Hilarie Burton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHilarie Burton
Biografia
Naixement(en) Hilarie Ross Burton Modifica el valor a Wikidata
1r juliol 1982 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Sterling (Virgínia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Fordham
Universitat de Nova York
Park View High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu, actriu de cinema, productora de televisió, actriu de televisió, productora de cinema, presentadora de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1999 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeJeffrey Dean Morgan (2019–) Modifica el valor a Wikidata
FillsAugustus Morgan Burton (2010)
George Virginia Morgan (2018)

IMDB: nm1122026 Allocine: 104899 Rottentomatoes: celebrity/hilarie_burton Allmovie: p378132 TCM: 1600817 TV.com: people/hilarie-burton TMDB.org: 35472
Twitter (X): HilarieBurton Modifica el valor a Wikidata

Hilarie Ross Burton (Sterling, Virgínia, 1 de juliol de 1982) és una actriu, presentadora i productora estatunidenca.[1]

És coneguda pel rol que desenvolupa en la sèrie televisiva One Tree Hill en el canal The CW, amb el paper de Peyton Elizabeth Sawyer. També ha treballat en diverses sèries i pel·lícules.

Biografia[modifica]

Ella mateixa descriu a la seva família com a "tight-knit" molt unida. Els seus pares es diuen Bill Burton, que és un col·leccionista d'antiguitats, i Lisa Burton, una agent immobiliària.[2][3] Bill i Lisa van tenir 4 fills: Billy Burton, Conrad Burton, Johnny Burton i Hilarie Burton, dels quals ella és la gran i l'única noia.

La seva infància la va passar a Virgínia, i es va graduar al Park View High School l'any 2000. En aquest centre va ser una alumna molt destacada, en el seu tercer any de la secundària va ser vicepresidenta del consell d'estudiants i capitana de l'equip d'animadores. Els seus millors amics de la infància van ser Leon i Ariel.

Des de molt petita el seu somni sempre havia estat ser actriu, i per això es va mudar a Nova York, on va estudiar a la Universitat Fordham.

El 2004 es va casar amb un assistent directiu anomenat Ian Prage, amb qui 5 anys després (2009) es va divorciar. Ian Prage, fill del productor executiu Greg Prage, concretament va ser assistent del director Mark Schwahn en la sèrie One Tree Hill, on es van conèixer amb la Hilarie.

Fins fa molt poc la seva parella era l'actor Jeffrey Dean Morgan. A finals de l'any 2010 van tenir un fill anomenat Gus Augustus Morgan Burton.

Té una amistat molt propera amb els actors de One Tree Hill: Bethany Joy Galeotti, Sophia Bush i Chad Michael Murray.

Carrera[modifica]

2000−2003[modifica]

El seu somni sempre havia estat ser actriu i des que era molt petita ja havia tingut la sort de desenvolupar aquesta passió. És per això que es va mudar a Nova York, on va estudiar a la Universitat Fordham. També va començar a perseguir el seu somni, i va aconseguir ser presentadora d'un segment d'un programa, TRL, de MTV, una cadena de televisió nord-americana especialista en la difusió de videoclips musicals. En veure el talent que va exposar en el “Total Request Live” els productors van oferir-li un contracte permanent.

Burton també va presentar els MTV Music Awards 2000, una gala de premis dels millors videoclips musicals. Gràcies a això, ràpidament es va convertir en famosa als Estats Units, i a partir d'aquí se li van presentar moltes altres oportunitats.

L'any 2002 va fer la seva primera aparició a la pantalla, en un petit paper a la sèrie televisiva Dawson's Creek, la qual cosa la va portar a ser escollida per protagonitzar One Tree Hill, amb el paper de Peyton Sawyer, a Carolina del Nord.

Hilarie encara treballava amb el programa de MTV, Total Request Live, quan va acceptar el paper a la nova sèrie. Això va provocar que s'hagués de desplaçar cada setmana de Nova York, on hi havia els estudis de Total Request Live, i Wilmington a Carolina del Nord, on es feia One Tree Hill. De dilluns a dijous treballava a Carolina del Nord, i els divendres tornava a Nova York per treballar a MTV.

2003−2009[modifica]

Del 2003 al 2009 va protagonitzar One Tree Hill, que va començar sent emesa per la Warner Bros (The WB) i més tard es va unir amb UPN i van crear CW. A espanya la sèrie ha estat emesa per La 2, Cosmopolitan TV i Clan TV. El 23 de setembre de 2003 es va estrenar la sèrie, i va passar a ser un dels programes més valorats. El personatge que representava es diu Peyton Sawyer, una misteriosa animadora adolescent que té una gran passió pel dibuix i la música. Gràcies a aquest paper va aparèixer en la portada de Maxim, American Cheerleader Magazine i People.[4]

El 2004 Burton va ser nominada per Teen Choice Award, pel paper de One Tree Hill, Choice TV Actress i guanyadora del premi Choice Breakout TV Star femenina. Un any més tard també va ser nominada per Choice TV Actress per comedia dramàtica.

L'any 2005 va sortir en la seva primera pel·lícula, un drama, anomenada Our Verry Own. Els seus companys de la pel·lícula i Burton van rebre en el prestigiós festival de cinema de Sarasota el premi de "Outstanding Ensemble Acting".[5]

L'any 2007 va sortir en una altra pel·lícula dramàtica que es diu Normal Adolescent Behavior, on fa de Ryan. A més a més va protagonitzar una pel·lícula de terror que es diu The List.

