Municipis de Dinamarca: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Jey (discussió | contribucions)
Línia 27: Línia 27:
| freq = 30
| freq = 30
}}
}}

{{Wikidata list end}}


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==

Revisió del 17:24, 2 gen 2019

L'actual divisió en municipis de Dinamarca després de la reforma del 2007

El municipi (kommune en danès) és una organització territorial de segon nivell de Dinamarca, després de les regions. L'actual organització municipal és el resultat de la reforma administrativa (Kommunalreformen) que va iniciar el govern el 2004 i que va entrar en vigor l'1 de gener del 2007. L'existència dels municipis està fonamentada a l'article 82 de la constitució danesa.

Les eleccions als consells municipals es fan el tercer dimarts de novembre cada quatre anys, les darreres van ser el 17 de novembre del 2009 i les properes seran el 19 de novembre del 2013. Els càrrecs electes són efectius de l'1 de gener de l'any següent a les eleccions fins al 31 de desembre de l'any de les següents eleccions.

Reforma municipal del 2007

Les cinc regions administratives de Dinamarca

La reforma municipal del 2007 va canviar l'organització territorial que va instaurar l'anterior reforma del 1970 i va ser aprovada al parlament pels següents partits polítics Venstre, Partit Popular Conservador, Partit Popular Danès, Socialdemòcrates i Det Radikale Venstre.

El procés de reforma de les divisions administratives de Dinamarca va comportar la desaparició dels 13 comtats (amter) existents la creació de cinc regions i la dràstica reducció del nombre de municipis (kommuner) que va passa de 270 als 98 actuals, només 32 no van patir alteracions territorials. Gairebé tots van passar a tenir un nombre d'habitants superior als 20.000. Una part de les competències dels antics comtats van passar als municipis.

La reforma va comportar una important reducció del nombre de consellers municipals (regidors) que va passar de 4.685 a 2.522. A més també va comportar un canvi a l'estructura organitzativa de la policia (els districtes policials van passar de 54 a 12), la justícia (es va passar de 82 a 24 districtes) i l'estructura electoral que es basaven a la divisió municipal.

Municipis

Actualitza ara

Informació actualitzada per un bot. Els canvis manuals es perdran quan s'actualitzi!

Fi de la llista autogenerada.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Municipis de Dinamarca