Roca Umbert Fàbrica de les Arts

(S'ha redirigit des de: Biblioteca Roca Umbert)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Imatge
Nau Dents de Serra de Roca Umbert Fàbrica de les Arts
Dades
TipusAssociació voluntària, residència creativa i centre cultural Modifica el valor a Wikidata
Construcció2015 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaGranollers (Vallès Oriental) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 36′ 06″ N, 2° 17′ 02″ E / 41.60176°N,2.28381°E / 41.60176; 2.28381
Lloc webrocaumbert.com… Modifica el valor a Wikidata
Twitter (X): rocaumbertfa Instagram: rocaumbertfabricadelesarts Modifica el valor a Wikidata

La Fàbrica de les Arts Roca Umbert és un equipament cultural ubicat a l'antiga fàbrica tèxtil de l'empresa Roca Umbert S.A. a la ciutat de Granollers al Vallès Oriental concebuda actualment com un gran centre cultural, artístic i tecnològic de l'Ajuntament de Granollers. L'espai ocupa una superfície de 20.000 m² que representen aproximadament un terç de l'antiga factoria Roca Umbert.[1][2]

La Fàbrica[modifica]

Josep Umbert i Ventura (1844-1917) va fundar la Fàbrica Roca Umbert l'any 1871 a Sant Feliu de Codines. Coneix un creixement molt ràpid, el que la portà l'any 1904 a traslladar-se a Granollers, a l'actual Fàbrica de les Arts. L'any 1917 mor Josep Umbert, però els seus familiars segueixen la seva tasca i la fàbrica segueix endavant, amb centres productius a Granollers, Sant Feliu de Codines, Monistrol de Montserrat, Ripollet i magatzems i oficines a Barcelona. La seva principal producció eren les pisanes (teixits de fil o cotó amb tafetà de diversos colors utilitzat per la confecció de roba per vestits de dona i nens).

El 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil Espanyola, l'empresa és decomissada pels obrers i és rebatejada amb el nom d'Espartacus. El gener de 1939 sofrí una greu destrucció a causa d'un incendi provocat. Acabada la Guerra Civil va ser recuperada pels seus antics propietaris que lentament la van anar recuperant. Posteriorment, a la dècada dels anys 1950 es va construir la Tèrmica, un espai que permetia l'autonomia de subministrament elèctric per tal d'evitar les parades de producció a causa dels talls elèctrics constants. En aquest període es fabriquen gran quantitat de teixits i l'empresa es modernitza.

El 1971 es tanquen les naus de Sant Feliu de Codines i els seus propietaris s'acullen al Plan de Reestructuración Textil. L'any 1976 s'inicia el trasllat de la fàbrica de Granollers a La Batllòria (Sant Celoni), on es construeix un nou edifici de 9.000 m² i l'any 1978 s'acomiaden 450 persones dins del pla de reestructuració de l'empresa. Finalment, la Fàbrica Roca Umbert tanca les seves portes l'any 1991, i l'Ajuntament de Granollers va adquirir les instal·lacions de la fàbrica l'any el 1993.

Projecte Roca Umbert Fàbrica de les Arts[modifica]

L'any 2002 l'Ajuntament de Granollers rehabilita una de les naus de la fàbrica per instal·lar-hi una escola-taller, el Centre Tecnològic i Universitari, amb el que la fàbrica inicia el procés per convertir-se en un espai cultural per la ciutat que queda reflectit l'any 2003 amb l'aprovació del Pla d'Usos del projecte Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Posteriorment s'inaugura la Biblioteca Roca Umbert i s'hi instal·la «la Troca», el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Granollers. S'hi van instal·lar una cinquantena d'empreses culturals i audiovisuals, a més d'entitats d'imatgeria festiva, artistes plàstics, músics, com a, entre molts d'altres, el Taller Sarandaca d'imatgeria festiva.[3]

Referències[modifica]

  1. Duran, Fina «Espai d'Arts de Roca Umbert». Bonart [Girona], núm. 115, maig 2009, p.48-49. ISSN: 1885-4389.
  2. «Com s'organitza el món del circ». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Juliol 2013].
  3. «Residents». Roca Umbert Fàbrica de les Art. Arxivat de l'original el 2016-05-01. [Consulta: maig 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Roca Umbert Fàbrica de les Arts