Creu Alta (creu de terme)

(S'ha redirigit des de: La Creu de la Creu Alta)
Infotaula d'obra artísticaCreu Alta

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscreu de terme Modifica el valor a Wikidata
Creaciódècada del 1600
Bé cultural d'interès local
Data22 febrer 2017
Id. IPAC37836 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Col·lecció
MunicipiSabadell (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 33′ 18″ N, 2° 06′ 08″ E / 41.55511°N,2.10211°E / 41.55511; 2.10211

La creu de terme de la Creu Alta és un monument situat al barri de la Creu Alta de Sabadell, al qual dona nom. Concretament és a la plaça de la Creu Alta, on també hi ha una font.[1]

Història[modifica]

La plaça de la Creu Alta està presidida per una creu de terme, la qual ha donat nom al barri. La seva història es remunta a principis del segle xvii, quan apareix citada en un document notarial. Va ser col·locada en aquest lloc, abans que hi hagués cap poblat, perquè era un punt estratègic i el més transitat de la parròquia de Jonqueres, que pertanyia a l'Ajuntament de Sant Pere de Terrassa. Aquí era on es trobaven el camí ral de Terrassa a Barcelona i el de Castellar del Vallès. Aquests camins són avui l'avinguda de l'Onze de Setembre i el carrer Major.

Era una "creu alta", la més alta del rodal. Terrassa era una vila dividida en dos termes (el de la vila i el forà) i 7 parròquies, de les quals Sant Vicenç de Jonqueres n'era una. Cap al 1772, es van començar a construir cases al voltant de la creu alta, i va ser aquesta, precisament, la que va donar nom a la petita població. Els primers carrers van ser el carrer Major i el carrer de Castellar. L'any 1904, la Creu Alta deixava de pertànyer a l'Ajuntament de Sant Pere de Terrassa per a passar al de Sabadell com un barri més.

L'any 1933, amb la República, la creu va ser destruïda: primer van treure la imatge del Crist, després van tirar la creu a terra i es va trencar. Uns veïns la van portar al Museu per reparar-la. La plaça va estar 6 anys sense creu, fins que els veïns n'hi van posar una de nova, que es va construir amb la mateixa forma i dimensions que l'anterior.

L'any 1954, la plaça es va urbanitzar i s'hi va col·locar una nova creu de 5,5 metres d'alçada. Era de base de pedra calcària i un pilar de pedra de llosa sorrenca en dos tons (roig i rosa) i a dalt una creu de ferro amb un Sant Crist. Durant els anys 80 del segle xx, la plaça va ser remodelada i es va tornar a col·locar l'antiga, però ara més "baixa" que mai.

Referències[modifica]

  1. Lluís Font (Lluís Fernàndez i López). «Font de la plaça de la Creu Alta». Penell de Sabadell, 30, Febrer 1988, pàg. 10.