Ajuda Discussió:Llistes automàtiques

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Revisió primera versió[modifica]

@Vriullop, Paucabot, B25es, Pere prlpz, Davidpar:@Jey, Kippelboy, Toniher, ESM, Jmarchn: Us presento la primera versió d'aquesta pàgina d'ajuda feta amb la vocació de començar a cobrir la manca de documentació sobre aquesta eina.

Sóc conscient que la seva popularització s'enfronta al baix domini del SPARQL i, fins i tot de la sintaxi de taules wiki ara que tenim editor visual. Però amb l'ajut dels exemples que he posat -que espero que entre tots podem anar ampliant-, serà més fàcil que els editors s'animin a practicar.

Com a editors que algun cop heu fet ús del wikidata list, us demano que li feu una lectura i m'ajudeu a fer-lo tant intel·ligible com es pugui. M'ha costat molt explicar-ho sense caure en tecnicismes i aconseguir que ho entenguin els poc familiaritzats i, de fet, no estic segur d'haver-ho aconseguit. Em manca millorar la documentació de la {{wikidata list}} per descriure millor cada paràmetre, de forma que qui ja sàpiga com funciona i només li calgui un recordatori, no s'hagi d'empassar aquesta ajuda. Compto amb els vostres suggeriments de millora. Gràcies,--amador (disc.) 10:07, 23 feb 2021 (CET)[respon]

Experimentant el tutorial[modifica]

L'Amadalvarez em va encomanar que llegís atentament aquest tutorial i li comentés si el veia entenedor. A bon sant s'encomanava! Sap que no tinc la menor idea de com funciona això de les "wikidata list" del que en tinc un coneixement només perquè n'he vist els resultats, però desconec la forma d'obtenir-les. Potser per això em veia com a subjecte adequat per a fer un experiment. Però resulta que sóc un "cata-caldos" i m'encanten les novetats i reptes. El saber no ocupa lloc. Per això m'he proposat fer un curset accelerat d'aprenentatge, experimentant el tutorial i comentant els entrebancs i observacions que em vagin sorgint. Així, amb els meus resultats, l'Amador podrà mesurar la bondat del seu tutorial.

Després d'unes primeres lectures, faig les següents consideracions generals:

  • La sintaxi de les instruccions a SPARQL és molt abreujada. Telegràfica, diria jo. És difícil, a simple vista, deduir (llegir - interpretar) el que vol dir o fer. Suposo que això s'assimilarà amb la pràctica.
  • En treballar amb els codis (no text) de les propietats i elements, penso que anirà bé afegir l'informació del seu significat en forma de comentari a les instruccions.
  • És bàsic tenir un coneixement el més profund possible del contingut de les dades a WD.
  • Com més completes i estructurades siguin les dades a WD, millors resultats es poden obtenir i més consultes complexes es poden fer.
  • Aquí sí que podem dir que "hi ha moltes maneres de matar puces": Podem saber els fills de Bach preguntant quins fills té Bach o bé quines persones tenen per pare a Bach. El coneixement de WD i l'habilitat (enginy, imaginació, "picardia" diria jo) de cada ú es posaran a prova a l'hora de decidir les rutes a seguir en les consultes més complexes.

M'he posat a estudiar (sic) el tutorial SPARQL. La utilització constant d'exemples, de complexitat fàcil - difícil molt ben escalonada i comentaris molt aclaridors, faciliten l'aprenentatge.

Proves

He anat practicant fent les primeres consultes. Les he fet sobre les esglésies del terme de Torà perquè, com que és un terme que conec prou bé, al moment veig si els resultats que obtinc de les consultes son correctes o incorrectes.

La primera consulta era òbvia: Cerca ítems que tinguin Instància de (P31)=Església (Q16970) i Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)=Torà (Q1766628). En van sortir quatre, les úniques que tenien el Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)=Torà (Q1766628). És degut a que, al menys jo, a WD, acostumo a posar com Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131) l'entitat de població al qual pertany: per exemple Fontanet (Q48817124), Llanera (Q11932060), etc. Aquestes també havien de quedar seleccionades i no sabia com. A l'apartat de "Rutes de propietats" del tutorial vaig veure (més aviat vaig intuir) la solució. Fontanet (Q48817124) i tots els altres nuclis del municipi de Torà tenen Localitzat a l'entitat territorial administrativa (P131)=Torà (Q1766628). La P131 és la ruta.

L'aprofitament d'aquesta ruta la vaig aplicar, amb èxit, a la segona consulta.

A la tercera consulta he practicat el "ORDER BY" amb el nom del poble.

I en quarta consulta ho he fet amb l'estil arquitectònic. Per cert he de mirar si és factible que els ítems que tinguin més d'un estil arquitectònic surtin només una vegada amb els estils ajuntats.

Autocompletat

És una eina molt útil per a l'edició. Està molt ben explicada. Estalvia memoritzar el significat de propietats i elements. Recomanable empapar-se de les seves utilitats.--Isidre blanc (disc.) 09:31, 8 març 2021 (CET)[respon]

@Isidre blanc: Moltes gràcies per l'acurada descripció. Podries aprofitar per fer un twitch amb les teves experiències. ha ha ha !.
En tot cas, com que has decidit començar per validar el tutorial de SPARQL, haig de confessar que jo no hi tinc res a veure, només he aprofitat la seva existència. Potser els teus elogis haurien d'estar al tema de la taverna que vaig fer per anunciar la seva traducció. Potser així anima més gent a fer el que tu has fet i apropem més editors a entendre com treure-li més suc a WD.
Mantinc l'ansietat per saber que n'opines de les llistes automàtiques que, aquí sí, em jugo el prestigi com a divulgador. Salut ! amador (disc.) 09:46, 8 març 2021 (CET)[respon]

Amadalvarez No volia entrar al tema de les llistes automàtiques sense coneixer prèviament l'SPARQL. Encara que crec que no m'hi entretindré gaire més.

