol hi ha la inscripció "ANY / 1832". El mas de Serra correspon a l'antic terme de la Font de l'Astor, que pertanyia al començament del segle xiv a Jofre de Volterra, de qui passà a Francesc Batet de Tarragona. El 1357 hi consta com a senyor de Montoliu. Després fou dels Montserrat, els Almenara i els Ermengol. La jurisdicció era del paborde, i després de l'arquebisbe, que el 1391 comprà totes les jurisdiccions reials. Formava part de les Faldes de Tarragona, nom que es donava a una sèrie de llocs propers a la ciutat que l'ajudaven en el manteniment de la defensa. El 1378 tenia cinc focs; el 1496 es trobava deshabitat; el 1716 tenia 3 cases i vuit habitants i un terme de dos quarts de rodalia; el 1763 tornava a estar deshabitat, i entre 1773 i 1787 tenia quinze habitants, havent passat a dependre de la parròquia de Vilallonga del Camp, deixant de ser-ho de la de la Selva. El 1846 era terme independent, amb tretze habitants. El 1476 i després, va formar part de la Comuna del Camp.

Referències[modifica]

  • «Mas de la Serra». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 29 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]