Festes de Sant Vicent Ferrer a la Vall d'Uixó

Plantilla:Infotaula esdevenimentFestes de Sant Vicent Ferrer a la Vall d'Uixó
Map
 39° 49′ 25″ N, 0° 13′ 54″ O / 39.8236°N,0.2317°O / 39.8236; -0.2317
Localitzacióla Vall d'Uixó (la Plana Baixa) Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Patrimoni cultural
Festa d'Interès Turístic Nacional

Les festes de Sant Vicent Ferrer són les festes patronals del municipi valencià de la Vall d'Uixó (la Plana Baixa). Se celebren al voltant de la festivitat de Sant Vicent, que té lloc el segon dilluns de pasqua, i consistixen en una gran varietat d'actes, entre els quals destaquen els bous al carrer, els actes religiosos i la Fira agrícola, comercial i de vehicles (FEPAM-FECOV), que rep cada any més de 115.000 visitants[1] provinents de totes les comarques valencianes.

La gran tradició i qualitat li van valdre l'any 2003 el títol de Festa d'Interés Turístic Estatal, atorgat pel Ministeri de Turisme d'Espanya.[2]

Història[modifica]

L'origen d'estes festes es remunta al segle xvii, quan els vallers van materialitzar la seua devoció per sant Vicent amb la construcció de l'ermita homònima. No obstant això, i d'acord amb els documents guardats en l'arxiu de l'església de la Mare de Déu de l'Assumpció, la primera referència a les festes és de l'any 1775, en què consta que l'organització anava a càrrec dels clavaris.

Fins al segle xx la festa va romandre inalterada i l'any 1973 es va fundar la comissió de festes, amb la qual cosa es va garantir la continuïtat de la festa.[3]

Programa d'actes[4][5][modifica]

Els primers actes oficials tenen lloc setmanes abans de l'inici de les festes, entre els quals destaquen la presentació del programa de festes. Però, l'acte més important té lloc pels volts de Setmana Santa, ja que es presenten les noves representants de la festa. La presentació va acompanyada de la lectura del pregó, que convida a tots els vallers a fruir de la festa.

D'altra banda, també trobem competicions esportives com la Pujada a Pipa, una dura carrera de muntanya organitzada conjuntament amb el Club d'Atletisme de la Vall.

Primera setmana[modifica]

L'inici oficial de les festes té lloc el diumenge de pasqua amb la disparada d'una mascletà, que és encesa per la regina de les festes. Tot seguit, el centre de la festa es desplaça cap a l'emblemàtica plaça dels Xorros, on durant les dues primeres jornades se celebren les conegudes vesprades de vaques, tradició perduda als anys 60 però recuperada per l'any 2000 amb motiu del nou mil·lenni. Durant les nits se celebren els actes més populars de les festes, com són el cant d'albades, el concert de festes o el sopar popular de caldereta de carn de bou.

Cap de setmana[modifica]

El primer divendres és tradicionalment inaugurada la Fira agrícola, comercial i de vehicles de la Vall d'Uixó, que roman oberta fins al dilluns de Sant Vicent i que cada any transforma l'avinguda del Cor de Jesús i els seus carrers adjacents en un formiguer de visitants. També el mateix dia té lloc un altre acte multitudinari, amb l'actuació d'algun cantant famós.

El dissabte és famós a la Vall per l'inici de la temporada de bous al carrer, que és tradicionalment oberta amb una cercavila de cavalls. Per la nit, com és tradició a la Vall, es trauen les taules al carrer per a realitzar el primer sopar de germanor.

A la vespra de la festa major té lloc un dels actes més esperats i emotius, l'ofrena de flors a la Mare de Déu de l'Assumpció, en el qual centenars de vallers deixen un ramell de flors a la seua patrona. L'acte més destacat del dia és l'entrega dels Premis Sant Vicent Ferrer.

Dilluns de Sant Vicent[modifica]

Els actes comencen a les set del matí amb els Càntics de l'Aurora, que conforma un dels actes més ancestrals de les festes. Acabada la despertà musical té lloc la missa major a l'ermita, que acaba amb la disparada d'una gran mascletà.

Quan el sol comença a pondre's té lloc l'acte més emotiu de les celebracions, la processó amb la imatge de Sant Vicent Ferrer, on durant dues hores centenars de feligresos acompanyen la imatge pels principals carrers de la ciutat. El moment principal té lloc a la plaça de l'Assumpció, on Sant Vicent saluda la Mare de Déu de l'Assumpció mentre totes les campanes de l'església voltegen.