Abans, però, tinc un cas que haig de resoldre i no sé com: normalment, a WD, les esglésies tenen Instància de (P31)=Església (Q16970). Però s'en troben altres amb Capella (Q108325), Ermita (Q56750657), Edifici religiós (Q24398318), etc. Degut a això hi ha dues esglésies de Torà que no surten al resultat de les meves consultes (Sant Pere del Soler de Puig-redon i Capella del Coll de Llanera). Com ho solucionaries tu?--Isidre blanc (disc.) 17:54, 8 març 2021 (CET)[respon]

@Isidre blanc: Això està explicat al tutorial. Has de posar
?item wdt:P31/wdt:P279* wd:Q16970
. És a dir, que et doni les que siguin una església com a Instància de (P31) o siguin una altra cosa que sigui una Subclasse de (P279) d'església. Bona feina. --amador (disc.) 21:11, 8 març 2021 (CET)[respon]

Un altre entrebanc

Amadalvarez: Volía evitar haver de demanar la teva intervenció, però m'he cansat de proves i no m'en surto.

Prova 1

SELECT ?església ?esglésiaLabel ?ubicacióLabel
WHERE
{
  ?església wdt:P31 wd:Q16970.          # instancia de    església
  ?església wdt:P131+ wd:Q1766628;      # localitzat a l'entitat...   Torà
            wdt:P131 ?ubicació.
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE]". }
}

Aquesta consulta em dona les esglésies de tots el pobles de Torà, però només les que tenen Instància de (P31) = Església (Q16970)

Prova 2

SELECT ?església ?esglésiaLabel ?ubicacióLabel
WHERE
{
  ?església wdt:P31/wdt:P279* wd:Q16970.          # instancia de/ subclase de   església
  ?església wdt:P131 wd:Q1766628;      # localitzat a l'entitat...   Torà
            wdt:P131 ?ubicació.
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE]". }
}

Aquesta altra em dóna totes les esglésies que tenen un Instància de (P31) = Església (Q16970) o una subclase de Església (Q16970), però només del poble de Torà.

Prova 3 (combinació de les dues anteriors)

SELECT ?església ?esglésiaLabel ?ubicacióLabel
WHERE
{
  ?església wdt:P31/wdt:P279* wd:Q16970.          # instancia de/ subclase de   església
  ?església wdt:P131+ wd:Q1766628;      # localitzat a l'entitat...   Torà
            wdt:P131 ?ubicació.
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE]". }
}

Sembla que hauria de funcionar, però no ho fa. I no sé per què.--Isidre blanc (disc.) 23:00, 9 març 2021 (CET) @Pere prlpz: Tu veus com s'ha de fer ?. l'opció 3 cau per time out i no sé com s'hauria de fer. Merci, --amador (disc.) 23:28, 9 març 2021 (CET)[respon]

Això del time out amb les subclasses d'edificis és un problema. Jo per baixar-me amb una query tots els edificis em baixava tot el que tingués coordenades i després amb un programa triava els edificis.
Ara se m'ocorre un parell de maneres de fer-ho:
  • Una named query amb les esglésies.
  • Fer una llista de valors amb els tipus d'esglésies habituals o els que esperem que puguin sortir a Torà.
Quan tingui una estona ho provo.--Pere prlpz (disc.) 23:41, 9 març 2021 (CET)[respon]

@Isidre blanc, Amadalvarez:La segona opció, que és la d'estar per casa:

SELECT ?església ?esglésiaLabel ?ubicacióLabel ?instancia ?instanciaLabel
WHERE
{
  VALUES ?instancia {wd:Q16970 wd:Q56750657 wd:Q108325 wd:Q583593 wd:Q44613}  #esglésies, ermites, capelles, comunidor (compta?), monestir
  ?església wdt:P31 ?instancia.
  ?església wdt:P131+ wd:Q1766628;    
            wdt:P131 ?ubicació.
  SERVICE wikibase:label { bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE]". }
}

Prova-ho !

La cosa és posar la llista dels valors esperats. L'he trobat baixant tot el que hi ha a Torà (sense filtrar per tipus) i mirant què hi sortia. Funciona però és molt poc escalable.

Quan pugui miro això de la named query, que pràcticament no ho he fet servir mai.--Pere prlpz (disc.) 23:58, 9 març 2021 (CET)[respon]

Gràcies, @Pere prlpz:, una mostra d'enginy !.
Ja has vist, @Isidre blanc: que ningú ho sap tot, però sempre hi ha algú que ha ensopegat abans. --amador (disc.) 06:13, 10 març 2021 (CET)[respon]
@Pere prlpz:: gràcies per la teva ajuda. Tan eficaç com sempre.
@Amadalvarez:: No deixa de ser un consol pensar que la tercera prova fallava perquè es passava de temps en el càlcul, no perquè fos mal plantejada. Sense dubte la solució d'en Pere és enginyosa i lògica, però, òndia!: és que la utilització de "VALUES" també està explicada al tutorial. Ja ho havia vist i llegit, però no en vaig saber copsar la seva utilitat.
I, dit això, com que m'hi veig amb cor, passo a editar el meu primer "wiquidata list". Ja tindràs notícies meves, no sé si bones o dolentes... o regulars. Ja veurem.--Isidre blanc (disc.) 11:39, 10 març 2021 (CET)[respon]

