Gospelians de Girona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:27, 12 juny 2018 amb l'última edició de Jcarles.corney (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Fitxer:CD "Let The Gospel Run" (2015).jpg
CD "Let The Gospel Run" (2015)

Gospelians de Girona[1][2] és un cor que va néixer a Girona el 29 d’abril del 2006, a partir d’un taller de gòspel a La Mirona de Salt, organitzat per la Xarxa de Gospel de Catalunya. Els primers assajos, el cor era format per una trentena de persones de procedència d’arreu de les comarques de Girona. La 1a actuació tingué lloc el 16 de desembre de 2006 a Montcada i Reixach. Fins el 2008, l’espai de trobada i assaig era a la mateixa Mirona de Salt. Posteriorment, el cor es va traslladar al Centre Cívic Ter de Girona. On actualment, els dilluns al vespre, hi assagen i realitzen les seves reunions.

Actualment, entre 70 i 80 persones d’edats variades són membres actius del cor, tots amb il·lusió i passió per cantar, amb ganes d’aprendre més del llenguatge del gòspel, qualitats imprescindibles per a fer vibrar i gaudir el públic, i compartir amb ell, l’energia i la tendresa del gòspel.

Aquest aprenentatge setmanal del llenguatge musical del gòspel el van completant, al llarg de l’any, en la participació a tallers impartits per professionals del gòspel actual, referents europeus i directors de cors, de dins i de fora de Catalunya, del Regne Unit, de França...

El juny de 2018, amb l’actuació al Teatre Victòria de Barcelona Gospelians de Girona ha estrenat nou vestuari.

Direcció

El terrassenc Dani Alonso[3], va dirigir el cor des dels inicis fins el 2011. És trombonista i músic especialista en gòspel, músiques de Nova Orleans, swing i jazz. Actualment és el director de la Barcelona Jazz Orquestra.

Des del març de 2011 el cor va iniciar una nova etapa amb la sud-africana Karol Green[4] com a directora. A més a més de la direcció de Gospelians de Girona, dirigeix Barcelona Soul Choir, Cor Gospel Sant Celoni i The Gospel Jam Quartet. També ha dirigit altres grups musicals com Cor Gospel Gràcia de Barcelona. Actualment té projectes musicals relacionats amb percussió corporal, soul, músiques del món, gòspel i música africana en marxa, com: Gaia i The Gospel Jam.

Repertori

El seu repertori està format bàsicament per cançons espirituals negres, gòspel i cançons africanes, amb ritmes des de soul, blues, country, swing... fins a ritmes més moderns. Des del gòspel més tradicional i africà, fins el gòspel més contemporani.

Alguns dels temes que han interpretat més recentment són: Asimbonanga ; Caribbean Medley ; For Your Glory ; God Is ; Hallelujah ; He's Able ; Hope There's Someone ; I Am Not Forgotten ; I Feel Your Spirit ; I Love To Praise Him ; Jerusalem ; Jesus Promised ; Let The River Run ; Modimo ; Ooh Child ; Pass Me Not, O Gentle Savior ; Shosholoza ; Sometimes I feel ; Swing Low ; Umoyo We Nkosi ; Walking In The Light.

Als concerts, Gospelians de Girona compta amb la col·laboració de músics professionals que contribueixen a oferir un espectacle vibrant, dinàmic i de qualitat. Habitualment els acompanya: un baixista, un teclat, un bateria i un percussionista.

Oh Happy Day de TV3

Gospelians&Gràcia (una selecció de 20 solistes dels cors: Gospelians de Girona i Cor Gospel Gràcia de Barcelona) van participar el 2013 a la 1a temporada del concurs televisiu: Oh Happy Day de TV3.

Després de superar els càstings juntament amb altres 40 cors i grups vocals de Catalunya, van formar part dels 9 cors finalistes triats pel concurs. Aquests van ser: Coral·lí, DeuDeVeu, Flumine, Geriona, Gospelians&Gràcia, Messengers, Ol'Green, Singfònics i Tons i Sons.

La 1a temporada[5] va començar el 21 de setembre de 2013 i la seva final va ser el 21 de desembre de 2013. Gospelians&Gràcia van participar durant les 8 primeres setmanes, de les 13 de concurs. Algunes de les cançons que van interpretar en directe van ser: Amor particular ; Joy ; Like a Prayer ; Fil de llum ; God Is My Everything ; Alegria ; I Can See Clearly Now ; Let The River Run  ; Total Praise . També van col·laborar en el programa especial de Nadal.

