Vés al contingut

Fitxer Discussió:Firma-colon.JPG

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Desxiframent de la firma de Cristóbal Colón segons dades interpretatives tretes de la conferència titulada "Cristóbal Colón, Joan Baptista Colom, català de Tarroja de Segarra", conferència donada per Antoni Colom i Bisbal (1908-2000) a l´Ateneu Barcelonès el dia 20 de maig de 1980 i publicada al nº3 del cartipàs de Diplomatari:


"XRISTO FERENS: D´aquesta firma greco-llatina, expressiva de "Portador de Crist"; Portador de Crist, espiritual, Xristo-Ferens, Joan Baptista, el precursor, l´anunciador, el missatger, l´ambaixador de Crist.
.S. significa, d´acord amb el crismó i gràfic trinitaris, Spiritus sancti o colom au símbol, i per analogia o afinitat, Colom cognom.
 X .S. Joan Baptista Colom, descobridor.
 M A .S. Magdalena i Antoni Colom, pares.
 Y .S. Jaume Colom, avi. Y = Yago o Yacobus = Sanct-yago = Jaume.
 L´únic Jaume Colom, noble, que existia en època oportuna per a ser l´avi del descobridor era Jaume-Joan Colom i Marimon de Barcelona, canviador o banquer, mercader i marí.
 L´historiador premiat, mossèn Antoni Bach i Riu, va proporcionar fa uns anys, procedent d´un manual notarial de l´Arxiu Històric de Cervera, l´escriptura que es reprodueix parcialment en facsímil per la qual, en 1456, "Magdalena, muller d´Antoni Colom, del lloc de Tarroja, nomena procuradors solidaris...".
 Per dades conegudes, el gran marí i el seu germà Bartomeu, abans del descobriment, firmaren en llatí "Columbus de Terra rubra" o sigui en català Colom com a cognom i Tarroja, poble de la Segarra lleidatana com a lloc d´origen."

el comentari anterior sense signar és fet per 194.224.71.194 (disc.contr.) 20:23, 28 des 2006