@Isidre blanc, Amadalvarez: Perdoneu l'espera però al final tinc la consulta amb una subquery, i a més va ràpid:

# esglésies (i subclasses) de Torà (i subdivisions)
SELECT ?església ?esglésiaLabel ?ubicacióLabel ?instancia ?instanciaLabel
WITH {
  SELECT ?església 
WHERE {
  ?església wdt:P131* wd:Q1766628.
 } } AS %llocs_de_Torà
WHERE {
  INCLUDE %llocs_de_Torà.
  ?església wdt:P31/wdt:P279* wd:Q16970.
  ?església wdt:P131 ?ubicació.
  ?església wdt:P31 ?instancia.
SERVICE wikibase:label {
bd:serviceParam wikibase:language "ca" .
}
}

Prova-ho !

De fet, aquest sistema va tant ràpid que demanant-li tots els edificis de Barcelona també funciona bé.--Pere prlpz (disc.) 18:13, 13 juny 2021 (CEST)[respon]

@Pere prlpz: Anoto aquesta solució. Gràcies--Isidre blanc (disc.) 19:16, 13 juny 2021 (CEST)[respon]

La meva primera WIKIDATA LIST[modifica]

@Amadalvarez:: No hi ha dubte que aquest teu tutorial d'ajuda per a fer "llistes automàtiques" és difícilment millorable. Seguint-lo m'ha resultat molt fàcil fer una llista de topònims del municipi de Torà sense pàgina a la Viquipèdia. Pots veure el resultat a Usuari:Isidre blanc/proves/WIKIDATA LIST. D'acord que és una llista molt senzilla, però no l'hauria pogut fer sense l'ajuda del tutorial. Només em cal fer alguns retocs. I profunditzar en els "header_template" i "row_template" (aixó ho veig una mica més complicat). Has comptat quantes coses he après a fer amb la teva ajuda?

De fet aquest tipus de llista la tenia pensada arran de la qüestió dels microarticles: no veia clar les propostes de fusió amb l'article del municipi perquè amb això no es fa res més que recarregar l'article principal. Veia més clar cridar una llista com aquesta a "Vegeu també" o equivalent, amb l'avantatge de què la llista s'actualitza automàticament: si esborren un article, a la següent actualització apareixerà a la llista, i si es crea un article, desapareixerà de la llista. Però no ho vaig plantejar en aquell moment perquè no volia carregar la feina a un altre editor. Ara ja ho puc fer jo.--Isidre blanc (disc.) 21:31, 10 març 2021 (CET)[respon]

@Isidre blanc: Bona feina. Només un dubte: és una pàgina de treball o vol ser una llista per incorporar a l'enciclopèdia? Si és el segon (que em semblaria molt bé) crec que ha d'incloure també els topònims que tinguin article. Una llista de topònims d'un municipi no hauria d'excloure'n els més importants.--Pere prlpz (disc.) 23:21, 10 març 2021 (CET)[respon]
@Pere prlpz: Bona nit, Pere: bàsicament aquesta pàgina forma part del meu aprenentatge de com generar "llistes automàtiques". Però estic descobrint que és molt útil i versàtil com a eina de treball: verificació de dades a WD, fotos i articles que manquen, ubicacions errònies, etc. Especialment útil si hom coneix el municipi. Gràcies a aquesta llista he fet moltes correccions a WD.
Sí que tinc "in mente" incorporar aquesta llista a la WP. Evidentment mai ho faré sense una proposta prèvia consensuada. Tal com he dit més amunt, té a veure amb el tema no resolt dels microarticles.
Em faig el següent raonament: Tots els topònims són o es poden afegir a WD. La informació de cada u d'ells les podem localitzar i consultar a la WP, si hi tenen pàgina, per mitjà de les distintes categories: masies de.., rius de ..., muntanyes, cims, etc. Dels topònims restants (els que no tenen pàgina a WP) se'n tindria informació per mitjà de la llista automàtica. Ho deixaré madurar bastant abans de proposar-ho. Mentrestant, no deixis de dir-hi la teva. Gràcies.--Isidre blanc (disc.) 23:21, 11 març 2021 (CET)[respon]
@Isidre blanc: Molt d'acord amb les llistes automàtiques de topònims a l'espai principal. De fet, jo fa temps que estic pujant a Wikidata edificis i altres topònims del nomenclàtor, amb la intenció que algun dia acabin en llistes automàtiques.--Pere prlpz (disc.) 15:30, 12 març 2021 (CET)[respon]
@Isidre blanc: Ets un campió !. Ara, la propera lliçó: d'SPARQL per fer el que diu el Pere, i de codi wiki per provar la teva primera row_template que, tot i que no seria gaire necessària en aquest cas, et servirà per fer proves. Per cert, veient els resultats, tens l'oportunitat de fer servir el paràmetre "section". Apa !. --amador (disc.) 07:01, 11 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Respecte als deures que m'has "manat":
  • Per fer la Usuari:Isidre blanc/proves/WIKIDATA LIST, primerament vaig fer el que diu en Pere: incloure tots els topònims. Posteriorment vaig filtrar perquè només sortissin els que no tenien pàgina a VP.
  • Aquí hi veuràs el resultat d'aplicar el paràmetre "section". M'ha agradat molt el resultat i pot ser molt útil, tal com segurament ja preveies, per aquests tipus de consultes. També hi he fet sortir el llapis d'enllaç a WD, encara que, en aquest cas, fent, em penso, una petita "trampa" (hi ha moltes maneres de matar puces). Mira-t'ho, si us plau.
  • Pel que fa al row_template he preferit no fer cap prova. Crec que no tindré massa dificultat en utilitzar-les quan ho necessiti. M'ha semblat prou clar al tutorial. Per cert, crec que seria bo que, quan parles d'aquest tema al tutorial, en algun lloc posessis un enllaç a Categoria:Subpàgines de Listeriabot perquè hom pugui veure com són les plantilles ja existents i si alguna d'elles serveix per al que un pretén fer. Potser ja hi és, però no l'he sabut veure.
Prova superada, oi?--Isidre blanc (disc.) 21:30, 11 març 2021 (CET)[respon]
@Isidre blanc: està moooolt bé. Lo del llapis no és una trampa. És una opció. Si has de posar una row_template per algun altre motiu, espot posar allà, perquè el codi és més senzill. Però si només l'has de fer per ficar-hi el llapis, la teva solució és la bona. Et felicito, fill !. amador (disc.) 21:41, 11 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Gràcies, papa!--Isidre blanc (disc.) 22:12, 11 març 2021 (CET)[respon]

