Juan de la Cruz Mourgeón y Achet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Juan de la Cruz Mourgeón)
Infotaula de personaJuan de la Cruz Mourgeón y Achet

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Juan de la Cruz Mourgeon y Achet Modifica el valor a Wikidata
1766 Modifica el valor a Wikidata
Sevilla (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort1822 Modifica el valor a Wikidata (55/56 anys)
Quito Modifica el valor a Wikidata
President de la Reial Audiència de Quito
1821 – 8 abril 1822
← Melchor de Aymerich y VillajuanaMelchor de Aymerich y Villajuana →
Virrei de Nova Granada
octubre 1820 – 8 abril 1822
← Juan de SámanoSupressió del càrrec → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósoldat, militar, administrador colonial Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatMonarquia d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Rang militargeneral Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra del Francès Modifica el valor a Wikidata
Premis

Juan de la Cruz Mourgeón y Achet (Sevilla, 1766 - Quito, 1822) fou un militar espanyol, últim virrei de Nova Granada i president de la Reial Audiència de Quito.

Biografia[modifica]

Durant la Guerra del Francès va participar, entre d'altres, en les batalles de Albuera, Bailén i la reconquesta de Sevilla. Per les seves accions va ser nomenat cavaller de les ordes de Sant Ferran i de Sant Hermenegild. L'octubre de 1820 fou nomenat virrei de Nova Granada, en aquells moments en una situació ja molt delicada per als interessos espanyols, poc després de la batalla de Boyacá.[1]

Havia d'assumir oficialment el càrrec quan reconquerís Santa Fe de Bogotà i, com a mínim, dues terceres parts del virregnat.[2] Per aquesta raó, mentre no pogués assumir el virregnat de Nova Granada, assumí també, el 1821, la presidència de la Reial Audiència de Quito i es va encarregar d'organitzar-ne el reforç, amb l'objectiu de contrarestar els intents de les tropes patriotes de la Província Lliure de Guayaquil d'alliberar tots els territoris de l'Audiència. Mourgeón va dur tropes procedents d'altres zones del virregnat encara sota control espanyol, de Puerto Cabello (Veneçuela) i de la guarnició de l'istme de Panamà; en total uns 800 homes, que van arribar a Atacames el 23 de novembre de 1821.

Mourgeón va arribar a la capital ja bastant malalt i va morir el 8 d'abril de 1822 a Quito.[2] Fou substituït per Melchor de Aymerich, que seria l'últim president de la Reial Audiència de Quito. El càrrec de virrei de Nova Granada, en canvi, ja no es va renovar.

Referències[modifica]

  1. República, Subgerencia Cultural del Banco de la. «La Red Cultural del Banco de la República» (en castellà). Arxivat de l'original el 2022-05-01. [Consulta: 12 agost 2019].
  2. 2,0 2,1 Landázuri Camacho, Carlos. «La independencia del Ecuador (1808-1822)». A: Ayala Mora, Enrique. Nueva historia del Ecuador (en castellà). Vol. 6. Quito: Corporación Editora Nacional, 1989.