Cada setmana, Gospelians&Gràcia assajaven amb la seva directora Karol Green les noves cançons proposades per l’equip del concurs “Oh Happy Day”. El divendres es gravava el programa als estudis de TV3 de Sant Joan Despí i l’endemà, dissabte a la nit, s’emetia el programa amb les nominacions pertinents.

Un dels fruits de participar en aquest concurs va ser una major projecció i reconeixement públic pels dos cors. També l’elaboració d’un CD recopilatori de les principals cançons interpretades pels 9 cors finalistes al llarg de les 13 setmanes, amb el nom: “Oh happy day: Les millors Cançons”, editat per TV3 a finals del 2013. En aquest CD, Gospelians&Gràcia hi interpreten dues cançons: Farà un dia clar i Joy.

Un altre reconeixement va venir de l’Ajuntament de Girona[6] als dos cors gironins participants (Gospelians de Girona i Cor Geriona) en la 1a temporada d’aquest concurs, amb una recepció al Saló de Plens per part del llavors Alcalde de la Ciutat, el Sr. Carles Puigdemont.

Discografia

“Let The Gospel Run” és el nom del primer CD enregistrat de Gospelians de Girona, dirigit per Karol Green. Es va gravar durant la tardor de 2014 per Salva Gallegos i El CauTV. Comprèn una selecció de 12 temes, amb l’acompanyament musical de: Jordi Blanes (baix), Antonio Torres (bateria) i Adri Gonzalez (teclats). Les cançons interpretades i els seus solistes són: Let The River Run ; This Morning When I Rose (solista: Lia Bertran) ; Pass Me Not, Oh Gentle Savior (solista: Josep Corrales) ; Swing Low, Sweet Chariot (solistes: Gemma Argence, Rafa Pardillo) ; Holy Spirit (solista: Santi Bosch) ; Ooh Child ; Asimbonanga (solista: Jordi Colomé) ;  Jesus Promised (solista: Karol Green) ; I Said I Wasn’t Gonna Tell Nobody (solista: Albert Cutrinas) ; Get Excited (solista: Pilar Castellà) ; Hosanna ; God Is My Everything (solista: Karol Green).

La presentació del disc va tenir lloc el 16 de març de 2015 amb un concert al Centre Cívic Ter de Girona[7][8].

10è Aniversari

El 2016, Gospelians de Girona va fer 10 anys. Una de les actuacions per commemorar aquest aniversari va ser la realitzada el 22 de juny de 2016 al Teatre Municipal de Girona amb un concert solidari per l’Associació Suport a la Solitud[9]. La il·lustradora Patricia Martín, membre del cor, va dissenyar un dibuix-caricatura en motiu del 10è aniversari que va ser reproduït a les entrades d’aquesta actuació.

Actuacions

Gospelians de Girona ha actuat a diferents escenaris de la ciutat de Girona i als seus Centres Cívics, també arreu de les comarques de Girona i a fora. Sovint a Festes Majors i a festivals de renom com: Black Music Festival ; Dia Internacional de la Música ; Festival de Jazz Albacete ; Girona Festival A Capella ; Setmana de la Felicitat ; Tempo sota les Estrelles ; Temps de Flors.

Sovint, el cor ha actuat en concerts solidaris i benèfics d’entitats i ONGs, tals com: AD Iniciatives Socials ; AECC-Catalunya contra el Càncer ; Associació Síndrome d’Asperger ; Associació Suport a la Solitud ; Arrels ; Centre d’Acollida La Sopa ; Fundació Jubert Figueras ; Marató de TV3 ; Oncolliga ; ONG Más que Salud ; Pallassos sense Fronteres.

Gospelians de Girona ha col·laborat al llarg dels seus anys de trajectòria musical amb diferents grups musicals i cors. Com per exemple: Cor Gospel Gràcia ; Loiola Gospel Cor ; Coral Súnion  ; Gospel Soul.