@Amadalvarez: es pot fer desapareixer el "ca:" que hi ha al davant a la columna "Ubicat a"? És el label de {P|P6375}. Correspon a l'indret on està situada la cabana. Em pots dir com fer-ho? Gràcies.--Isidre blanc (disc.) 12:34, 18 març 2021 (CET)[respon]

@Isidre blanc: Fet Fet!. Per cert, mira en que he estat treballant avui per generar-lo amb la wikidata list. Prova a clicar sobre l'àrea de cada municipi. --amador (disc.) 21:47, 18 març 2021 (CET)[respon]
@Isidre blanc: Ja has vist el mapa de municipis per comarca del missatge anterior ?. Doncs tinc una sorpresa per tu relacionada amb la teves cabanes. Mira Plantilla:Wikidata List/proves row template i compara-la visualment amb la teva llista. Quan trobis la diferència, clica-la i em dius si t'agrada. --amador (disc.) 16:42, 20 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Com vols que no m'agradi si per a mi és un "capolavoro"! Hi he donat una ullada i m'he quedat parat de la quantitat de recursos que hi maneges. Més o menys intueixo per a què serveix cada un d'ells, però m'hauria de passar moltes hores per entendre-ho. No vol dir que, si em pica massa la curiositat, em posi a estudiar-ho. No hi perdo res. I, com que diuen que la VP és participativa, espero que ho apliquis a la llista de les "meves cabanes". El mapa amb la situació de les cabanes és un complement necessari i molt adequat de la llista.
Sí: he vist i he intentat comprendre el mapa de municipis per comarca. Entenc que el que fa és, primerament, posar els mapes de totes les comarques de Catalunya i, després, afegir només els mapes dels municipis del Vallès Oriental. El que no tinc clar és d'on es treuen els items tant de les comarques com dels municipis. És que a Open Maps ja tenen identificats aquests mapes amb l'item de WD?--Isidre blanc (disc.) 17:37, 20 març 2021 (CET)[respon]
@Isidre blanc: El tema de les comarques no sé encara si tindrà utilitat. D'entrada, no he acabat de modelitzar-lo i té parts del procés de construcció que són semi-manuals. Sobre el que dius d'on treu les dades del mapa, efectivament estan a Open Street Map i s'enllacen automàticament amb WD. El Kartographer, que és com és diu la peça de software Wikimedia que hi ha darrera del {{Map draw}} quan li parles d'un Qid, recupera les dades de perímetre. Encertes quan dius que el primer geotype1 pinta les divisions de totes les comarques i la resta hi posen color a la superfície dels municipis i hi afegeixen com a "title" totes les dades que es mostren quan cliques, ja que el title és l'únic paràmetre per posar una descripció que tenim al map draw.
Tema cabanes: No et preocupis si no et resulta fàcil. A mi m'ha costat 2 dies de prova-error fer aquest model de mapa. Ho passaré a la documentació per a què, qui vulgui fer una cosa similar, tingui un punt de partida més avançat i li resulti més fàcil. Si mires el contingut amb que s'emplena el "title", veuràs que hi ha un munt de coses, ja què crea una petita taula on edita la imatge (a doble alçada) i hi posa la resta de dades: nom, ubicació i alçaria. Per què he posat tot això al SPARQL i no he fet una row_template?. La funció del map draw que hi ha a la capçalera i que s'activa amb la icona del punt, el que fa és replegar totes les {{coord}} amb el paràmetre nom= que trobi dins l'article i fa el mapa. Si posem tot aquest tractament dins una row_template, no trobarà la {{coord}}, perquè es generarien dins la row_template i no serien aprofitades pel map draw. Llavors, si tu ja tenies una {{coord}} a la teva versió, per què no construeix un mapa posant-hi a la teva capçalera la mateixa crida al map draw?. Perquè les {{coord}} que ha generat el wikidata list no tenen nom=. Potser aquesta explicació t'ajuda a seguir el fil del codi que he afegit. Si tens dubtes, no dubtis, pregunta. Salut ! amador (disc.) 19:01, 20 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: O sia: que em poses més deures, oi?--Isidre blanc (disc.) 19:16, 20 març 2021 (CET)[respon]
@Isidre blanc: Nooooo. Mirava de facilitar-te la feina si com dius "em pica massa la curiositat, em posi a estudiar-ho". Però no hi ha més feina addicional per tu que aprofitar-ho a d'altres llistes dels teus indrets geogràfics, ara que ja saps com és el codi a afegir. Tu fes al teu ritme allò que t'interessi que jo només miro de posar-li més color. Salut, amic !. amador (disc.) 19:21, 20 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Bona nit: he intentat adaptar les millores que vas fer a Usuari:Isidre blanc/proves/Llista de cabanes de volta de Torà a una altra llista, --aquesta de Biosca (encara que digui de Castellfollit, estic aprofitant pàgines). Observa que les dades que es mostren són diferents a les de les cabanes. No soc capaç de que les coordenades funcionin. Si m'ho arregles, ja revisaré les modicicacions de fagis. Gràcies.--Isidre blanc (disc.) 20:01, 28 març 2021 (CEST)[respon]
