Robert Payne

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Robert Payne (autor))
Infotaula de personaRobert Payne
Biografia
Naixement4 desembre 1911 Modifica el valor a Wikidata
Cornualla (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort3 març 1983 Modifica el valor a Wikidata (71 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Liverpool
Universitat de Ciutat del Cap
St. Paul's School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, novel·lista, historiador, biògraf Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius

Lloc webrobertpayneauthor.com Modifica el valor a Wikidata

Pierre Stephen Robert Payne (4 desembre de 1911 - 3 març de 1983) va ser un novel·lista, historiador, poeta i biògraf anglès.

Biografia[modifica]

Nascut a Cornualla (Gran Bretanya), era fill d'un arquitecte naval anglès i una mare francesa. Va treballar com a constructor de vaixells i després durant un temps amb la Inland Revenue. El 1941 es va convertir en oficial d'armament i oficial cap de camuflatge per a la Intel·ligència de l'Armada Britànica a Singapur.

L'estiu de 1946, Payne va viatjar a la Xina i va visitar i va entrevistar Mao Zedong a la ciutat de Yenan. Durant l'entrevista Mao va predir correctament que només els costaria un any i mig a les forces comunistes conquerir la Xina continental un cop s'hagués trencat l'armistici amb Chiang Kai-shek i els seus seguidors.[1]

Payne va publicar més de 110 llibres, novel·les, històries i biografies. Les biografies són el més conegut del que va fer, en tre les quals hi ha estudis sobre: Charlie Chaplin, Greta Garbo, Hitler, Lenin, Stalin, Trotski , Mohandas Gandhi, Albert Schweitzer, Dostoievski, Ivan el Terrible, Chiang Kai-shek, Mao Zedong, Sun Yat-sen, André Malraux, Shakespeare, Alexandre el Gran, Els rajàs bancs de Sarawak i George C. Marshall.

Com a novel·lista, Payne va usar els pseudònims Richard Cargoe, John Anthony Devon, Howard Horne, Valentin Tikhonov, i Robert Young. En les seves biografies, apareix com 'Robert Payne' més que com 'Pierre Stephen Robert Payne' .

Obra selecta[modifica]

  • The Dream and the Tomb (publicada pòstumament el 1984)
  • The Holy Sword (publicada el 1959; re-publicada el 1987 amb el títol de The History of Islam )
  • Leonardo , una biografia de 1978 sobre Leonardo da Vinci en la qual Payne afirma que la Mona Lisa és un retrat de Isabel d'Aragó i que la tradicional acte-retrat a guix de da Vinci és en realitat un retrat del seu pare.
  • Ivan the Terrible
  • Hubris: A Study of Pride Harper Torch Books NY (1960) (no ISBN), amb una introducció de Sir Herbert Read. Hubris és una versió revisada de el llibre de butxaca The Wanton Nymph: A Study of Pride.
Walter Kaufmann redacta les notes a peu de pàgina de Hubris en el seu llibre Tragedy and Philosophy. Va escriure que Pocs han apretat tantes idees falses populars sobre Èsquil i Sòfocles en tan poques pàgines com Robert Payne a Hubris: a Study of Pride (1960), 20-31 , p.63
  • The Wanton Nymph: A Study of Pride publicada per William Heinemann, Ltd London (1951) (no ISBN)
  • The Life and Death of Adolf Hitler biografia de Adolf Hitler
  • The Life and Death of Lenin biography of Lenin
  • The Gold of Troy - The story of Heinrich Schliemann and the buried cities of ancient Greece Funk & Wagnalls, NY, 1959, Library of Congress catalog number 58-11.361
  • Mao Tse Tung Ruler of Red Xina (1950). Es van publicar edicions revisades com Portrait of a revolutionary: Mao Tse-tung (1961) i Mao Tse-tung (1969). Totes les edicions inclouen un informe històric de la Xina de la rebel·lió Taiping, però estan centrades en la vida i filosofia de Mao.[2]

Referències[modifica]

  1. Halberstam The Coldest Winter , pp.233-34.
  2. Robert Payne. Mao Tse-Tung Ruler of Red China. Read Books Limited, 29 novembre 2011. ISBN 978-1-4474-9523-9. 

Bibliografia[modifica]

  • Halberstam, David. The Coldest WInter - America and the Korean War. New York: Hyperion, 2007. ISBN 978-1-4013-0052-4. 

Enllaços externs[modifica]