Actuacions més destacades:
  • 2018: Sant Gregori (Sala la Pineda, dins la Setmana de la Felicitat) ; Llinars del Vallès (15è aniversari de la Biblioteca) ; Barcelona (Teatre Victòria, concert solidari per l’ONG Más que Salud, amb Coral Súnion i Gospel Soul).
  • 2017: Figueres (La Cate) ; Sant Gregori (Sala La Pineda, dins la Setmana de la Felicitat) ; Sant Feliu de Guíxols (Teatre Auditori, concert solidari per Oncolliga) ; Olot (5a Trobada de Cors Gospel) ; Sant Jordi Desvalls (Pl. Clos Garriga)
  • 2016: Girona (Teatre Municipal) ; Sant Jordi Desvalls (Sala Nova) ; Girona (Centre Cívic Ter, dins Un Nadal d’emocions)
  • 2015: Girona (Col·legi Maristes, dins els actes 4a Jornada Diocesana de la Família) ;  Girona (Centre Cívic Ter, presentació del CD) ; Girona (Auditori La Mercè, concert solidari per l’Associació Síndrome d’Asperger,) ; Girona (A Capella Festival) ; Olot (Shopping Nit) ; L’Escala (Sala Polivalent, concert solidari per AECC) ; Palafrugell (Festa Major) ; Sant Jaume de Llierca (Festa Major) ; L’Escala (dins Nadal a la Sala Polivalent[10]) ; Girona (Catedral, concert solidari per AECC) ; Fornells de la Selva (Teatre La Sitja).
  • 2014: Arenys de Mar (Residència d’avis Vil·la Betània) ; Girona (Girona 10) ; Sant Celoni (Teatre Municipal Ateneu, amb Cor Gospel Gràcia) ; Celrà (Festa Major) ; Girona (Centre Cívic Ter, Temps de Flors) ; Girona (Auditori, concert solidari per AD Iniciatives Socials, amb Cor Gospel Gràcia) ; Cassà de la Selva (Festa Major) ; Sant Gregori (Festa Major) ; Girona (Tempo sota les Estrelles) ; Girona (Teatre Municipal) ; Albacete (Festival de Jazz, amb Gospel Gràcia)
  • 2013: Girona (Teatre Municipal, concert solidari pel Centre d’Acollida “La Sopa”, amb Cor Gospel Gràcia) ; Salt (La Mirona, Black Music Festival) ; Palafrugell (Teatre) ; Sant esteve de Palautordera (Circ-Cric, concert solidari per Pallassos sense Fronteres) ; Girona (Auditori) ; Barcelona (Pl. dels Àngels, concert solidari per Arrels)
  • 2012: Girona (Auditori La Mercè) ; Olot (Festes del Tura) ; Girona (Dia de la Música) ; Girona (La Devesa, dins el macroconcert “Catalunya vol viure en llibertat”) ; Girona (7a Nit del Voluntariat) ; Esplugues de Llobregat (Hospital Sant Joan de Déu-Marató TV3, junt amb Cor Gospel Gràcia[11]).
  • 2011: Cartellà (Concert del 5è aniversari) ; Girona (Jardins de la Muralla, Festa Major del Barri de les Pedreres) ; Girona (Dia de la Música) ; Manresa (Teatre Kursaal, amb Loiola Gospel Cor, concert solidari per la Fundació Jubert Figueras i Oncolliga).
  • 2010: Banyoles (Auditori L’Ateneu) ; La Cellera de Ter (Centre Cultural) ; Sant Esteve de Guialves ; Girona (Auditori La Mercè, concert solidari per Oncolliga) ; Sant Antoni de Calonge (Festa Major) ; Quart ; Figueres (concert solidari per Oncolliga, dins el projecte d’homenatge a Michael Jackson) ; Vilobí d’Onyar.
  • 2009: Vilamalla ; Londres (taller i actuacions amb The London Community Gospel Choir) ; Girona (Centre Cívic Ter, Festa Major del Barri de Germans Sàbat)
  • 2008: Girona (Auditori, dins els actes del 3er Congrés de l’Associació Catalana de Llevadores) ; Seva ; Sarrià de Ter (Centre Cultural) ; Vilafant (8ès Vespres Musicals) ; Maçanet de la Selva.
  • 2007: Salt (La Mirona, presentació del cor) ; Mataró (1a Trobada de Cors de la Xarxa Gospel de Catalunya) ; Ginestar (Festa Major) ;
  • 2006: Moncada i Reixach (1er concert)

Referències

Enllaços externs