@Isidre blanc: Hola, com va?. Aquests dies he estat treballant amb unes llistes immenses del Pere_prlpz i hem anat afinant el codi per poder mostrar el màxim de files. Tu estàs ara treballant per municipis, però ja et comencen a sortir llistes, com aquesta, que té 130 files. Les conclusions que hem arribat són:
  • Sense cap mapa, s'arriba prop de 1.000 files (la xifra, curiosament, varia d'una execució a una altra).
  • Amb el Map draw s'hi arriba a unes 250 files. Personalment m'agrada més per estètica i perquè mostra la informació en una finestra emergent. Com que el mapa està creat i carregat dins l'article, deu menjar més recursos en la fase de creació.
  • Amb el mapa OSM es mostren totes les files que tinguin una coord expandida, vull dir que en casos amb masses files la coord pot ser que es mostri com un text i llavors no la recull l'OSM. Té l'avantatge que s'executa a banda de la wikidata list i per tant, no entra en competència pels recursos. Per contra, en mapes OSM al paràmetre nom= només pot anar text sense codi wiki i no es pot mostrar la imatge.
En base a això, he refet el codi per corregir un error que hi havia quan mancava imatge o altitud i no mostrava les coord, i està documentat quin codi aplicar segons hagis de fer servir el map draw o la versió OSM. En el cas de Biosca, li he posa el Map draw perquè encara està dins els límits.
Mira't el codi (que segur que t'agradarà) i, tot i que funciona l'actual, l'hauries d'aplicar al cas de Torà, per tenir un codi homogeni. Ves amb compte perquè a Torà fas servir la P6375 per ?ubicat, i a Biosca li has posat la P131.
Honestament, no sé on tenies l'error, ja què n'era conscient que s'havia de canviar, i he anat a sac. Pel mateix preu, t'he afegit la protecció patrimonial.
Apa, bon dia !. amador (disc.) 07:19, 29 març 2021 (CEST)[respon]
@Amadalvarez: "Excelente"! (com diria el jefe del Simpson): no et limites a posar un "pegat" per a resoldre el meu problema, sinó que a més a més fas una nova construcció. D'això en dic tenir molts recursos i saber-los aplicar en cada cas. És un punt al qual no crec que hi arribi mai. I potser tampoc em cal.
He anat seguint les conversacions que has mantingut amb el Pere_prlpz sobre els límits de files que es poden tractar. Suposo que el comentari que has posat abans del "Wikidata list" n'és una conclusió. El guardo per a quan calgui. De moment amb la versió map draw, que també és la meva preferida, en tinc prou.
És un plaer fer negocis amb tu: sempre hi afegeixes una propina (protecció patrimonial).--Isidre blanc (disc.) 08:36, 29 març 2021 (CEST)[respon]

sort[modifica]

L'ajuda no diu que el paràmetre sort admeti com a argument més d'una columna i entenc que no ho fa.

Aleshores jo afegiria a l'ajuda el següent si és correcte (i si no, l'alternativa que sigui correcta):

  • Que només s'hi pot posar un paràmetre.
  • Que si no s'hi posa cap paràmetre, la taula surt en el mateix orde que la query.
  • Que per ordres complicat (com ara ordenar segons dues columnes) es pot fer servir la instrucció ORDER BY a la query per que surti ordenada com volem.
  • Que en qualsevol cas, la taula és ordenable i el lector pot decidir ordenar per la columna que vulgui.

--Pere prlpz (disc.) 19:19, 21 març 2021 (CET)[respon]

@Pere prlpz: No tots els paràmetres de wikidata list estan explicats a l'Ajuda. La idea és, que si ja saps com funciona, la documentació de la plantilla (que està molt ampliada respecte al que hi ha a la versió base d'enwiki) serveixi de suport, però no de tutorial. I viceversa, si no saps gaire, segueixis l'ajuda com a tutorial i no et distreguis amb paràmetres de menys impacte. A la pestanya Ajuda:Llistes automàtiques/començar es fa esment a "sort" i al final de la query de mostra s'indica mirar la documentació per entendre tots els paràmetres. Les recomanacions que indiques, les posaré a la documentació. Tot em fa pensar que només accepte un paràmetre i no val que sigui una variable. Al menys jo ho he provat i no m'ha funcionat, per contra, he descobert que hi ha un paràmetre nou per determinar si és ascendent o descendent, que no està documentat. L'ORDER BY pensava que no funcionava amb la Wikidata List. Ho provaré, perquè seria la solució a casos múltiples. Merci, --amador (disc.) 22:37, 21 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: L'ORDER BY sí que funciona amb Wikidata list. Pots veure'n un exemple a Usuari:Pere prlpz/llista de masies ordenant per dues columnes i a la llista de fars de Catalunya (i les altres llistes de fars) ordenant per la latitud o la longitud, que són a la consulta però no a la llista.--Pere prlpz (disc.) 23:03, 21 març 2021 (CET)[respon]

