Facund i Primitiu de Sahagún

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Facund i Primitiu de Lleó)
Infotaula de personaFacund i Primitiu

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementFacundus, Primitivus
S. III
Lleó (Castella i Lleó)
MortSahagún (província de Lleó)
SepulturaSan Juan (Sahagún) 
màrtirs
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església ortodoxa
CanonitzacióAntiga
Festivitat27 de novembre
IconografiaEls dos essent decapitats, amb palma de martiri
Patró deSahagún

Facund i Primitiu (Lleó, segona meitat del segle iii - Sahagún, 300 o 304) foren dos cristians hispanoromans, morts com a màrtirs per la seva fe. Són venerats com a sants per l'Església catòlica.

Hagiografia[modifica]

Torre de l'antic monestir de S. Benito de Sahagún.
San Juan de Sahagún, lloc on avui hi ha les relíquies dels màrtirs.

Segons la tradició, Facund i Primitiu havien nascut a Lleó, on foren cristians i durant la persecució de Dioclecià, cap al 300, foren torturats i martiritzats. Foren decapitats a la ribera del riu Cea. La llegenda diu que de les seves ferides regalimà lac et sanguis ("llet i sang").

Una tradició sense fonament, els fa, com altres sants màrtirs de l'època, fills dels sant Marcel de Lleó i Nònia. Una altra tradició, també inversemblant, els fa soldats de l'exèrcit romà i fills de sant Marcel el Centurió.[1]

Veneració[modifica]

L'actual ciutat de Sahagún va créixer al voltant d'un monestir benedictí, el de San Benito el Real, dedicat a Facund, d'on en deriva el nom (de "San Fagun"). En aquest monestir hi havia els cossos dels dos màrtirs; en 1835, en ésser desamortitzat, les relíquies passaren a la parròquia de San Juan del mateix poble, on són avui dia.

Notes[modifica]

  1. De la mateixa manera, altres sants hispànics van esdevenir, sense cap fonament històric, fills de Sant Marcel: Celedoni i Ermenter (patrons de Calahorra), Claudi, Luperc i Victori (morts a Lleó), Faust, Genar i Marcial de Còrdova (màrtirs a Còrdova) o Servand i Germà (a Cadis).