El 2008 va fer una altra pel·lícula de terror sobrenatural: Solstice. També va fer un petit paper en la pel·lícula dramàtica de FOX The Secret Life of Bees. I finalment, aquest mateix any també va sortir en un episodi de la sèrie televisiva Little Britain USA.

El 2008 va acabar el Total Request Live de MTV, quan van gravar l'últim capítol hi va assistir, malgrat que ja hagués deixat de ser la presentadora des de feia temps.

2009−2010[modifica]

El 2009 després de sis temporades, l'actriu decideix deixar la sèrie, juntament amb Chad Michael Murray, un altre dels protagonistes anomenat Lucas Scott.

Hilarie, juntament amb Kelly Tenney, van crear una producció amb el nom de Southern Gothic Productions. I amb el nom d'aquesta productora van fer dos curtmetratges, on apareixen els personatges protagonistes de One Tree Hill. Els dos curtmetratges es diuen: The Friendship Union Community Theater i The True Love Tale of Boyfriend and Girlfriend. La darrera ha estat narrada per Cullen Moss i dirigida per Nicholas Gray.

2010−actualitat[modifica]

Posteriorment es va tornar a traslladar a Nova York, per exercir un paper en la sèrie criminal White Collar de FBI, interpretant una investigadora d'assegurances amb el nom de Sara Ellis.

El 2012 Hilarie va començar a treballar per la ABC, on va aconseguir un paper en tres episodis de la novena temporada de la famosa sèrie Anatomia de Grey, on prèviament el seu marit havia treballat i interpretat el pacient Denny Duquette. En aquesta sèrie provoca la ruptura d'una parella. També va aconseguir un paper en un episodi de la sèrie policíaca de comèdia i drama anomenada Castle.[6]

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Any Títol Paper Notes
2005 Our Very Own Bobbie Chester
2007 Normal Adolescent Behavior Ryan
Solstice Alicia
2008 The List Jo Johnston
The Secret Life of Bees Deborah Owens
2009 The True-Love Tale of Boyfriend & Girlfriend Xicot
2010 Bloodworth Hazel
2012 Naughty or Nice Krissy Kringle
2013 Nadal al pantà Katherine "Kat"

Televisió[modifica]

Any Títol Format Paper Notes
2000 MTV Music Awards Especial TV Ella mateixa
2002 Dawson's Creek Sèrie de TV VJ Hilarie
2003 MTV Does Miami Sèrie de TV Ella mateixa
2003 The Real World Sèrie de TV Ella mateixa
2003-2009 One Tree Hill Sèrie de TV Peyton Sawyer
2008 Little Britain USA Sèrie de TV Estudiant lesbiana 1 episodi
2010-2013 White Collar Sèrie de TV Sara Ellis 25 episodis
2013 Anatomia de Grey Sèrie de TV Dr. Lauren Boswell 3 episodis
2013 Hostages[7] Sèrie de TV Samantha 4 episodis
2013 Nadal al pantà Telefilm Katherine
2014 Forever Sèrie de TV Iona Payne 1 episodi
2014 Black Eyed Dog Telefilm
2015 Good Ol'Boy Telefilm Dancy Brunner
2015 Surprised by Love Telefilm Josie Mayfield
2021 The Walking Dead Sèrie de televisió Lucille 10x22 1 Episodi

Curiositats[modifica]

Gustos[modifica]

Botiga preferida Wal-Mart
Aficions Col·leccionar antiguitats (com el seu pare), fer ganxet i teixir punt
Llibre preferit “Dandelion Wine” escrit per Ray Bradbury
Pel·lícules preferides Funny Lady” (1975) i “Coal Miner’s Daughter” (1980)
Programa televisiu preferit Freak and Geeks
Cantants preferits Loretta Lynn / Dolly Parton / Elvis Costello / David Bowie / Elvis Presley
Dia festiu preferit 4 de juliol (l'aniversari d'una amiga)

Referències[modifica]

  1. «biografia». Arxivat de l'original el 2008-07-10. [Consulta: 18 desembre 2019].
  2. «Are You Man Enough for Hilarie Burton?» (en anglès). [Consulta: 18 desembre 2019].
  3. «Hilarie Burton, Stephen Colletti reminisce about ‘One Tree Hill' during adorable Q&A», 28-03-2015. Arxivat de l'original el 22 de desembre 2015. [Consulta: 5 agost 2015].
  4. «Breaking: Two Stars Exit One Tree Hill | TV Guide» (en anglès). TVGuide.com, 12-05-2009.
  5. «Hilarie Burton cast bio on The WB». Arxivat de l'original el 2007-10-12. [Consulta: 18 desembre 2019].
  6. Mitovich, Matt Webb; Mitovich, Matt Webb. «Castle Scoop: Hilarie Burton Excited to Tackle a 'Radically Different' Kind of Role» (en anglès), 23-11-2011. Arxivat de l'original el 2019-12-18. [Consulta: 18 desembre 2019].
  7. «Invisible Leash - Production & Contact Info | IMDbPro». [Consulta: 18 desembre 2019].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hilarie Burton