Segona setmana[modifica]

L'endemà, festiu en el calendari escolar, està dedicat plenament als xiquets. Durant tot el dia s'instal·la a la placeta de Sant Vicent un parc infantil. Per la vesprada té lloc la Trobada de Jocs tradicionals, que permet als més jóvens conéixer com jugaven els seus pares i iaios. Esta trobada s'amenitza amb teatre, i com no, amb la degustació de xocolata. Eixe mateix dia, i durant nou dies, se celebra la Novena al pare Sant Vicent a l'ermita.

El dimecres tornen les exhibicions taurines, però també les esportives, com són els campionats de futbol i bàsquet.

El divendres és el torn del gran sopar de festes, en el qual es degusta el plat típic valler per excel·lència, l'empedrao, on vora dos mil persones tenen tasten este plat, acompanyat per les típiques manjóvenes valleres.

Final de festes[modifica]

Com el primer dissabte de festes, el dia té un clar accent taurí. Com a colofó a les activitats taurines, es duen a terme tres nous bous al carrer. Però no tot són activitats taurines, ja que durant tot el dia n'hi ha una bona oferta cultural alternativa.

El diumenge, últim dia de festes, comença amb la Matinal motera, en la qual participen motoristes de tot l'Estat. Per la vesprada, com a colofó, se celebra la cavalcada infantil, en la qual participen les representants de les festes patronals valleres i grups d'animació.

Representants de les festes[modifica]

Com a la major part de les festes del País Valencià, les festes són representades per la regina de les festes i la seua cort d'honor.

Poble de Baix[modifica]

El Poble de Baix correspon al centre històric de l'Assumpció-Sant Vicent, resultat de la unió dels diferents poblats àrabs que s'establiren a la zona, com és el cas de Benigasló, Benissahat i Zeneta. El seu tramat conserva els trets típics d'una vila àrab, amb carrers curts i estrets. El seu centre es troba a la plaça de Sant Vicent, lloc on es troba l'ermita homònima. Altres llocs importants són la plaça de l'Assumpció, on s'erigeixen l'església i la torre de Benissahat, i la plaça dels Xorros, on s'ubica una font centenària i que acull les vesprades de vaques en els primers dies de les festes.[25][26]

L'ermita[modifica]

L'ermita del patró de la Vall d'Uixó està situada a la plaça de Sant Vicent Ferrer (coneguda popularment com La placeta). La seua construcció data del segle xvii, i s'emplaça sobre els fonaments d'un antiga mesquita. L'any 2009 va ser restaurada per tal de retornar-li la bellesa que va perdre durant el pas del temps.[27]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. La FEPAM-FECOV 2009 intentarà superar les magnífiques dades aconseguides l'any 2008
  2. Resolució pel qual es concedeix el títol de "Festes d'Interès Turístic Estatal" a les Festes de Sant Vicent Ferrer de la Vall d'Uixó[Enllaç no actiu]
  3. Història de les festes
  4. La Vall d'Uixó encén la metxa de la festa
  5. Programa oficial de festes de l'any 2012
  6. Sant Vicent aclama a la seua nova reina davant més de mil veïns
  7. Verónica Roldán comença el seu regnat en una brillant gala
  8. La jove Clara Mechó assumeix el tron de reina de Sant Vicent
  9. Patrícia Tomás serà la nova reina de les festes
  10. Marina Agut ja és reina de Sant Vicent del 2008[Enllaç no actiu]
  11. Begonya Egea, nova reina de Sant Vicent
  12. Ana Isabel Bernús, nova reina de Sant Vicent
  13. La Vall d'Uixó presenta a la reina de Sant Vicent, Rosana Daniel
  14. Sant Vicent proclama les festeres del 2012
  15. «La Vall enalteix la seua reina de Sant Vicent». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 6 desembre 2012].
  16. Sopar de Proclamació per a les festeres de l'any 2014
  17. «La Vall corona a Miriam Diago como reina de Sant Vicent».
  18. «Puesta de largo de la reina de Sant Vicent en la Vall».[Enllaç no actiu]
  19. «Sant Vicent presenta les festeras de 2017».
  20. «La Vall ensalza a la reina de Sant Vicent en el arranque de las fiestas».
  21. «Mar Fas reina en las patronales de la Vall en su Año Jubilar Vicentino».
  22. «Marta Guzmán ya 'reina' en las fiestas de Sant Vicent de La Vall».
  23. «La Vall d'Uixó presenta a Marta Cubillas Villalba com a Reina de Sant Vicent Ferrer de 2023».
  24. «Balma Fernández Latorre serà la Reina de Sant Vicent 2024 de la Vall d'Uixó».
  25. «Història de la Vall d'Uixó». Arxivat de l'original el 2011-12-21. [Consulta: 13 març 2012].
  26. «Turisme a la Vall d'Uixó». Arxivat de l'original el 2011-09-18. [Consulta: 13 març 2012].
  27. Les festes patronals de Sant Vicent escalfen motors amb la inauguració de la seua ermita restaurada