Santa Maria i Sant Nicolau

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Maria i Sant Nicolau
Imatge
EpònimVerge Maria i Nicolau de Mira Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcció1939 Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica
arquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCalella (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església, 25. Calella (el Maresme)
Map
 41° 36′ 50″ N, 2° 39′ 30″ E / 41.61375°N,2.65833°E / 41.61375; 2.65833
IPA
IdentificadorIPAC: 8434
Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau de Calella) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Santa Maria i Sant Nicolau és una església parroquial a la vila de Calella i està dedicada a l'Assumpció i a Sant Nicolau de Bari i d'estil neoclàssic, va ser construïda el 1747 i ampliada el 1785. Conserva l'antic edifici del 1543-1564 (fou consagrada aquest darrer any), esfondrat a conseqüència de la caiguda del campanar. El temple actual fou dissenyat per Josep Morató el 1747. Després de la total destrucció i crema del 1936 de l'interior, el 1939 es tornà a reedificar i, finalment, el 23 de setembre de 1951 fou inaugurat el temple totalment reconstruït.

Arquitectura[modifica]

nau

L'església arxiprestal de Santa Maria de la Calella actual és un edifici d'estil neoclàssic, bastit a partir del 1747, quan caigué el campanar i esfondrà l'església anterior, i ampliat el 1785 segons plans del mestre Moretó de Vic. L'antic edifici fou bastit el 1543-1564, i d'ell es conserva la gran portalada d'entrada d'estil barroc. En la façana a part de la portalada d'entrada hi ha sobre mateix un rosetó i un ull de bou, a la part esquerra i un xic endarrerit en relació a la línia de l'entrada hi ha el campanar de planta quadrada per acabar en un polígon.[1]

La planta de l'església té forma de creu llatina, d'una nau de 49m de llarg, amb creuer i absis poligonal segueix el model barroc derivat de Sant Felip Neri de Barcelona. Cinc trams de volta té la nau, amb dos de desiguals, els braços del creuer; la intersecció d'aquest és coberta amb una cúpula semi-circular. Entre els contraforts de la nau central s'obren quatre capelles a cada costat. El temple és il·luminat per la rosassa gran de la façana principal i dues finestres (posteriors) a cada costat de la nau. L'església es completa amb un campanar de 42m d'alçada de base quadrada, amb cos superior octogonal.

La portada d'estil barroc està col·locada a la façana principal de l'església de Santa Maria de Calella. Després de l'esfondrament, en caure el campanar el 1747, de l'antiga església només en queda aquesta portada. Té incorporats dotze caps dels apòstols esculpits pel picapedrer Jean de Tours en pedra nummulítica, està dedicada a l'Assumpta i a Sant Nicolau de Bari i fou restaurada després de les destruccions sofertes l'any 1936. a part dels caps dels apòstols hi ha altres motius decoratius esculpits, a més d'una fornícula amb un sant.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Santa Maria de Calella». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 22 juny 2015].

Galeria[modifica]

Vistes des del campanar de l'Església
Zona de Pekin (primer terme), la dels hotels més enrere. Al fons, i d'esquerra a dreta: El Far, les Torretes i el Turó de Capaspre.
Zona de Pekin (primer terme), la dels hotels més enrere i aparcament de l'Hospital de Sant Jaume. Al fons Turó d'en Guli.
Vista de l'Hospital de Sant Jaume. Al fons Puig de Popa i Turó de Llevant - Can Carreres.
Vista més propera de part del barri de Pekin.
Part de l'hospital. Escola La Minerva i Parc Dalmau. Al fons: Turó de Llevant - Can Carreres.
Escola La Minerva i Parc Dalmau. Al fons: Turó de Llevant - Can Carreres. Més al fons i a la dreta el Turó de Montpalau.
Part del parc Dalmau, Fàbrica Llobet Guri. Més al fons ja edificis del Poble Nou.
Fàbrica Llobet Gruri. Carrer Bruguera a la dreta.
En primer terme la coberta de la cúpula del creuer de l'església.
Detall de la zona est de la ciutat, al fons amb edificis de Pineda.
Edificis en visió SE al campanar.
Edificis SSE del campanar.
Edificis a S del campanar.
Edificis a SO del campanar.


Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Maria i Sant Nicolau