Excavar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Tonyar)
Moviments d'un home excavant. Museu Valencià d'Etnologia.
Un gos excava a la platja.

Excavar és el procés pel qual es remou material d'una superfície sòlida, generalment sòl o sorra de la superfície de la terra, mitjançant les urpes mans o ferramentes. Molts animals excaven, tant per a fer-se caus com per a buscar aigua o aliment al subsòl.[1] El verb excavar[2] no té el mateix significat que cavar[3]

Faena agrària[modifica]

L'acció de trencar el perfil del sòl fins a una profunditat suficient amb un aixada o un càvec s'anomena tonyar o cavar en algunes regions. La tonyada o cavament no són la mateixa feina que la llaurada. La profunditat de la tonyada o de la cavada depenen de l'objectiu de la faena: airejar, despedregar, fer guaret, o també de la profunditat de les arrels de futura planta que s'haja de desenvolupar en el terreny.

Referències[modifica]

  1. Zen Faulkes, "Morphological Adaptations for Digging and Burrowing" (2013), p. 276-295.
  2. «DIEC 2 - Cerca». Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 10 abril 2020]. «Fer (en un terreny) sots, valls, galeries, etc. Hem excavat la terra al voltant de l'arbre per deixar les arrels al descobert.»
  3. «DIEC2 - Cerca». Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 10 abril 2020]. «Treballar amb l'aixada, el càvec o altra eina similar. Cavar la terra per girar-la, treure’n l'herba. Cavar un camp. Cavar la vinya. Cavar la llavor.»