Vés al contingut

Der Verlorene

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaDer Verlorene
Fitxa
DireccióPeter Lorre Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióArnold Pressburger Modifica el valor a Wikidata
GuióPeter Lorre, Benno Vigny i Axel Eggebrecht Modifica el valor a Wikidata
MúsicaWilly Schmidt-Gentner Modifica el valor a Wikidata
FotografiaVáclav Vich Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCarl Otto Bartning Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena7 setembre 1951 Modifica el valor a Wikidata
Durada98 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalalemany Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema negre i drama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióHamburg Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0044188 Filmaffinity: 646831 Allocine: 47958 Letterboxd: the-lost-one Allmovie: v30158 TCM: 81881 TMDB.org: 88176 Modifica el valor a Wikidata

Der Verlorene (alemany: El solitari) és una pel·lícula dramàtica d'Alemanya Occidental de 1951 dirigida per Peter Lorre i protagonitzada per Lorre, Karl John i Renate Mannhardt. És una pel·lícula d'art a l'estil cinema negre, basada en una història real. Lorre va escriure, dirigir i protagonitzar aquesta pel·lícula, la seva única pel·lícula com a director o escriptor.[1] El nom traduït de la pel·lícula s'ha utilitzat com a títol de la seva biografia.[2]

Els decorats de la pel·lícula van ser dissenyats pel director d'art Franz Schroedter. Algunes escenes es van rodar als Estudis Wandsbek a Hamburg, mentre que el rodatge en exteriors es va dur a terme per la ciutat.

Argument[modifica]

La història s'explica a través d'una sèrie de flashbacks. El doctor Rothe (Peter Lorre) és un científic alemany que fa investigacions secretes per al govern nazi durant la Segona Guerra Mundial. Després de descobrir que la seva promesa ha estat venent secrets als aliats, l'assassina. Això està encobert pel govern alemany. Després de la guerra, Rothe treballa sota un àlies com a metge per a persones desplaçades. Després de veure un dels oficials nazis que va ajudar a encobrir el seu crim, Rothe es veu superat per la culpa pels seus crims de guerra.

Repartiment principal[modifica]

Recepció[modifica]

La pel·lícula no va tenir èxit amb la majoria del públic alemany de la dècada de 1950, que va intentar oblidar l'era nazi i va preferir Heimatfilms. Des de llavors, Der Verlorene ha aconseguit més reconeixement.

Crítiques[modifica]

« Der Verlorene és una paràbola sobre el nazisme i la corrupció que de vegades manca de claredat, però no pas d'interès. »
Télé 7 jours, numéro 1404, 25 avril 1987
« Peter Lorre és l'intèrpret ideal d'aquest home embruixat i alterat, amb la seva veu monòtona i el seu característic lliurament. És difícil no pensar en Peter Lorre de 'M, un assassí entre nosaltres, que va rodar 20 anys abans poc abans de sortir d'Alemanya.[...] Der Verlorene' serà malauradament l'única pel·lícula de Peter Lorre com a director. És una pel·lícula molt fosca però també molt forta i terriblement implacable en el seu propòsit[3] »
— L'Œil sur l'Écran, a films.blog.lemonde.fr, 2 mars 2009

Referències[modifica]

  1. Robert Keser (November 2007), "Der Verlorene", Cinémathèque Annotations on Film (no. 45), <http://sensesofcinema.com/2007/cteq/verlorene/>
  2. Youngkin, Stephen D. The Lost One: A Life of Peter Lorre. Lexington, KY: University Press of Kentucky, 2005. ISBN 978-0-8131-2360-8. 
  3. L'Œil sur l'Écran

Ressenyes[modifica]

Enllaços externs[modifica]