Límit de fileres[modifica]

Que jo sàpiga, el límit de fileres de Listeria és de 5000 (ara no sé on ho vaig llegir) però una pàgina wiki no pot contenir gaire més de 200 plantilles (Vriullop dixit quan feia les llistes de monuments). Si això segueix essent així m'imagino que el nombre de fileres que pot contenir la taula serà molt diferent si es fa servir template_row o no.

Ho comento per posar-ho a l'ajuda en la discussió sobre si fer servir template_row o no (que crec que no l'hi he vist), i perquè m'afecta a les llistes de masies i topònims (amb 5000 puc fer llistes comarcals de masies, amb 200 he d'anar a llistes municipals a la majoria de comarques).--Pere prlpz (disc.) 19:56, 21 març 2021 (CET)[respon]

@Pere prlpz: Algun comentari hi posaré, però desconec les xifres exactes. 5.000 files em semblen masses, mai he pogut passar de 900, si bé eren casos complexes com els resultats per municipi de les eleccions 2021 (que els vaig haver de trencar per circumscripció) i ara tenim un repte amb Llista d'unitats de la Xarxa Nacional de Sitges i Graners que funciona a eswiki (a vegades, segons explica el seu autor) i aquí no passa de 800 items dels 950 que té. El tema plantilles sembla que està en unes 800. Ara bé, cal tenir present que quan fem servir certes plantilles, per sota va invocant moltes que ni imaginem. La xifra la trec de les row templates bàsiques, és a dir, que dins no fan cap formateig estrany, ni criden a coord, ni res de res. --amador (disc.) 15:07, 22 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Sí, potser el límit de 200 o 250 pels monuments era perquè cada filera IPA cridava la plantilla coord i potser alguna més. És veritat que he fet pàgines on la plantilla {{Q}} deixa de funcionar quan en porta molts centenars.--Pere prlpz (disc.) 16:48, 22 març 2021 (CET)[respon]
@Pere prlpz: Si reaprofites el codi del cas que li explicava a l'Isidre més amunt (Plantilla:Wikidata List/proves row template), crec que podràs fer llistes més llargues (o no, perquè tens la coord sí o sí) i amb el map draw integrat, ja que tal com ho tens ara a la llista de les masies, quan crides la {{mapa llista coordenades}} mostra els punts, però sense cap més informació. Opino que per llistes llargues és millor passar-li feina al SPARQL, tot i que per fer edició és una mica dur. --amador (disc.) 19:27, 22 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Me l'havia mirat però l'havia vist complicat i havia mirat d'escaquejar-me'n, però tens raó que la {{mapa llista coordenades}} no posa els noms i segurament seria complicat que els hi posés. Aleshores les alternatives són aquest codi o recórrer al Wikishootme, que potser és més complicat encara.--Pere prlpz (disc.) 19:38, 22 març 2021 (CET)[respon]
@Pere prlpz: Mira Usuari:Pere prlpz/llista de masies T'acabo de canviar Barcelonès per Vallès Oriental (2176 masies). La llista surt i les coord s'exhaureixen a la meitat. Ara les podem comptar.amador (disc.) 19:43, 22 març 2021 (CET)[respon]
907 !! amador (disc.) 19:48, 22 març 2021 (CET)[respon]
@Amadalvarez: Bon experiment. Amb les dades del fitxer de noms geogràfics, podran tenir llista comarcal gairebé la meitat de les comarques, que és on hi ha menys del 20% de totes les masies de Catalunya.--Pere prlpz (disc.) 20:09, 22 març 2021 (CET)[respon]
@Pere prlpz: Amb Plantilla:Wikidata list/proves mapes no he triomfat tant. És el codi de les cabanes amb la teva selecció de les masies per Vallès Oriental. Resultat: Time out del SPARQL. Malament !!.
@Pere prlpz: Tenim una de bona !! special:permalink/26732666. Limitacions: l'ORDER BY li provocava el time out d'ahir vespre -->fora; el Map draw per recollir els punts amb coord i fer mapa, nplica el nombre de plantilles i exhaureix l'espai de plantilles a menys de 300 --> està al final i no s'executa. Si mires special:permalink/26732780 veuràs l'efecte nociu de posar-hi el map draw de repescar coord. A partir d'aquí, toca ser imaginatiu per decidir cap on estirem i que perdre. D'altra banda, m'he mirat la {{coord}} i fa una sèrie de verificacions i categoritzacions que potser caldria revisar si es poden fer opcionals i/o saltar per aquests tipus d'ús. Bé, seguim. --amador (disc.) 18:51, 23 març 2021 (CET)[respon]

Rècord superat: crec que https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Llista_de_masies_de_l%27Alt_Pened%C3%A8s_-_oest&oldid=26985253 funciona amb 1119 masies amb coordenades i algunes més sense coordenades. De tota manera, enviaré un municipi a l'altra llista de la comarca.--Pere prlpz (disc.) 21:07, 16 abr 2021 (CEST)[respon]

