Usuari:Rcucurull/Mireia Barba Cuscó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Mireia Barba Cuscó (Barcelona, 1975), espigoladora, activista social i mediambiental, i emprenedora social. Coneguda principalment per ser confundadora i directora de la Fundació Espigoladors i l'empresa d'inserció ES IM-PERFECT FOOD S.L., ambdues organitzacions dedicades a la lluita per l'aprofitament alimentari i l'empoderament de col·lectius en situació de vulnerabilitat.


Nascuda a la ciutat de Barcelona però amb arrels al camp, el seus avantpassats han estat vinculats al món rural i la pagesia i  li van ensenyar a estimar la terra i els seus fruits, i la seva família va educar-la en la cultura de l'aprofitament mitjançant l'art de la conserva. Després de diversos anys treballant en diferents sectors -social, públic i privat- va decidir fer un gir a la seva vida professional.


Trajectòria professional i emprenedora: el naixement d'Espigoladors i d'es im-perfect®

La crisi econòmica i social de l'any 2008 va deixar un elevat percentatge de la població del nostre país en una situació de vulnerabilitat, amb problemes per garantir la cobertura de necessitats bàsiques, com ara l'accés a una alimentació saludable. Les xifres de pobresa, dèficit alimentari i obesitat es van disparar i, al mateix temps, a les ciutats cada vegada era més visible la figura dels “espigoladors urbans”: persones que rebuscaven entre els contenidors per recuperar aliments que altres havien rebutjat. Un fet que evidenciava la crua realitat de les pèrdues i el malbaratament alimentari, una problemàtica d'abast global i amb greus conseqüències socials i ambientals.


D'aquesta contradicció, i de la mà de dues persones més, va néixer Espigoladors l'any 2014. Primer com a associació i, a partir del 2018, com a fundació, la missió de l'organització és proposar un model transformador, d'economia circular i de triple impacte per donar resposta a tres reptes socials i ambientals: lluitar per l’aprofitament alimentari, garantir el dret a una alimentació saludable i sostenible i crear oportunitats laborals per a col·lectius en situació de risc d’exclusió social.


El 2021, ha impulsat la creació de l'empresa d'inserció ES IM-PERFECT FOOD S.L., dedicada a l'elaboració -a partir d'excedents alimentaris i de fruites i verdures imperfectes- i comercialització de conserves vegetals sota la marca es im-perfect®. A més, l'obrador ofereix oportunitats laborals i formatives en el sector agroalimentari a persones en situació de vulnerabilitat.

La seva tasca ha contribuït ha recuperar una activitat mil·lenària que havia quedat oblidada, l'espigolament, promovent-lo de manera formal, segura i organitzada. Espigolar és una activitat que fomenta l'aprofitament alimentari i l'accés a aliments saludables per a tota la població, a banda de crear un moviment ciutadà de persones prescriptores del missatge que el menjar no es llença. Però, també, és una eina de sensibilització molt potent per visibilitzar l’agricultura local i posar de relleu el valor dels aliments. La Mireia Barba va participar en el procés de creació de la Llei de la Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament a Catalunya, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya el 2 de març de 2020, la qual inclou, de manera pionera a tota Europa, la regulació de l'espigolament.

Referències[modifica]