Tomàs Prats Figuerola

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tomàs Prats)
Infotaula de personaTomàs Prats i Figuerola
Biografia
Naixement1702 Modifica el valor a Wikidata
Palafrugell (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Mort1785 Modifica el valor a Wikidata (82/83 anys)
Cadis Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Es coneix perReal Companyia de Barcelona
Activitat
OcupacióCommerciant

Tomàs Prats i Figuerola (Palafrugell, 1702Cadis, ?) fou un comerciant de Palafrugell dedicat al comerç americà.[1] L'any 1734 s'instal·là al port de Cadis i treballà com a agent de la casa Alegre de Barcelona. Des de Cadis va ser el responsable de noliejar les primeres naus catalanes cap a Amèrica, entre elles, La Perla de Catalunya, la primera nau carregada per catalans que va salpar del port de Barcelona i es va dirigir a les colònies. Com a representant a la burgesia mercantil barcelonina, Prats rebia les mercaderies, les emmagatzemava, si calia, i organitzava el seu enviament cap a les colònies. Fou un dels fundadors de la Real Companyia de Comerç de Barcelona, de la qual va esdevenir el 17 d'agost de 1756 l'apoderat general, lloat per les seves capacitats d'organitzador.[2] Prats va realitzar diversos viatges a Amèrica com a apoderat d'aquesta companyia i va organitzar la xarxa de factories que tenia a Puerto Rico, Margarita i Hondures. Al seu servei, van treballar d'altres comerciants, capitans de vaixell i mariners, com Miquel Serra i Avellí, Pere Barceló i Antoni Barceló i Prats. Va contribuir a finançar la construcció de la Capella Fonda de l'església de Sant Martí de Palafrugell i algunes reformes de l'ermita de Sant Sebastià de la Guarda, a finals del segle xviii.

Bibliografia[modifica]

  • Carlos Martínez Shaw: Cataluña en la carrera de Indias, Barcelona, Crítica, 1981.
  • José María Melgar: Cataluña y el comercio privilegiado con América, Barcelona, Publicacions de la Universitat de Barcelona, 1987.
  • Jordi Turró i Eva Casals: De Palafrugell a Amèrica, Quaderns de Palafrugell, Palafrugell, Ajuntament de Palafrugell i Diputació de Girona, 2012.Resum de llibre Arxivat 2014-02-22 a Wayback Machine.

Referències[modifica]

  1. «Tomàs Prats Figuerola». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. José Maria Oliva i Melgar, «Contrabandistas, criolles i mercantilisme español en el siglo XVIII: la resistencia a la Compañia de Barcelona en Santo Domingo » Pedralbas, rebista d'Història Moderna, Universitat de Barcelona, 1984 n°4, pàgina 245