I en canvi https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Usuari:Pere_prlpz/llista_de_masies&oldid=27142003 falla amb 887 amb coordenades (en funcionen 881) i l'enllaç permanent de les 1119 avui falla cap a 1051. Suposo que el que aguanta varia segons estigui el servidor cada dia, a més d'algunes característiques de la llista que se m'escapen.--Pere prlpz (disc.) 22:08, 8 maig 2021 (CEST)[respon]

Més sobre mapes[modifica]

Sense desmerèixer les altres opcions per fer mapes, n'he trobat una que no em desagrada i que no interfereix amb les plantilles: Wikishootme. En teniu un exemple a https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Usuari:Pere_prlpz/llista_de_masies&oldid=26847030. Tal com està, per muntar-lo cal introduir-hi una versió simplificada de la query, però com que ja l'hem hagut de construir per fer la llista el més difícil ja esta fet i només cal copiar i enganxar la part rellevant. Suposo que es podria barrejar amb les llistes, com amb les llistes de monuments, però ens complicaríem força més el codi si no fem servir un row_template, i a més quedaria una mica redundant amb les coordenades.--Pere prlpz (disc.) 01:16, 1 abr 2021 (CEST)[respon]

Més bonica que l'OSM ho és. L'havia vist a la plantilla:filera_IPA, i és cert que sense row_template és una mica rotllo. No cal descartar res. Merci, --amador (disc.) 06:43, 1 abr 2021 (CEST)[respon]
Més opcions: fer servir un enllaç a una query, que és una adaptació de la mateixa query de la llista. Té l'avantatge que pots fer-li posar els colors dels punts segons la variable que vulguis. En teniu un parell d'exemples a la Llista de masies del Solsonès - nord (a dalt a la dreta, amb els altres mapes). Podria ser útil en llistes com les que està fent l'Isidre blanc que combinen topònims diferents, perquè permetria fer un plànol amb colors segons Instància de (P31).--Pere prlpz (disc.) 01:50, 29 abr 2021 (CEST)[respon]
@Pere prlpz: M'agrada, tot i que ens apartem de la facilitat i flexibilitat inicialment pretesa de tenir mapa pel sol fet de fer el wikidata list. És a dir, cal fer dues peces separades i tenir més coneixements. Ara bé, per algú amb coneixements mitjans per entendre com adaptar l'SPARQL que has fet i que estigui habituat amb aquesta temàtica, em sembla una molt bona opció. Bona feina !, --amador (disc.) 06:47, 29 abr 2021 (CEST)[respon]
@Pere prlpz: És una molt bona proposta més a tenir en compte. Sense profunditzar massa en ella, hi veig un problema en la gran varietat de Instància de (P31) que tenim en alguns casos. De moment segueixo amb les llistes.--Isidre blanc (disc.) 07:10, 29 abr 2021 (CEST)[respon]

Categoria de Commons[modifica]

Me n'acabo d'adonar que estem fent servir la Categoria de Commons (P373) per la categoria de Commons a les llistes però no el sitelink de Commons. Hi ha alguna mostra de com es pot incloure el link a la llista automàtica o hem de provar-ho?--Pere prlpz (disc.) 00:08, 17 abr 2021 (CEST)[respon]

@Pere prlpz: No ho he fet mai, però per accedir a Viquitext vaig fer:
  ?wikisourceSitelink schema:isPartOf [ wikibase:wikiGroup "wikisource" ];
                      schema:inLanguage ?wikisourceLanguage;
                      schema:about ?item.

Deus ser una cosa similar. --amador (disc.) 06:33, 24 abr 2021 (CEST)[respon]

@Amadalvarez: El problema és que a Wikidata la categoria de Commons està de tres maneres: P373, el sitelink de l'item i el sitelink de la categoria principal de l'item, i la primera està incompleta i la segona i la tercera són excloents. Ara fem servir la primera i el teu codi serviria per la segona. Les solucions que hi veig són, o bé trobar una query que ajunti les tres de manera que la pugui fer servir una llista automàtica, o bé copiar la segona i la tercera a la primera (amb bot o un script) per seguir fent servir només P373 a les llistes, que és el més senzill.--Pere prlpz (disc.) 11:35, 24 abr 2021 (CEST)[respon]
Em sembla que m'he preocupat abans d'hora. No estic segur de qui ho fa, però sembla que a Wikidata copien regularment els sitelitks de categories de Commons al Categoria de Commons (P373). Buscant els que falten només hi trobo categories que vaig crear ahir, i els que tenen la categoria de Commons a la categoria principal tampoc són gaires ni són elements que ens afectin a les llistes:
#Coses de Catalunya amb sitelink de Commons però sense Commonscat
SELECT DISTINCT ?lloc ?cat 
WHERE {
  ?lloc wdt:P17 wd:Q29.
  ?lloc wdt:P131* wd:Q5705.
  ?cat schema:about ?lloc.
  ?cat schema:isPartOf <https://commons.wikimedia.org/>.
  MINUS {?lloc wdt:P373 []}
}

Prova-ho !

#Items amb categoria principal amb categoria de Commons però sense commonscat
SELECT DISTINCT ?lloc ?cat 
WHERE {
  ?lloc wdt:P17 wd:Q29.
  ?lloc wdt:P131* wd:Q5705.
  ?lloc wdt:P910 ?catpral.
  ?cat schema:about ?catpral.
  ?cat schema:isPartOf <https://commons.wikimedia.org/>.
  MINUS {?lloc wdt:P373 []}
}

Prova-ho !

Aleshores amb actualitzar les llistes al cap d'uns dies n'hi deu haver prou.--Pere prlpz (disc.) 13:35, 26 abr 2021 (CEST)[respon]

Actualització[modifica]

Cal fer alguna cosa per que les llistes s'actualitzin soles? Tinc la impressió que les meves llistes només s'actualitzen quan clico el botó d'actualitzar, però que mai s'actualizen soles per que hagi canviat el contingut a Wikidata. Veient els historials, entenc que llistes com la Viquiprojecte:Wikidata/Defuncions recents s'actualitzen espontàniament cada dia, però no sé si és perquè el resultat de la query canvia radicalment o perquè s'ha activat d'alguna manera que s'actualitzin més sovint.--Pere prlpz (disc.) 20:53, 21 abr 2021 (CEST)[respon]

@Pere prlpz: és un tema que tinc pendent d'analitzar perquè em sembla que passa del paràmetre. A les llistes estàtiques li he posat 180 dies i ho fa cada setmana. El que si m'ha semblat veure que si no canvia res no guarda, ni que ho facis manual. --amador (disc.) 06:35, 24 abr 2021 (CEST)[respon]

Què passa amb ListeriaBot?[modifica]

@Amadalvarez:@Pere prlpz: Intento activar el ListeriaBot a la pàgina llista de topònims de Solsona i no fa res. Ho provo amb altres llistes i passa el mateix. Sabeu si hi ha algun problema?--Isidre blanc (disc.) 17:51, 29 maig 2021 (CEST)[respon]

Això passa des d'ahir a la nit.--Isidre blanc (disc.) 17:52, 29 maig 2021 (CEST)[respon]

@Isidre blanc: Fent proves, crec que el problema és que no li agraden els comentaris dins de la query. Els he tret a la llista de Solsona i aleshores ha començat a funcionar.--Pere prlpz (disc.) 19:08, 29 maig 2021 (CEST)[respon]
Gràcies, Pere prlpz. No m'ho hauria imaginat mai! Treuré els comentaris de totes les llistes que he fet.--Isidre blanc (disc.) 20:19, 29 maig 2021 (CEST)[respon]
@Isidre blanc, Pere prlpz: Doncs, sí. Ho vaig descobrir quan feia els exemples, però no m'havia recordat de documentar-ho. Disculpes. --amador (disc.) 20:50, 29 maig 2021 (CEST)[respon]

Misteri: la masia que apareix i desapareix de la llista[modifica]

M'estic trobant amb un misteri quen no té gaires conseqüències però que no aconsegueixo resoldre. A https://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Llista_de_masies_del_Pla_de_l%27Estany&curid=1864308&action=history hi ha una masia, Can Solanic Vell (Q107140525), que apareix i desapareix alguns cops al dia. Sembla que també apareix i desapareix de la consulta, perquè ara no hi surt però d'altres vegades que ho he mirat sí que hi era. Pot ser que lligui amb quan apareix i desapareix de la llista:

SELECT DISTINCT ?item ?municipi ?itemLabel ?municipiLabel ?llapis
  WHERE {
    VALUES ?tipus {wd:Q489357 wd:Q585956 wd:Q280209 wd:Q1303167 wd:Q13231610 wd:Q56647755}
    ?item wdt:P17 wd:Q29.
    ?item wdt:P31/wdt:P279* ?tipus.
    ?item wdt:P131* ?municipi.
    ?municipi wdt:P31 wd:Q33146843.
    ?municipi wdt:P131 wd:Q12762.
   BIND (REPLACE(STR(?item), "http://www.wikidata.org/entity/", "", "i") as ?itemId).
   BIND (CONCAT ("[","[","Fitxer:Arbcom ru editing.svg|12px|center|",  
              "Modifica les dades a Wikidata

Prova-ho !

Però no és que desapareixi de Wikidata perquè amb una consulta senzilla ara mateix sí que la trobo:

SELECT ?masia ?masiaLabel
WHERE {
  ?masia wdt:P131 wd:Q13607
SERVICE wikibase:label {bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],ca,en,es".} 
}

Prova-ho !

Alguna idea de què pot estar passant?--Pere prlpz (disc.) 10:11, 11 juny 2021 (CEST)[respon]

@Pere prlpz: Ara surt. He fet la query directament i no sortia. He eliminat els BIND, per provar, que no afecten a les condicions de selecció, i ha sortit. He tornat a posar els BIND i continuava sortint. He refrescat -sense tocar res- el listeriabot a l'article i surt. Res del que he fet ho justifica, però és el track empíric. Salut ! amador (disc.) 10:07, 12 juny 2021 (CEST)[respon]

"saber com és el codi wiki per fer una taula "[modifica]

La introducció diu que una de les coses que cal per fer llistes automàtiques és "saber com és el codi wiki per fer una taula". Diria que no cal perquè el codi per fer la taula és el que fa el bot. De fet, diria que jo sóc la prova vivent que es poden fer llistes automàtiques sense saber fer una taula.--Pere prlpz (disc.) 17:58, 13 juny 2021 (CEST)[respon]

Ho ajustaré: Estava condicionat pels row_template que afloren a la que vols fer qualsevol millora estètica. Merci, --amador (disc.) 18:36, 13 juny 2021 (CEST)[respon]